Приемат заявления за компенсиране на щети по пчелни кошери


Приемат заявления за компенсиране на щети по пчелни кошери
23 Февруари 2016, Вторник


Както вече информирахме, заявления по схемата Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства


в резултат на природни бедствия се приемат от 15 февруари в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Крайният срок е 26 февруари.
На подпомагане подлежат земеделските стопани, които през 2015 г. са включени в регистъра на МЗХ. Те ще получат обезщетение за пчели, едър и дребен рогат добитък, юници над 12 месеца, говеда за угояване от 12 до 24 месеца и агнета до 6 месеца. Бюджетът на държавната помощ за 2016 г. е 100 000 лева.
След приключването на приема и проверката на предоставената от кандидатите информация средствата ще бъдат изплатени до 15 март.

До 2 март в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ пък се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г. Финансовият ресурс по схемата е в размер на 6 млн. лева. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи.

С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.
На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Ресурс в размер на 1 803 600 лева e отложено плащане от миналата година - компенсация за пропаднали площи през 2014 г. за зърнени и фуражни култури и за зимна маслодайна рапица. Към момента са изплатени близо 1 760 000 лв. на 390 земеделски стопани.
ДФЗ напомня, че за доплащането не е необходимо бенефициентите да подават нови заявления.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки