Кой се страхува от калтинската мафия


Кой се страхува от калтинската мафия
Тази къща на телефонни измамници е обявена на публична продан от данъчните
26 Февруари 2016, Петък


Властта оставя телефонните измамници да се ширят в палати, вдигнати от хорска наивност

Автор: Здравка Христова

Поне дузина организирани престъпни групи за телефонни измами бяха разбити от горнооряховските и търновскте полицаи през последните няколко месеца. Осем от тях принадлежат на клана на „ало” мафията от горнооряховския квартал “Калтинец”. Въпреки полицейските удари обаче, престъпната организация не само не е нацяло ликвидирана, но и някои от тарторите й продължават да демонстрират пред обществото завидно висок стандарт на живот. Те тънат в разкош, осигурен от хорската наивност.

Достатъчно е човек да хвърли макар и бегъл поглед върху палатите им, настроени в квартала, за да разбере, че няма сила, която да се справи с този съвременен тумор. „Ало“ измамите всъщност ще продължават дотогава, докато има доверчиви хора, които да им се връзват.

Кой стои зад телефонните измами?
Квартал „Калтинец“ е обиталище на два цигански клана, специализирани в определена престъпна дейност. С измамите се занимават бургуджиите, а другите – бакърджиите, са професионалните джебчии. Радко общуват помежду си, защото бургуджиите смятат себе си за „висока класа“.

В организирането и реализирането на телефонните измами често пъти участват всички членове на едно семейство или род, сочат данните от полицейските разследвания. Един набелязва жертвата, друг й звъни по телефона, трети отива да прибира парите.
За последното действие обикновено се избират по-младите членове на семейството, които все още не са попадали в ареста. Така при провал чистото им криминално и съдебно минало ги спасява.

Цяла България пропищя от калтинската телефонна мафия. Имаше показни хайки в палатите на тарторите, но накрая - нищо. Незаконните къщи не бяха съборени, нито са конфискувани, тарторите са далеч от затворническите решетки.
Казват, че допреди четвърт век в „Калтинец” не е имало нито един циганин. Днес тук българите са малцинство, а на знатните мургави стопанки на палатите бели българки са прислужнички.

Пъклената схема на телефонните измами започна да работи ефективно преди петнадесетина години, когато тръгнаха измамите с така и непристигащите никога до крайния клиент доставки  на “скъпи и дефицитни, но на сметка” стоки като ремъци, транспортни ленти, лагери, части за маслодобивната промишленост и др.
В началото на ударите мургавите мошеници се задоволяваха с дребни суми от 200 до 500 лева. После започнаха да искат по няколко хилядарки. Измамите се извършваха на паркинги, край жп гари, автогари или нерядко направо на някое глухо междуселско шосе.

Парите се броят, кашонът с материалите сменя собственика си и всичко свършва. Продавачът е офейкал, а мераклията за лесни пари разбира, че е бил “ужилен” повече от тежко. Вместо ремъци и лагери в кашона има увити празни пластмасови бутилки от минерална вода или няколко опаковани в хартия камъка или тухли.
След като ремъчните измами се изтъркаха, циганите от “Калтинец” промениха схемата. Дойде ред на “роднинските измами”. Жертвите бяха зарибявани примерно със съобщение от техен близък или роднина, живеещ в чужбина, че им е изпратил колет с валута, който трябва да приемат. За получаването на колета жертвата трябва да плати на куриера на ръка 500-1000 лева.

След това дойде схемата с „катастрофирал близък, убил човек на пътя”. „Здравейте, обажда се полицай Георгиев! Има вероятността да станете жертва на телефонни измамници. Ако ви се обадят и искат пари за пострадал при катастрофа ваш роднина, дайте им сумата! Ние ще ги арестуваме, а парите ще са доказателство” - това беше следващата схема, която също взе многобройни жертви.

Над 70 000 лева е печалбата за година на член от престъпната групировка във Великотърновско, сочат описаните в полицейските бюлетини случаи. В началото на юли миналата година данъчни нахлуха в палатите на „ало” тарторите в кварталите „Гарата” и „Калтинец” в Горна Оряховица и буквално се стъписаха от лукса, който завариха - внушителни постройки с пищен и луксозен интериор, дизайнерско обзавеждане за стотици хиляди левове.

При акцията си криминалистите провериха общо седем имота в двата квартала и се оказа, че за някои от палатите няма каквато и да е било строителна документация, да не говорим за разрешение за строеж и архитектурен проект. Зданията са издигнати буквално под носа на РДНСК и Община Горна Оряховица. За други от проверените къщи имало някакви документи, но одобрените архитектурни планове и книжа не отговарят на реално построеното от телефонните измамници.

В дворовете на някои от имотите по време на проверките се мъдрели паркирани луксозни автомобили от марките „Ауди”, „БМВ” и „Мерцедес”, чиято цена не съответства по никакъв начин на социалния статус на собствениците.
Все още тече проверката за произхода на парите, с които са направени палатите, в които през юли миналата година нахлуха данъчни и криминалисти. От НАП продават и две къщи на „ало” мафията на обща стойност от 60 800 лева. Те са в квартал „Гарата” и са част от конфискувано през 2010 г. имущество от местна фамилия.

Присъдите пък, които обикновено получават телефонните измамници, са повече от смешни. Зад решетките за 8, 10 и 6 месеца влязоха съответно Венцислав М. - Папардака, Панайот П. - Шишкото и Димитър Н. - Нижмито. Условно наказание получи Митко Д. Четиримата са част от група, която в продължение на два месеца шетала из района на Долна Оряховица. Там престъпниците излъгали 83-годишната Йорданка Недева, която им дала 22 400 лева, за да спаси живота на сина си.


Полицията навестява кв. „Калтинец” след пореден случай на измамен Част от домашния уют на телефонните измамници, който завариха данъчни и криминалисти. Още се проверява произхода на парите на собствениците

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
атарков
28.02.2016 12:20:43
0
0
Народа е казал,,на прост човек пари не му отиват,,Пък даначните нека си ровят,кучето си лае,керванът си върви,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки