Освен Самба Бразилия ни праща и... Зика


25 Февруари 2016, Четвъртък


Зика е нов (не е изключено да е мутирал стар) вирус, причинител на грипа. Заболяването предизвиква тежки дефекти на плода на бременни жени,

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

като новородените се раждат с недоразвити мозъци. Според Световната здравна организация (СЗО) са засегнати 23 държави в Северна и най-вече Южна Америка, особено Бразилия.
За жалост тези дни европейските осведомителни агенции съобщиха, че вече се е появил и първият случай на този грип и на Стария континент – една бременна испанка, която се е завърнала от Бразилия. Според последните данни на специалистите, вирусът Зика може да се разпространява не само чрез комарите, виреещи в Бразилия, но и чрез видове инсекти, обитаващи южната част на европейския континент и главно Средиземноморието. Така че след преминаване на зимата и в тези райони не може да се изключи потенциална опасност от зараза .

Според водещия специалист у нас проф. д-р Тодор Кантарджиев, дн – директор на Националния институт по зарази и паразитни болести, съществува  „опасност за бременните българки, които живеят или са на екскурзия в Латинска Америка и са ухапани от тигров комар, да се заразят“. Затова той препоръчва преди да тръгне за Южна Америка, всеки да прочете в сайта на Института какво трябва да направи“. „Всички, които се връщат от Латинска Америка с температура или обриви по кожата, не трябва да имат досег с други“ - категоричен е д-р Кантарджиев.

Световната медицинска общественост (неотдавна се състоя сесия на СЗО по този проблем в Женева) обаче е разтревожена от факта, че засега няма специфично лечение или ваксина срещу инфекцията от Зика. Въпреки че при това заболяване 80% от възрастните обикновено нямат характерната симптоматика, трябва да се знае, че тя се свежда до лека треска, обрив на кожата, болки в мускулите и ставите, отпадналост.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки