Равни ли ще са у нас мъжете и жените


Равни ли ще са у нас мъжете и жените
Според Димитър Байрактаров това е поредният законопроект, изпразнен от всякакво съдържание
26 Февруари 2016, Петък


Ако е за животозастрашаващо хулиганството на пътя и опасно каране с газ до дупка,  предвидените в Наказателния кодекс и ЗДП наказания за жени и мъже са еднакви.

Автор: Анна Александрова

Но оказа се, че в средата на второто десетилетие на ХХІ век в България все още са нужни законови промени за равенство между половете. Поради което в сряда депутатите дебатираха по внесения от правителството проектозакон за равнопоставеност на жените и мъжете.
И ако питате какво се цели с него, то това е ясно описано още в чл. 1, ал. 2 на проекта: „Целта на закона е да създаде условия за изграждане на благоприятна и стабилна институционална среда чрез определяне на органите и на механизмите за провеждане на държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете”.

По време на дебатите депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров бе пределно рязък, че това е поредният законопроект, изпразнен от всякакво съдържание. „Честно да ви призная, когато го четох, имах чувството, че някой обещава на жените за 8 март законов подарък“, заяви от трибуната той. След което изтъкна, че за да се приеме такъв закон, трябва да има ясно и точно дефиниране на областите, в които съществува подобен род неравнопоставеност между жени и мъже.

Според Димитър Байрактаров в България няма база данни и информация, която да посочва в кои области съществува неравнопоставеност, нито пък има измерител, чрез който да се измери тази неравнопоставеност. По думите на депутата от ПФ е обидно в ХХІ век да се разглежда закон, за който се говори за неравнопоставеност между мъже и жени, а и е унизително да се води такъв дебат за неща, които са засегнати в Закона за защита от дискриминация.

На аргументите на Димитър Байрактаров депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов противопостави тезата, че този законопроект е част от нашата цивилизационна интеграция към ценностите на Европа и освен това предвижда необходимата координация между институциите.
В скоби бихме попитали: а не е ли време да се инкриминира липсата на координация между институциите, която създава хаос, а не ред в управлението на държавата?!
Както и да е – фактът е, че в Народното събрание се намери мнозинство за приемането на първо четене и на този законопроект. На практика той наистина може да мине на второ четене в навечерието на 8 март.

Благодарение на което пък 127 години, след като германката Клара Цеткин постави основите на теорията за еманципацията на жените, издавайки в Париж съчинението си „Работничките и женският въпрос на настоящето", в България към Министерския съвет ще функционира Национален съвет по равнопоставеността на мъжете и жените, а по места – ще има още работни места за чиновници.

Защото законът предвижда централните и териториалните органи на изпълнителната власт да определят (назначават) координатори по равнопоставеността на жените и мъжете. Освен всичко друго, тези сърцати служители ще организират и обучения по равнопоставеност на жените и мъжете.
Което идва да ни напомни, че имаме достатъчно основание да възприемаме осмомартенските тържества като тим билдинг – т.е. сплотяване на колектива при спазване на принципа на равнопоставеността. За останалото координаторите ще получават заплати...


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки