Болки в мускулите и крампи


25 Февруари 2016, Четвъртък


„Когато измина 200-300 м, краката започват да ме болят, като изпитвам и мускулна слабост. За 2-3 минути всичко отшумява, но след нови 200-300 м


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

пак трябва да приседна за малко. Трудно ми е и да се изкачвам по стъпала. Лекарите ми правиха ангиография на долните крайници и се произнесоха, че нямам стеснени или запушени артерии. Търся начин да облекча състоянието си“.
Ганчо Караиванов,
Шумен

Независимо от това, че въпросът на нашия читател не дава ясна и изчерпателна картина на  заболяването му, ще се опитаме да бъдем максимално полезни. Преди всичко трябва да се изясни, че болките в долните крайници, които при ходене затрудняват движението и налагат правенето на почивки, могат да се дължат на няколко причини: т. нар. хронично-прогресирана венозна недостатъчност (ХВН), която се развива в резултат на заболяване на вените с повишено венозно налягане, от една страна, или на увреждане на периферните нерви и поясно-кръстните симпатикови разклонения, от друга.

В първия случай става дума за комплекс от заболявания, свързани преди всичко с нарушаване на кръвоснабдяването в двете подбедрици: широко разпространената, за съжаление, болест на Бюргер, артериална тромбоза (запушване), ХВН в резултат на артериосклероза, диабет, разширени вени – не рядко усложнени с тромбофлебит и други.
Обикновено причините са външни – тютюнопушене, и вътрешни – хипертония, захарен диабет, артериосклероза, затлъстяване, подагра и пр. В съображение влиза и т. нар. полимиозит – хронично възпалително заболяване на напречно набраздената мускулатура на крайниците. В конкретния случай нашият пациент съобщава, че колегите в шуменската болница са отхвърлили диагнозата хронична венозна недостатъчност.

При това положение ще се спрем по-подробно върху т. нар. крампи или мускулни спазми. Те се появяват  най-често в подбедриците, но могат да обхванат и всеки друг мускул на тялото. Проявяват се след силно волево свиване на даден мускул или мускулна група. То обикновено е съпроводено със силна болка, която е причина за преустановяване на по-нататъшното движение. Установено е, че може да са и в резултат на нарушаване в нервните влакна и клетки. Нерядко се появяват и при обезводняване при бременни жени. Особено чести са мускулните крампи, когато се дължат на намалено съдържание на калций и магнезий в кръвта.

Не бива да забравяме: за каквато и форма на мускулни болки да става въпрос, самолечението е недопустимо. Диагнозата трябва да бъде изяснена от компетентни лекари, тъй като освен доброкачествени (поради неправилен режим на хранене и живот), крампите могат да бъдат придружаващ симптом и на някои сериозни заболявания: намалена функция на щитовидната жлеза, увеличена функция на около щитовидните жлези, бъбречна ацидоза или намалено съдържание на кръвната захар.
Препоръчваме на читателите консултации в клиниката по нервни болести на ИСУЛ и в клиника по съдова хирургия в бившата ІІІ Градска болница – София.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки