Апостолът като народен лечител


25 Февруари 2016, Четвъртък


„Българите и особено селяните били уверени, че техният Апостол е авторитет за всички въпроси, които могат да изникват в живота. Той идвал при народа да го научи


как да добие своята свобода, а те от своя страна представяли на него своите проблеми. Той трябвало да бъде лекар, съдия и главен съветник – като се започне от зъбобола и се завърши със семейни свади. Той пишел и говорел за народа като цяло, но в своята всекидневна практика общувал с отделния човек. В неговия „Бележник“ имало и лекарства от народната медицина като следните:
За зъбобол: един корен от трън, три драма стипца, една чашка бобова вода, една чашка ракия. Всичко се поставя в ново гърне да заври: възварява се малко вода, тогава се вземат две бели камъчета, нагряват се на огъня и се поставят в гърнето така, че парата да влиза в устата: щом водата изстине, да се изплакне устата с течността няколко пъти. Ако в зъба има дупка, взема се малко негасена вар, мъничко катран и барут, смесват се, взема се малко памук и с него се намазва от сместа и се поставя в зъба.
При болки в стомаха: водна костенурка снася яйца, които се сваряват и се ядат. 
При жълтеница: мъртва коприва, която е горчива, с червени цветове. Нарязват се 25 грама от нея в шише от две оки. То се напълва с бяло старо вино, поставя се извън къщата три денонощия. След това се пие през три  следващи сутрини, като след всяко изпиване се ядат два ореха и по един лимон с кората: после се изпива лъжица оцет“.
Из „Апостолът на свободата“
от Мерсия Макдермот


В категории: Здраве , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Affinity
07.08.2016 21:47:38
0
0
Great post, I think people should larn a lot from this web site its really user genial . “A happy childhood has spoiled many a promising li.&1e#822f; by Robertson Davies.
1
Генади Савов
26.02.2016 10:02:10
0
0
Васил Левски е бил и лечител.Той е знаел всички билки в България от семейството си,монасите от Сопотския манастир,легиите в Белград-1862 год.Левски ,като революционер,който е водил нелегален-скрит живот в поробена от турците България.Апостола сее преобличал по подобие на селянин-въглищар,турски офицер,богат българин търговец е трябвало сам да се лекува в много случаи,ако турските заптии го търсели по градовете по неговата снимка и пред вратите на българи-лекари се мяркали турски стражари и шпиони-българи.В.Левски сам в гори и планини и в,някоя къща на свой ятак-укривател сее лекувал с билколечение.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки