Армия без оръжие ще охранява границата


Армия без оръжие ще охранява границата
От Патриотичния фронт напомнят, че построяването на защитното съоръжение по границата е основна част от условията на коалицията да подкрепя правителството
26 Февруари 2016, Петък


Румяна Бъчварова обяви и че няма пари за довършване на граничната ограда. От ПФ пък напомнят, че построяването й е основна част от условията да подкрепят правителството

Автор: Михаил Бориславов

На редовното си заседание в сряда правителството на България гласува решение, с което разрешава изпращането на осем български военнослужещи за участие в състава на Втори свързочен батальон на НАТО в операцията на Алианса по усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Участието им ще започне от 1 март 2016 г. и ще продължи шест месеца.
И за да не ви звучи като пошъл виц в лоши времена – нямаме достатъчно ресурси да пазим собственото си небе, но ще помагаме на комшиите с втората най-голяма армия в НАТО – уточняваме, че новината бе съобщена от правителствената информационна служба.

Но слуховете, че ще бъде предприета подобна стъпка, витаеха дни преди да бъде обявен дневният ред на правителственото заседание. След него министърът на отбраната Николай Ненчев едва ли не с гордост потвърди, че дейността на българските военни ще е свързана с охраната на въздушното пространство над Турция, като ще осъществяват наблюдение и контрол.

Сиреч, ако утре все пак Ненчев или наследникът му на поста, направи така, че да покани турските ВВС да охраняват нашето небе, нещата ще са едва ли не реципрочни: наши военни са извършвали „наблюдение и контрол” на турското въздушно пространство, защо пък техни пилоти и самолети да не ни съдействат в т. нар. „air policing”.

Обещания за светло бъдеще

Министър Ненчев подчерта, че няма да изпращаме пилоти в Турция и това е обяснимо – откакто той е министър, българските военни летци имат толкова малко часове, прекарани във въздуха, че е по-добре да бъдат зачислени в сухопътните войски или да преминат на тренажори, ако имаме такива, разбира се. Пък и нашите летци-изтребители са обучени и могат да летят само на съветски/руски машини, поне засега...

В аргументите за решението на правителството, които несъмнено са подготвени от военното ведомство, се посочва, че с участието си мисията за опазване на турското небе България ще има реален принос към усилията на международната общност за опазването на териториалните граници на страните от Алианса, защитата на общото въздушно пространство и поддържането на мира в Близкия изток.

Министър Ненчев гарнира новината за командировката на български офицери в Турция с поредната доза светли обещания за бъдещето на българските ВВС. Въпреки смяната на полското правителство, ремонтът на шестте двигателя за българските МиГ-29 вървял в график, което означава, че до края на годината ще можем да вдигнем във въздуха три от „зазимените” изтребители със свалени двигатели. Освен това, предстояло обявяването на обществена поръчка за придобиването на още 6 неизползвани двигателя за МиГ-29.

Тук в скоби трябва да се отбележи, че ако купим тези двигатели не от руската самолетостроителна корпорация МиГ – което несъмнено Ненчев ще се опита да не позволи – а от трета страна, която ги е взела преди години за своите ВВС, то тези двигатели трябва да преминат пълно техническо обслужване, което според специалисти не е много по-евтино от основен ремонт в завода производител, но не носи същата гаранция.

Армията ще охранява границата невъоръжена

С това военните новини в мирно време не свършват. Във връзка с приемането на второ четене на промените в закона за въоръжените сили, с които се разрешава на армията да участва в охраната на държавната граница, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи пред депутати в парламентарния блиц контрол, че на границата военнослужещите няма да имат право да употребяват оръжие, но ще участват в общи екипи с българските гранични полицаи, при това – под командването на граничарите.

Граничната полиция ще ползва и логистична подкрепа от армията, вероятно с автомобилна техника, но това не отмива усещането за своеобразна половинчатост в иначе чудесната идея армия и гранична полиция съвместно да охраняват границата с Турция, където всеки момент може да се очаква рязкото засилване на броя нелегални мигранти.
“Армията без оръжие на границата? Ами тогава да ги пратим и без гащи“ – не скри изумлението си председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Той бе не по-малко изненадан и от казаното от Бъчварова, че правителството няма пари за довършване на цялата ограда по границата с Турция, а цената вече гони 1 млн. лева за километър, което е 4 пъти по-скъпо, отколкото струваше строежа на защитното съоръжение при правителството на Орешарски.

Валери Симеонов каза, че е имал други разговори с министър Горанов, който твърди, че непроектираният участък е 77 км и за него има осигурени 107 млн. лв., като до края на 2016 г. трябва да е оградена цялата българо-турска граница. Лидерът на ПГ на ПФ изтъкна също, че построяването на защитното съоръжение по границата е основна част от условията на коалицията да подкрепя правителството и неизпълнението на поетия от премиера Борисов ангажимент може да доведе до преосмисляне на тази подкрепа.

В четвъртък депутатите окончателно и единодушно одобриха на второ четене измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха приети без дебати. Изпълнението на новите задачи ще се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който ще се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на армейското присъствие край граничната бразда.


В категории: Политика , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Cherilynn
09.08.2016 21:20:31
0
0
Shiver me timbers, them's some great inoifmatron. http://vqiyuvrcqwu.com [url=http://bvunssz.com]bvunssz[/url] [link=http://zasnlld.com]zasnlld[/link]
6
Staysha
09.08.2016 13:42:19
0
0
Wow, this is in every <a href="http://hhzrfzfnn.com">reecpst</a> what I needed to know.
5
Gracelyn
08.08.2016 19:51:08
0
0
I'm not quite sure how to say this; you made it exlmerety easy for me! http://ilessamib.com [url=http://ficgjovlflq.com]ficgjovlflq[/url] [link=http://lnzbjyyx.com]lnzbjyyx[/link]
4
Beatrice
08.08.2016 05:08:07
0
0
You've got it in one. <a href="http://eznyvrzgo.com">Con'udlt</a> have put it better.
3
Pebbles
07.08.2016 21:54:19
0
0
It is the best time to make some plans for the future and it&#8217;s time to be happy. I&#8217;ve read this post and if I could I wish to suggest you few ineirtsteng things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!
2
MUNCHO
26.02.2016 14:57:00
0
0
RECHENIE ZA IZPRACHTANE NA BG.VOENNI NE SE LI VZIMACHE OT NARODNOTO SABRANIE?
I RAZUMNO LI E DA GI PRACHTAME V DARZAVA KOJATO MOZE DA PROVOKIRA NOVA VOINA S
EDNA SUPERSILA KATO RUSIJA?!TOZI GENERAL OT ZEMEDELSKATA PARTIJA,NEPREKASNATO NI
ZAZIPVA SAS STRANNI I ALOGI4NI PREDLOZENIJA!
1
bivsh trudovak gastarbejter
26.02.2016 13:50:31
0
0
ami ako armiata i poliziata sa bes ognestrelno orashie to pone da imat gas bombi dimki raslishni vidove po golemi gasovi spray butilki
tip,,,fog,,,nebel ,, magla ,,, skunks ,,,kakvito polsva i turskata i druga polizia da razpraskva s mirni sredstva demonstranti
a az otivam po daleshe s moite fantasii ako imam pari po daleshni ostrovi na bogati sofri trapesi s pesheni zaviti v bananovi lista prasenza pesheni agnenza i pesheni koslenza divesh langusti midi riba vkusni vina i ,,,hula hula ,,tanzjorki kato prijatel na julius iglesias i na polinesijski voshdove i tehnite dashteri ako ljubopitstvate otkade idvat tesi gantasii gledajte po internet polinesia filmi i tanzi pres you tube
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки