Патриотите с важна промяна в Наказателния кодекс


Патриотите с важна промяна в Наказателния кодекс
Заради убийството на великотърновската студентска започна подписка с искане да се наложи най-тежкото наказание на извършителя му – доживотен затвор
26 Февруари 2016, Петък


Депутатите от Патриотичния фронт предлагат да се премахне възможността за бърз съдебен процес при жестоки убийства

Автор: Десант

Парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ предлага важна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която да премахне възможността извършителите на жестоки убийства да получават по-ниски присъди заради така наречения бърз съдебен процес.

В законопроекта, внесен на 24 февруари в Народното събрание, се предвижда да бъде върнат член „369 а“ от НПК, който преди отмяната му през 2010 г. постановяваше, че „съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние“.

В мотивите си патриотите посочват, че поправката е крайно необходима, за да не се повтаря скандалният случай с убиеца на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново – Илиян Здравков. Престъплението потресе през март 2015 г. цяла България, като стотици жители на старата столица излязоха на протест с искане да се наложи най-тежкото наказание на рецидивиста – доживотен затвор.

Както стана ясно, когато е извършил убийството, Здравков вече е имал влезли в сила шест ефективни присъди, една от които за убийство, и пребивавал в затвора повече от 15 години. Той обаче се призна за виновен по делото за смъртта на Вероника, следствие на което то беше разгледано по бързата процедура.
В резултат на това през септември миналата година Великотърновският окръжен съд осъди Здравков на 30 години затвор, въпреки че е убил студентката по особено жесток начин. За това деяние в НПК се предвижда доживотен затвор без право на замяна, което обаче не бе наложено от магистратите именно заради бързата съдебна процедура.

„Тази възможност за престъпниците доведе не само до противоречива практика на съдилищата, но и до широк обществен дебат относно това доколко допустимо е прилагането на бърз съдебен процес след самопризнания по отношение на престъпления, за които е предвидено най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.
В ситуация, в която в обществото е все по-осезаема липсата на доверие в съдебната система, породено от усещането за безнаказаност на извършителите на тежките престъпления, с даването на възможност за отмяна на най-тежките предвидени в НПК присъди, само въз основа на направено самопризнание, е сериозен проблем, свързан с невъзможността за ефективна борба с тежките престъпления у нас“, посочват в мотивите си депутатите от Патриотичния фронт.

Родолюбците припомнят, че случаят с Вероника Здравкова не е единственият, при който престъпникът не е получил полагащото му се максималното наказание. Подобни бяха съдебните решения и на процесите за убийствата на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека „Соло“ през 2013 г., на варненската студентка Радостина Евтимова през 2010 г., на Андрей Монов от София и на Илиян Димитров от село Лъга през 2009 г..

Според патриотите, в настоящия си вид НПК не може да изпълнява основната си задача и затова се налага спешно да се премахне процедурата за бърз съдебен процес при тежки престъпления – категорични са депутатите от ПФ.


В категории: Политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
MUNCHO
29.02.2016 11:02:30
0
0
ATARKOV.EDINSTVENO PORADI LIPSA NA TAKAVA KLAVIATURA.PREDPOLAGAM 4E TEZI
KOITO NE SA TAPI,MOGAT DA 4ETAT I PICHAT I S LATINSKATA AZBUKA.
2
atarkov
28.02.2016 14:24:38
0
0
Що се срамиш да пишеш на родният си език,нима си толкова тъп.А за промените БРАВО на депутатите,краино време беше.
1
MUNCHO
26.02.2016 14:34:07
0
0
MNOGO DOBRO PREDLOZENIE!I KATO STE PO4NALI,MOLJA DA VNESETE OCHTE 2 POPRAVKI.
1.VSI4KI ZATVORNICI PREMINAVAT NA REZIM,,SAMOIZDRAZKA,,/POLAGANE NA OBCHTESTVENO
POLEZEN TRUD/ESTESTVENO SISTEMATA,,2 ZA 3,,OTPADA.
2.VSEKI NARUCHITEL NA DARZAVNATA I EVROPEIISKA GRANITZA ZAPLACHTA GLOBA OT
5 000EVR.I 5 GOD.ZATVOR.,,KANALDZIITE,,-10 000EVR.KONFISKACIJA NA TRANSPORTNOTO
SREDSTVO I 10 GOD.ZATVOR.
ETO OT KADE MOGAT DA DOIDAT SVEZI PARI I ZA IZGRAZDANE NA OGRADA PO GRANITZATA
I ZA KAKVOTO DRUGO E NEOBXODIMO.A INA4E KORONIJAT NOMER NA GERB GO ZNAEM,,AMA
TO NEMA PARI V BJUDZETA...,,AMI NE SE JAVJQAVAITE NA IZBORI TOGAVA!I NE SE NATISKAITE DA UPRAVJAVATE,KATO NEMATE,NEZNAETE I NEMOZETE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки