Антични хирургични инструменти влязоха в старозагорския музей


Антични хирургични инструменти влязоха в старозагорския музей
Уникалното многофункционално римско-швейцарско ножче
21 Февруари 2016, Неделя


Ако някой твърди, че козметичната хирургия е приоритет на днешното ни съвремие, изпаднал е в голяма грешка.

Автор: Яна Славянска

Разкрасителни процедури с намесата на скалпел и други инструменти са правени още в дълбока древност. Доказателство за това са множество открити при археологически разкопки артефакти, които от 11 февруари до края на май ще може да се видят в новоотритата в старозагорския Регионален исторически музей изложба, озаглавена „Медицина и козметика в античната епоха".

Експонатите в нея са предоставени от частната колекция на Стефан Шоселов. От 18 години той има собствена фирма в Германия и голяма част от образците в нея са купувани от панаири и аукциони в Мюнхен и други германски градове, както и от търгове в интернет. Колекционерът е категоричен, че събраното от него богатство трябва да бъде достояние на широката общественост.
Изложените в Стара Загора медицински инструменти, някои от които използвани и за козметични цели, са изнесени преди време нелегално от страната ни и сега, благодарение на старозагорския предприемач, отново се завръщат на родна сцена.
 
Богато илюстрираните с изображенията на паметници от античния период табла и изложените експонати ще убедят посетителите, че във вида на използвания в медицината инструментариум почти нищо не се е променило от Античността до наши дни. Единственото, което отличава днешните скалпели, форцепси и пр. от древните е металът, от който са изработени, и известното им усъвършенстване.

Началото на тази си колекция Стефан Шоселов поставя преди повече от 20 години, когато по време на екскурзия в Египет  вижда стари древноегипетски медицински инструменти и остава изненадан колко много приличат те на образците от сегашните „модерни времена“.
Самият той определя като един от най-интересните експонати в изложбата римско сребърно многофункционално ножче, много наподобяващо популярните днес швейцарски ножчета. Комбинираният несесер, датиран от ІІ-ІІІ в., представлява комплект от 6 вида различни инструменти – лъжица, цедка за прецеждане на вино, клечка за зъби, пособие за почистване на ноктите, ушна сонда и пр. „В света има само още три подобни екземпляра –  в Кембридж, в Италия и в музея в Търговище“ - пояснява колекционерът и изтъква, че представеното във витрините на старозагорския музей е най-хубавото от всички открити досега.

Посетителите могат да видят също така римски игли за акупунктура, катетри – представляващи прави тръбички за използване при жените и с ес-образна форма за приложение при мъжете; скалпели, форцепси за изваждане на стрелите, използвани във военната хирургия и много други любопитни инструменти. 
В изложбата е намерила място и уникална антична сребърна кутия с изобразен върху нея бог Асклепий, в която са били помествани различни медицински прахове, използвани с лечебни цели.

Стефан Шоселов обяснява, че козметичната хирургия е била широко разпространена в Древния Рим и до нея прибягвали най-вече получилите свобода роби, които се опитвали да заличат следите от дамгосването си от своите господари. Много добре развита е била и офталмологията, като още тогава по хирургичен път е била лекувана катарактата – така популярното „перде на очите“.

Масово се е прилагала и трапанацията, като се е смятало, че пробиването на отвор в черепа по време на мигренозен пристъп облекчава непоносимата болка. Подобни миниатюрни отвори в черепните кутии са установени при разкопаването на некрополи в Дуранкулак и на други места у нас.
Трябва да отбележим, че с подобна експозиция с медицински инструменти от древността разполагат единствено най-реномираните музеи по света. Но и те само могат да завиждат на колекцията, представена в Стара Загора.


Част от експонатите в изложбата на РИМ-Стара Загора

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки