Износът на вино гони 50 млн. литра


Износът на вино гони 50 млн. литра
23 Февруари 2016, Вторник


Въпреки че от МЗХ отчитат цифрите като успех, трябва да припомним, че през 2012 г. само към Русия сме изнасяли над 80 млн. л от гроздовия еликсир


Над 50 милиона литра ще достигне износът ни на вино от реколта 2015 г. при производство от 130 милиона литра. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните в деня на празника Трифон Зарезан на 14 февруари.
Доброто ниво на износ е достигнато въпреки ограничените пазари на Русия, отбелязват от аграрното ведомство. От там свързват рекордния ръст с успешните търговски сделки със страни като Китай, Великобритания и Германия.
За отбелязване е фактът, че в тези държави потребителите имат високи изисквания. Това, че продажбите там непрекъснато растат означава, че нашето вино се приема добре. Което пък потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството у нас.

Експортният обем на вино е близък до този от 2013 г., когато общият износ на вино от България възлиза на 49 990,6 хил. литра. Това е с около 8% по-малко в сравнение с 2012 г.
При около 10% по-висока средна експортна цена от 1,24 щатски долара на литър, общата стойност на експорта се запази около нивото от предходната година – 61, 8 милиона долара (при 61, 4 млн.щ.д. през 2012 г.).
Преди налагането на ембаргото над търговията с Русия, около 80 на сто от произведеното в България вино бе предвидено (и договорено) за руския пазар.
Страни, които отскоро проявяват интерес към нашата продукция, са Индия, Сингапур и Канада. Пазарите обаче, които са атрактивни за България, са САЩ, Япония, Индия, Бразилия и Мексико.

В деня на празника на лозарите и винарите от Министерството на земеделието поздравиха всички, които произвеждат „този еликсир, прославил България по целия свят – червеното вино”.
От МЗХ информираха още, че към момента страната разполага с обновени технологични мощности и капацитет за производство на близо 200 млн. литра. Държавата подпомага сектора с инструментите по Националната лозаро-винарска програма, към която интересът е все по-голям. Множество изби се ориентират към производство и износ на вина от най-висок клас.

„За нас е важно, че има и такива изби, които създават лозови насаждения и технологични мощности по последни тенденции.  Това им позволява да добиват суровината на добра цена и да поддържат изключително високо качество”, изтъкват от аграрното министерство.

През 2012 г. около 80 на сто от произведеното в България вино е било предназначено за руския пазар, което се равнява на над 80 милиона литра. Или с 30 млн. л повече, отколкото в момента изнасяме за пазарите в Китай, Великобритания и Германия, взети заедно.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки