Красимира, която наричат „гласът мечта“ на Европа


Красимира, която наричат „гласът мечта“ на Европа
Красимира Стоянова на концерта на Софийската филхармония в края на януари
22 Февруари 2016, Понеделник


Живеещата в Австрия българка е водеща вокалистка на Виенската опера

Автор: Георги Ваташки

Музикалните критици от цяла Европа я наричат „гласът мечта“ заради перфектното чувство за стил, удивителна техника, вкус и прецизност и най-вече заради особения емоционален заряд на нейния топъл галещ тембър. Публиката пък я обожава заради невероятната й способност да трогва и развълнува дори незапознатите с класическата музика. Всички тези суперлативи се отнасят за българската оперна певица Красимира Стоянова, която от 18 години живее в Австрия, където е сред водещите вокалисти на знаменитата виенска Щатс опера.

Преди да започне да се изявява като изпълнител, тя гради кариера като цигуларка. Като оперна прима нашата сънародничка е гастролирала на най-реномираните световни сцени – в Метрополитън опера, „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Роял Алберт хол” в Лондон, „Плейел“ и „Олимпия“ в Париж, „Ковънт гардън“ в Лондон, „Театро дел Лисеу“ в Барселона, както и Златната зала на „Музикферайн“ във Виена.

След четиригодишна пауза, в края на януари българката зарадва родната публика с концерт заедно със Софийската филхармония. Красимира Стоянова за пореден път доказа. че е сред най-даровитите сопрани на Стария континент с изпълненията си на ариите на Маргарита във „Фауст” от Гуно, на Матилда във „Вилхелм Тел” на Росини, на Аида в едноименната опера на Верди, както и на Тоска от едноименната гворба на Пучини.
Примата зарадва българските любители на класиката и с финалната ария от „Ана Болейн” на Доницети и арията на Леонора от „Силата на съдбата” от Верди. Концертът в столичната зала „България“ завърши с цели три биса, като за финал Красимира просълзи родната публика със своята „молитва“ за България, изпълнявайки арията „Молитва на Мария-Десислава“ от едноименната опера на Парашкев Хаджиев.

Красимира Стоянова е родена на 16 август 1962 г. във Велико Търново. През 1981 г. завършва с отличие средното музикално училище „Веселин Стоянов" в Русе, а през 1988 г. се дипломира в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. „Професията и успеха дължа преди всичко на влиянието на своя баща Рачо Рикевски, за когото музиката и цигулката бяха „най-великото нещо на света”.
Той ме вдъхнови да  повярвам, че е възможно да достигна върха на оперната сцена. Когато се сблъсквах с трудности, той винаги ми повтаряше: „Вярвай в себе и своята мечта и със сигурност ще успееш“, спомня си талантливата ни сънародничка.

Първата си постоянна работа като професионален музикант младата търновка започва през 1987 г. като цигуларка в Държавната филхармония в Пловдив, като редовно участва и като солист в чуждестранните гастроли на Академичния оркестър при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
„Първите стъпки в оперното пеене направих малко след политическите промени в България. През 1990 г. заминах по покана на Пражката филхармония на турне в Чехия. Там изпях Виолета от „Травиата" на Верди“, разказва Красимира.

След завръщането си в България през 1991 г. тя се нарежда сред основателите на столичния Нов симфоничен оркестър, чийто диригент е Юлия Христова. През 1995 г., след двегодишна усилена ежедневна работа върху гласа си, нашенката постига своята мечта и прави блестящ дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Джилда от „Риголето" на Верди.
„Основната заслуга да се кача на сцената вече като вокалистка е на моя маестро по пеене Стоян Кисьов. Докато свирех в Нов симфоничен оркестър. почти всяка вечер ходих на уроци при него. С много труд и търпение от негова страна той успя да предаде на пеенето ми тази техника и владеене на гласа, която стана основа на моя успех“, споделя талантливото сопрано.

Мнението й е, че техниката и психиката на един оперен певец са взаимно свързани. „Ако няма добра техника и добра психика, оттам нататък няма кариера. Пеенето е много сложен процес, не е като при инструменталистите, които си наблюдават ръцете и знаят дали това, което свирят, е вярно или не. При нас всичко е въпрос на усещане и доверие към преподавателя. Младият певец се учи от ситуациите, в които попада, от сцената, от колегите. Едно най-елементарно преглъщане на слюнка на сцената може да ти направи някаква беля, а певците трябва да бъдат подготвени и за това. За да си три часа на сцената, трябва изключително съсредоточаване, нужни са психическа и физическа кондиция“, категорична е Красимира.

През 1998 г. тя получава първото си международно отличие и признание - наградата за млад изпълнител на престижната Френска академия за изкуство. През същата година е поканена от директора на Виенската опера – знаменитият диригент Йохан Холендер, за ролята на Микаела от операта „Кармен“. След успешната премиера през септември 1998 г. Красимира получава предложение да бъде гост-солист в следващите пет сезона.
Световната й кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали на планетата – Миланската скала, Дойче опер и „Концертхаус” в Берлин, „Номори опера” в Токио, „Театро Колон” в Буенос Айрес и Баварската опера в Мюнхен.

През 2001 г. сънародничката ни се прославя и отвъд Океана. В Метрополитън опера в Ню Йорк тя е аплодирана за изпълнението й на ролята на Виолета в „Травиата" от Верди.
Следват участия в десетки спектакли през следващите две години в Северна Америка - „Турандот“ и „Бохеми“ от Пучини, „Дон Жуан“ от Моцарт, „Отело“ от Верди, „Палячи“ от Леонкавало и „Кармен“ от Бизе, както и в „Диалозите на кармелитките“ от Пуленк.
Въпреки успехите, нашенката не се главозамайва и счита, че всеки творец не може да изяви своите способности без вярна и взискателна публика.

„Всеки иска да пее на „престижна" сцена. Само че е по-важно как го прави и никога да не забравя за публиката.Тя е тази, която прави една сцена престижна, а друга – не. Тя е наш партньор, пред когото изповядваме изкуството си. Без нея не можем да го споделим, следователно то не би съществувало. Затова е важно да не правим с публиката компромиси, а да я уважаваме и да й даваме най-доброто като на най-скъп приятел!“, изповядва веруюто си оперната прима.

В края на 2004 г. тя участва в новата модерна постановка на операта „Фалстаф“ от Верди във Виенската щатс опера, след което й е предложен постоянен договор на водещ солист.
Следващата година нашенската жъне голям успех в ролята на Луиза Милер в едноименната опера на Верди в Мюнхен, за която е обявена от германската критика за певица на сезона. Записът на спектакъла с нейното изпълнение се продава в огромни тиражи и придобива златен статус в Германия и Австрия.

През лятото на 2003 г. за първи участва в прочутия Залцбургски фестивал на класическата музика в ролята на Антония от операта „Хофманови разкази“ на Офенбах. През следващите години тя многократно се завръща в родния град на Моцарт, където пее под диригентството на знаменити имена като Рикардо Мути, Зубин Мета и Марис Янсонс.
„Гласът мечта“ на Европа получава признание и от великия Пласидо Доминго. Красимира Стоянова е поканена от големия испански тенор да му партнира на гала концерта за 40-годишния му творчески юбилей, който се състоя на виенска сцена през 2007 г. Няколко месеца по-късно тя пее и в чест на 80-ия рожден ден на бившия папа Бенедикт ХVІ на специален концерт във Ватикана.

Годините упорит труд и себераздаване на сцената на престижната опера в австрийската столица също не остават незабелязани. На 6 октомври 2009 г. българското сопрано е удостоено със званието „камерзенгерин“ от министъра на образованието, изкуствата и културата на Австрия, което е най-авторитетната и мечтана титла за всеки оперен певец.
Тя получава признание и на родна земя. През 2012 г. получава отличието „Златен век“ на българското Министерство на културата за своя изключителен принос в оперното изкуство. Същата година нашенката издава и своя първи самостоятелен албум, озаглавен „Музика на славянските композитори“, който съдържа арии от опери на Чайковски, Дворжак, Бородин и Сметана.

През 2014 г. пее в посветената на 150-ата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“, която след като има голям успех, е повторена и през лятото на 2015 г. Предстои й нова постановка на „Любовта на Даная“ от Рихард Щраус, както и концертно изпълнение на „Лукреция Борджия“ от Доницети.
Въпреки натоварения си с ангажименти график, Красимира намира време и за изяви на българска сцена. Любовта на публиката я радва и насърчава, но винаги се огорчава от отношението на държавата към родните таланти.

„Управниците в България мислят само за себе си, изобщо не се вълнуват от факта какво ще дойде утре. Продължава да цари анархия в образованието, в културата. Жертва на всичко това са и оперните певци. Всеки от нас работи върху кариерата си и в един момент въпросът дали страната го признава или не, губи всякакъв смисъл. Въпреки това в душите на всички ни винаги има една частичка, която пее за нашата Родина и с гордост казваме, че сме българи“, завършва изповедта си Красимира Стоянова.


В „Бохеми“ на сцената във Виена

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки