„Нормална държава”? Лудостта продължава


„Нормална държава”? Лудостта продължава
Колко ли файтона хора ще спечели с „новите“ си проникновения Кадиев?
20 Февруари 2016, Събота


Очевидно, освен по-плешив и дебел, съм станал и по-глупав. Все вярвах, че след тоталното разрояване на партии, организации и каквото още се сетите,

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

 все има останали читави хора, случайно попаднали (или неслучайно) в тези групи.
Помнех от ученик онова за снопа пръчки на кан Кубрат, за което през последните години ми се говори, че е било тотална глупост и комунистическо надъхване на поколения от соца, на които (вече не зная дали или) за жалост принадлежа. Почти три десетилетия по-късно, скромно печелейки хляба си като журналист, все още вярвах, че в най-новата българска история все още съществуват мъже и жени, решили да се посветят на ползу роду. И един от тях е Георги Кадиев от БСП. Колкото и да ми беше смехотворна абревиатурата на партията му, обявила се за по-благородна версия на първообраза си БКП.

И прекръстила партийния си вестник от „Работническо дело“ на „Дума“. Копи-пейстнато от Христо-Ботевия „Дума на българските емигранти“.
Разговарял съм няколко пъти с Георги Кадиев (да ви спестя излияния, че е бургазлия, знаете за местния шовинизъм, както и да е), всичките ми репортерски впечатления от него са, меко казано, прекрасни.

Той дръзна да нарече Бойко Борисов „мутра, дори когато е обвита в целофан, простащина и арогантност лъхат от него и е изтървал няколко епохи в човешкото си развитие”, още през предизборната борба в 2007 г. Когато за пръв път сегашният премиер обяви недвусмисленото си желание да застане начело на България (за държавата – след малко).
Впечатляващо беше, но преди това бях питал Кадиев, на паметника на осмината разстреляни партизани на Добра поляна в Топчийско, как се вписва комунизмът в съвременна Европа, в която тъкмо се готвехме да влизаме. Освен в Москва, той е учил в омразната на доскорошната негова партия Англия, специализирал е в Харвард и още където се сетите из гадния капиталистически свят. Не зная как е станало това и за момента не ме интересува. Честно!

Той отговори: „Във Франция, в Англия и още на много места из Западна Европа има паметници на загиналите там и никой не прави политика от това“.
Защо не го попитах в такъв случай как неговата партия използва убитите за своята политика, е лично мой проблем. За който нямам извинение до днес. Отдайте го на тогавашния ми устрем да дам новина много бързо (отразяването на политически събития е регламентирано, но не се извинявам, просто съм бил тъп).
Към днешния момент винаги съм харесвал Георги Кадиев, защото беше опълченец срещу бетонно-циментовата глупост и тъпота на БСП. Никак не харесах тезата му на народен представител, че „е тъпо в село, населено с български мюсюлмани, да се агитира на български език“.

И нямаше как да го питам къде в Европа или Съединените щати бъдещите кандидати за Сенат агитират на испански, турски или португалски. Заради това БСП го предложи за изключване от партията („О, минало незабравимо, о (не)свещени дни!”
Искрено се чудех на идеята му да се кандидатира за кмет на София срещу със сигурност печелившата Йорданка Фандъкова. Както ви рекох, още в началото на този разказ ми беше като интересен образ от съвременната българска политика със собствен облик. Не задължително харесван, но будещ уважение.

„Нормална държава“ се казва новата партия на вече бившия от БСП и сега независим народен трибун Георги Кадиев. Обяви, че тя ще е „прогресивна и европейска“. Прогнозира нови избори, ако нервите на Бойко Борисов не издържат. Помня стария им спор, когато се плюха на „мутра“ и „кретен“ и всички видяхте резултата. Единият не харесвам изобщо, а другият точно от днес. Любопитен съм колко файтона хора ще спечели с проникновеното си послание „Новата партия ще работи за възстановяване ролята на държавата в икономиката, изграждане на средна класа и връщане на българите в страната”.
За пръв път го чувате, нали?

Има и още: „Днес разделението вече не е леви срещу десни, а честни срещу нечестни и корумпирани срещу некорумпирани.“
Но може и да не съм прав. В духа на най-новата демократична същност на България може хиляди граждани да пуснат бюлетини за новата нормална държава на Георги Кадиев. Изведнъж оказал се изразител на най-съкровените им въжделения. Интересно е как ще ги убеди.

А, обещах ви за държавата. „Держава“ се нарича скиптърът, който държи в дясната си ръка цар Симеон Велики. Онова, което е топка, с кръст върху нея. Означава „всички мои хора, православни“.
Тогава си е било за тогава. Сега не. Но „всички мои хора“ е било вярно. Каквито се сетите. Българи. Дето живеят тук. И е било нормална държава. Ако сте чели история.
НЕ тази, която пишат за децата напоследък…


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
of shore multitargovez na knig
24.02.2016 06:16:56
0
0
za pravilnoto funkzionirane na edna darshava i edin narod e dobre da se ima jasni znania za statistiki na politisheskite partii v naj vashnite za balgaria strani ,za tehnite ikonomiki ,nravi obishai i da se speshelvat s legalni metodi prijatelstvoto na tehni vlijatelni bosove.naprimer partiite na shernoriszite sa glavno v garzia italia ispania latinska amerika no gi ima po slabo predstaveni i v drugi strani partiite na sinite sa glavno v germania avstria partiite na belite sa v amerika usa kanada anglia avstralia i tehni sajusnizi partiite na shervenite sa glavno v severna korea ,bivshite savetski sateliti ,kuba , partii na kafjavite sa prebojadisani do po podhodjashti drugi vremena partiite kam koito az bih imal simpatii sa partiite na zelenite ,na targovzite ,na hotelierite na detelinite na mamulite ,na tjutjuna ,na konopa ,na orehite i na drugi zemedelski kulturi sa zasega malovashni zashtoto njamat vodashi i finansovi resursi za propaganda i peshelene na isbirateli sledvat partiite na oranshevite na mnogozvetnite multicolori.


Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки