Националният фронт почете паметта на Апостола


Националният фронт почете паметта на Апостола
Членове и симпатизанти на НФСБ проведоха в София факелно шествие-поклонение от лобното място на Дякона до паметната плоча, поставена на мястото на гроба му в църквата „Св. Петка Самарджийска“
26 Февруари 2016, Петък


Родолюбци от цялата страна отбелязаха 143-тата годишнина от гибелта на великия българин

Автор: Десант

Представители на „Национален фронт за спасение на България“ от цяла България се поклониха пред паметта на Апостола на свободата по повод 143 години от обесването му. Годишнината от трагичната кончина на Васил Левски събра под знамето на НФСБ множество родолюбци, които поднесоха венци и цветя пред мемориалните знаци в чест на националния ни герой, издигнати в редица населени места в страната.

На 18 февруари в София стотици членове и симпатизанти на НФСБ проведоха факелно шествие-поклонение. Начело на колоната застанаха лидерът на партията на СКАТ Валери Симеонов, заместник-председателите на формацията Данчо Хаджиев и Валентин Касабов, депутатите Димитър Байрактаров, Христиан Митев, Валентин Николов и Петър Петров.
Шествието тръгна от лобното място на Дякона, премина през центъра на столицата и завърши при паметната плоча на църквата „Св. Петка Самарджийска“. Това е пътят, по който Христо Хамбарков – клисар на малкия храм,  и бъдещият Ботев четник Илия Джагаров са пренесли мъртвото тяло на Левски от позорните гробища в местността Кюлюците, за да го препогребат по достойнство под олтара на църквата.

Пред паметната плоча на Дякона, поставена през 2012 г. до абсидата на храма от НФСБ и изработена със средства на телевизия СКАТ, бе отслужена заупокойна молитва от отец Георги, след което родолюбците коленичиха за минута мълчание.
„Тази вечер ни събра преклонението пред най-великия българин – Васил Иванов Кунчев,  който пожертва живота си, за да възкръсне България.

Ние трябва да съхраняваме делото и идеите на Левски и да ги предаваме на бъдните поколения. Докато заветите на Дякона са живи, ще я има и Родината ни. Нека помним призива на великия българин и проявяваме дързост и постоянство, защото народната работа стои над всичко. Нека всеки в своя живот да се опита да продължи пътя на Апостола на свободата“ – обърна се към събралото се множество Валери Симеонов.

Той припомни, че писателят Николай Хайтов посвети 15 години на разкриването на истината около гроба на революционера и разказа накратко историята около поставянето на паметния знак пред църквата. „Благодарение на неуморния труд на Хайтов, днес можем да сложим цвете на гроба на Апостола на свободата. За мен Хайтов е една от личностите, които се доближават най-много до истинското родолюбие и патриотизъм на Левски“, подчерта лидерът на НФСБ.

Огромна заслуга за поставянето на паметната плоча има заместник-председателят на Националния фронт Данчо Хаджиев, който през 2011 г. като независим общински съветник в Столичния общински съвет направи всичко възможно да се стигне до решението да има такъв мемориален знак на това място.

„За всички от НФСБ тази църква е свята, защото свързва двете най-светли личности на България – Васил Левски и Николай Хайтов. И двамата са работили за Отечеството последователно и неуморно. Затова и ние днес трябва да се посветим на спасението на Родината от разрухата“, отбеляза Данчо Хаджиев. Поклонението завърши с изпълнението на безсмъртните стихове на Христо Ботев и Иван Вазов, посветени на Левски, като в рецитала, изнесен от актрисата Джуни Александрова, бе включен и запис с гласа на великия Николай Хайтов с думи за величието на Апостола.

Патриотите почетоха паметта на великия революционер и в родния му град Карлово. Десетки членове и симпатизанти на партията на СКАТ поднесоха венци и цветя пред монумента на Левски в центъра на града. На събитието присъстваха заместник-председателят на НФСБ и народен представител Борис Ячев, както и областният координатор и общински съветник от родолюбивата формация в местния парламент Андон Андонов.

„Ние сме хората, които сме вплели заветите на Васил Левски в нашата работа и в политическата ни програма. Защото членовете на НФСБ обичат България. И ако някой попита кой ще спаси страната от разрухата, както някога от турско робство, то ние ще отговорим, както е отговорил Дякона: „Ние сами ще се спасим“, изтъкна Борис Ячев.
Сред родолюбците, събрали се в Карлово, застана и потомъкът на Левски – Стефан Караиванов, който подчерта, че „личността и делото на Апостола са от такова голямо значение за България, че никога не могат да бъдат изчерпани с думи“.

Националният фронт отбеляза 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски и в Бургас, където общински съветници от НФСБ в морския град, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“, както и десетки бургазлии поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Дякона в Приморския парк
„Левски е човекът, който запали и вдигна високо факела на българщината“, заяви общинският съветник от Националния фронт Бойко Миразчийски.

Почит пред делото и саможертвата на Апостола на свободата отдадоха и патриотите в Пазарджик, Ловеч, Монтана Варна, Плевен, Сливен, Ямбол и в много други населени места от страната.
Представители на НФСБ участваха в поклонението и пред паметника на великия българин в Босилеград. То бе организирано от едноименния културно-информационен център в главния град на Западните покрайнини.


Много наши сънародници – и от Западните покрайнини, и от България, сред които имаше и представители на НФСБ, се поклониха и пред паметника на Апостола в Босилеград

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки