Златеви се готвят да заграбят имоти за милиони в Правец


Златеви се готвят да заграбят имоти за милиони в Правец
26 Февруари 2016, Петък


Фамилията, превърнала родното място на Тодор Живков в частен град, сега посяга и на знакови общински обекти

Автор: Янко Георгиев

Фирма „Тера тур сервиз“ на Васил Златев, баща на боса на „Лукойл“ Валентин Златев, се готви да заграби имоти на община Правец за милиони левове. Това съобщи Павлин Цветков, който е общински съветник от НФСБ в Правец и от години води битка с двамата олигарси, които са превърнали родното място на Тодор Живков в частен град.

Както „Десант“ вече е съобщавал в по-стари публикации, преди 15 години правешката община създава съвместното със Златеви дружество „Университетски недвижими имоти – Правец“, като внася в капитала му цялата недвижима общинска собственост – Спортен комплекс, състоящ се от спортна зала, три стадиона и три тенискорта, Културен и Младежки дом, Търговски комплекс и общежитие.

Срещу това имущество, оценено от три вещи лица на скромните 1 218 842 лв., Златеви поемат ангажимента да съдействат за превръщането на Правец в университетско градче, като открият филиал на американския „Сити Юнивърсити“ – Сиатъл. Правешкият градоначалник по онова време Цанко Маринов, който е настоящ лидер на БСП в общината и доскорошен управител на „ВиК – София“, е изпратен на презокеански воаяж, за да представи лично на американците учебната база и възможностите на новосъздаденото дружество.

През 2012 г., след близо едно десетилетие учебен процес в Правец, от „Сити Юнивърсити” обявиха, че закриват програмата си в градчето с обяснението, че „броят на студентите, които се интересуват от получаване на висше образование извън град София", е намалял до степен, която прави съвместния им проект със Златеви нерентабилен.
На хартия дружеството работи изцяло на загуба, въпреки че спортната база и съоръженията се използват активно и в касите постъпват сериозни средства от продажби на услуги и реклама.

Същевременно Златеви представят документи, че фирмата им „Тера тур сервис“ е дотирала съвместното предприятие със сумата от 1 200 000 лева. Според финансовите отчети, за целия период от съществуването на общия бизнес с Фамилията, общината не е получила нито един лев приход под формата на дивидент, наем или друго отчисление. Неколкократно общинският съветник Павлин Цветков предупреждава, че дружеството се е превърнало в «обран бостан» и се гласи скрита приватизация на внесените в него общински активи.

Миналата година, в навечерието на предстоящите местни избори, Златеви нетактично внасят в Общинския съвет предложение да изкупят притежаваните от общината акции в „Университетски недвижими имоти“, с цел да сложат окончателно ръка върху присвоените общински имоти, разказва Цветков. Обаче съобразителният градоначалник Гунински, усещайки завихрящия се скандал, прибира писмото и изчезва на почивка в Дубай, докато бурята отмине според завета на някогашния Първи партиен и държавен ръководител, чийто паметник се издига на входа на градчето. Политически некоректното предложение е отложено за след изборите, когато Златеви ще се чувстват по-спокойни за влиянието, което са си осигурили в новоизбрания общински съвет.

На насроченото за този петък заседание съветниците ще разискват новопостъпилата оферта на Васил Златев, с която се претендира общината да продаде акциите си в „Университетски недвижими имоти“ на фирмата му „Тера тур сервис“, която освен всичко останало в градчето, притежава и луксозния хотелски комплекс край езерото в Правец. След извършването на тази успешна за интересите на Фамилията сделка, Златев предлага великодушно на общината да си откупи обратно Културния и Младежкия дом. За него остават като чиста печалба Спортният комплекс, Търговският дом и общежитието.

Такъв е горчивият епилог на една необмислена бизнес авантюра, от която основният губещ са гражданите на Правец. „Не само в нашата община, но и в цяла България общественият интерес е жертва на дребни сделки, извършвани от евтини хора, облечени във власт. Едни продават съвестта си, за да останат на работа, други – за да ги назначат на някакъв пост, трети – за да получат дребни обществени поръчки, четвърти – за да си нямат неприятности с властта", коментира общинският съветник Павлин Цветков. Той има намерение да сезира прокуратурата за безстопанственост и скрита приватизация.


Васил Златев Игрищата в Правец Културният дом Спортният комплекс

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки