Политически диабет и поуките на Гладстон


Политически диабет и поуките на Гладстон
Уилям Гладстон
25 Февруари 2016, Четвъртък


Приятел от Фейсбук ми сподели една българо-английска история, която перифразирана накратко е следната.



С речите си в парламента и с памфлета „Българските ужаси и Източният въпрос“, публикуван през 1876 г., Уилям Гладстон – министър-председател на Великобритания през годините 1868-1894 г., привлича вниманието към България за зверствата при потушаване на Априлското въстание по време на турското робство. Когато България е вече свободна, при него пристигат българи да му благодарят. Ето част от разговора между Гладстон и тях: „Като се освободихте, имате ли хора, готови да поемат управлението?“ – запитал британският премиер. „Имаме“ – отговорили българите.

„Какви хора имате?“ – на свой ред попитал Гладстон. „Имаме богати, имаме и просветени хора“ – рекли нашите хора. „А цялостни хора имате ли?“ – поинтересувал се англичанинът. „Какви са тези цялостни хора?“ – учудили се нашенците. „И богати, и просветени“ – отвърнал Гладстон. „Не, такива хора нямаме“ – признали българите.
„Щом като нямате цялостни хора, няма да направите нищо, защото просветените, като вземат властта, се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите, като вземат властта, се представят за просветени и вършат пакости на народа“ – отвърнал Гладстон.

Не че ги няма цялостните българи, има ги, но на тях не се дава възможност за изяви в управлението на държавата. Докато  богати и непросветени българи се появяват абсолютно навсякъде – в парламента, телевизиите и вестниците.
В клетъчната патология има състояние, при което в кръвта циркулира достатъчно, даже изобилие от инсулин, но той няма как да се свърже с рецепторите си (молекулни антени), защото те са скрити под повърхността на клетките – това се нарича down-regulation на рецептори.

Така инсулинът няма възможност да изяви ефекта си – поддържане нивото на кръвната захар в нормални стойности. И човек се разболява от захарен диабет тип 2. Докато при захарен диабет тип 1 рецепторите са на повърхността на клетките, но няма достатъчно инсулин в кръвната циркулация.
И двата типа диабет са с тежки последствия за здравето, ако не се открият и лекуват навреме. През последните 10-15 години интензивно се проучва вероятността, че болестта на Алцхаймер е захарен диабет тип 3.

Тези молекулни аспекти на диабета, пренесени в политиката, звучат така: когато парламентарната, министерската и президентската патология не допуска цялостните хора в управлението на държавата, тогава настъпва политическият диабет. Той е с тежки социални, образователни, културни и икономически последствия за България.
Питам се какво е лечението?
Цялостните българи са водачи и строители на нацията. Избирайте ги  в парламента, правителството и президентството. И знайте, че „лекарствата не действат при политиците, които не ги приемат“ – както казва Чарлз Кооп, адмиралът, който беше главен лекар на САЩ в периода 1982-1989 г.

д-р Георги Чалдъков,
Варна


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки