Ще поставят паметна плоча на спасителите на бургаските евреи


26 Февруари 2016, Петък


Идеята в Бургас да бъде поставена паметна плоча на спасителите на евреите в града получи широка обществена подкрепа.

Автор: Десант

Инициативата е на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, който представи в сряда своята концепция на обществено обсъждане. Вижданията си по проекта изразиха депутатът от НФСБ Валери Симеонов, общински съветници, представители на бургаската общественост и бизнеса, писатели, художници, журналисти, ученици и потомци на смелите човеколюбци, които преди повече от 70 години не са се уплашили да защитят своите съграждани от депортация.

Инициативата бе подкрепена не само от Валери Симеонов, но и от бургаския общински съветник от СЕК Георги Манев. Според тях делото на спасителите на бургаските евреи е толкова грандиозно, че не трябва да се подценява. Подвигът им заслужава по-голям и по-видим знак на признателност.
Община Бургас е отредила място за поставянето на паметната плоча в южната част на градинката до хотел „България” в центъра на морския град. Автори на проекта са художникът Любомир Коцев и скулпторът Атанас Стоянов, които също присъстваха на обсъждането, а изработването й се финансира от Център „Алеф”.

Поставянето на паметна плоча на спасителите на бургаските евреи бе оценено от Недялко Йорданов, който във вълнуващо писмо до общината разказва своите детски спомени от преломното и разделно време: „Бургас е един от градовете на България, който не е позволил в най-страшните години на Хитлеровия нацизъм да бъдат депортирани в Полша бургаските евреи... Имам детски спомени от това време и познавах някои от тези хора: гневният и честен писател Петко Росен, основателят на прочутата моливна фабрика „Девеко" Петър Велчев, който се грижеше за своите работници като негови собствени деца, аптекарят Любомир Зурков, семейство Хаджипетрови,  писателят лекар Теодосий Болгуров... И още прочути бургазлии с определено влияние в обществото, начело с кмета Дянко Пръвчев“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки