Протестът срещу подмяната на историята става постоянен


Протестът срещу подмяната на историята става постоянен
Протестът в Карлово досега бе най-емоционален
26 Февруари 2016, Петък


Учители разбиха на пух и прах плановете на МОН

Автор: Илияна Христова

Протестът срещу подмяната на историята и пренаписването на учебниците става постоянен. Миналата седмица недоволството си от образователната „реформа“ демонстрираха жители на Самоков, през тази ще го направят хора от Кюстендил, след това идва ред на Благоевград и много други градове в цяла България.

Идеята е щафетното недоволство да тече поне месец, докато се обсъждат и приемат новите учебни програми. Организацията на протеста върви и в социалните мрежи в интернет.
Мнението си публично вече изразиха хора от Карлово, Казанлък, Калофер, Смолян и много други селища. Интересното е, че миналата седмица в Самоков демонстрираха предимно учители – експертната общност, която е в непрекъснат досег с проблема.
“В учебниците по българска история да бъдат използвани утвърдените понятия и факти, които формират основополагащите представи за добро и зло в българското самосъзнание, а съдържанието на самите учебници да отговаря единствено и само на възрастовите особености на съответните ученици, а не на заръките на заможни и щедри инородни спонсори, целящи продължаване на ерозията на нашата народна памет”, декларираха учителите.

Сред другите им искания са учебниците по история да не бъдат подвластни на чужди внушения, насочени към стимулиране на комплекс за малоценност, а по литература българският език да бъде представен в огромното си богатство.
Естествено, преподаватели настояха и да не се вадят произведения на нашите най-значими автори. “Мамино детенце” на Любен Каравелов например отсъства от програмите.
Общественият отпор до момента дава резултат. Новият министър на образованието Меглена Кунева удължи най-малко с две седмици обсъжданията на учебните програми, които текат в момента. А и обеща да ревизира доста от глупостите в плановете, изготвени от експертите на МОН.

Тези т.нар. експерти бяха направени на пух и прах от преподаватели по време на дискусиите, провеждащи се от десетина дни в различни населени места.
Във Враца учителите попитаха защо “Хубава си, моя горо” ще се учи единствено като песен. В Сливен негодуваха срещу отсъствието на Добри Чинтулов от учебниците по литература.
В София пък бе разбито внушението, че е добре “История славянобългарская” да се преподава в горните класове. Досега Паисий фигурираше в програмата за 6-и клас, но бе изместен.

"Учениците запомнят най-добре на 12-13-годишна възраст, т.е. в 6-и клас”, заяви преподавател. Защо ще се изучава само понятието “толерантност”. Нима в Османската империя не е имало дискриминация на християните? Децата трябва да са наясно с това, не бива да ги заблуждаваме с политкоректни глупости, негодува друг учител.
Най-хубавото в цялата работа е, че тазгодишният скандал с новите учебници, случайно или не, доведе до падането на цял един министър (Тодор Танев). А премиерът Борисов, макар вероятно да си имаше други причини (примерно личен пиар), обеща да няма подмяна на историята.

Народът също се вдигна. Отцеругателите и грантовите комсомолци, усърдно пренаписващи миналото, получиха звучен шамар. Скоро няма да посмеят да пускат злъчната си отрова в общественото пространство.


Децата в момента учат, че турци, българи, арменци и т.н. кротко са си съжителствали в Османската империя

В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бонак
27.02.2016 18:55:14
0
0
Абе "Десант'" Къде са Бургаските учители и ученици в истината за Българската история и Българския език и литература. няма ли да излязат на протести за истината в Османската "Румелия-булгаристан"
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки