Москва ще заселва бежанци отвъд Урал


19 Февруари 2016, Петък


В същото време Германия ще връща украинците по родните им места, защото не бягали от война


Тези дни медиите, позовавайки се на руския вестник „Известия“, съобщиха, че от Москва се канят да предложат на украинските бежанци да се заселят в Сибир и Далечния изток. Както става ясно от публикацията, цитирана във вторник от БТА, Министерството на развитието на Далечния изток е подкрепило предложението на депутати от Държавната дума да се увеличи населението отвъд Урал, като се заселят там бежанци от Украйна.

Според ведомството, до 2020 г. в Далекоизточния федерален окръг ще бъдат създадени над 50 000 работни места, които украинците биха могли да заемат. Руските депутати предлагат да се разработи федерална целева програма за доброволно изселване в региона на бежанците от съседната страна. Министерството е уведомило за своята позиция Федералната миграционна служба с оглед по-нататъшна разработка на проекта.
По данни на ресорното ведомство, през последните 2 години в рамките на програмата в Сибир и Далечния изток са пристигнали близо 70 000 души, включително над 29 000 преселници от Украйна. В момента в Русия има близо 2,6 милиона украински граждани, включително около 1,1 милиона души от Югоизточна Украйна, уточнява пък „Известия“.

Шефът на руския Профсъюз на трудещите се мигранти Ренат Каримов коментира, че ако работните места в Далечния изток и Сибир са били достатъчни, то самите местни жители нямаше да напускат региона. Той е на мнение, че вероятно става дума за нископлатени вакантни места и е уверен, че украинците също няма да искат да започнат да работят там.
Междувременно стана известно, че от 1 март т.г. Миграционната служба на Германия ще започне масова депортация на украинските граждани, проявили желание да получат статут на бежанец в страната, чийто канцлер Ангела Меркел широко разтвори обятия да приеме прииждащите на талази мигранти от Близкия изток и Азия.

Така Берлин милозливо предостави подслон на всякакви афганистанци, етиопци, пакистанци, иранци и т.н., болшинството от които изповядващи исляма, и даде гръб на християните украинци, като обяви, че те нямат право да претендират за убежище, тъй като официално Украйна не се намира във война. С две думи – украинците не са бежанци и нямат място в голямото европейско семейство.
Както и преди, на приют в Германия ще могат да разчитат единствено жертвите на политически репресии. Но както отбелязват коментаторите, като се има предвид „приятелския характер“ на отношенията между украинската и германската държави, средностатистическият украинец няма как да попадне в тази категория.

Предполага се, че в скоро време примера на ФРГ ще последват и други страни от Евросъюза и гражданите на Украйна няма да се смятат за бежанци и от Белгия, Дания, Швеция и Норвегия.
Идеята за „тотален отказ“ за приемане в Германия на подали молба за това украинци принадлежи на премиера на Бавария Хорст Зеехофер. Той заяви, че търсещите убежище идват предимно от западните райони на Украйна, където няма и помен от военни действия и на практика не се „спасяват от война“.

Освен това, в Берлин смятат, че ако самият Киев не нарича събитията в Донбас като война, то в природата не съществуват никакви „бежанци от Украйна“. И с това мнение били съгласни миграционните служби в редица европейски страни.
Официален Киев също частично е съгласен с това. Украинският президент Порошенко например също заявява, че бежанци от страната му няма, а украинската пропаганда упорито нарича напускащите домовете си заради случващото се в района на Донбас, „вътрешни преселници“. А другите са такава категория хора, които просто искали да живеят и да работят в „приятелския Европейски съюз“.

Който, както се вижда, е като любяща майка за иноверци – азиатци и африканци; но зла мащеха за търсещите от него „осиновяване“ европейци и християни.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки