Великотърновци искат да имат покрит мост


Великотърновци искат да имат покрит мост
Първият разработен идеен проект за покрит мост във Велико Търново е на младата художничка Сузана Пенчева
19 Февруари 2016, Петък


В същото време в Стара Загора откриха нередности в обществената поръчка за паметник на Климент Охридски

Автор: Здравка Христова Янко Георгиев

Известни великотърновци се обединиха в инициативен комитет с едно единствено искане – над Янтра в старопрестолния град да бъде изграден покрит мост. За няколко месеца вече е направен и първият вариант на проекта, който беше представен и разгледан от управителния съвет на инициативния комитет „Янтра мост – Асеневци”.
„Убедени сме, че до 2020 г. начинанието ни ще се материализира и мостът ще е факт“, заяви Марин Павлов, който е с дългогодишен опит в строителството и автор на идеята. 
Първият идеен проект е на младата художничка Сузана Пенчева, която е студентка в четвърти курс на Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Идеята на инициаторите е съоръжението да свързва Паметника на Асеневци с емблематичната историческа улица в Стария град „Гурко” и да насочва туристите към още по-хубави гледки и разходки във Велико Търново.
Марин Павлов е впечатлен от подобни конструкции, особено от мостовете на бележития дряновец Уста Колю Фичето. Той е събрал 30 съмишленици около идеята си, като на нея откликнаха видни академици, професори, банкери, цирков директор, генерал, художници, предприемачи.

Техните виждания са в покрития мост да намерят място 32 търговски обекта с ателиета, магазини, кокетни кафенета, а самото съоръжение да бъде своеобразна голяма художествена галерия. Предвижда се и тържествена зала, където на границата между историята и съвремието да бъдат посрещани официалните гости на старопрестолния град. 
Според инициативния комитет мостът може да бъде изграден с финансиране от дарения, европейските фондове и общинската хазна.

На последното си заседание „Янтра мост – Асеневци” взе решение във Велико Търново да бъде организиран национален пленер с конкурсен характер за художници, архитекти, инженери от цялата страна, които да представят своите проекти за новата забележителност в болярския град.
Ръководството на сдружението започва и нова инициатива, която има за цел  позлатяване на кубетата на патриаршеската църква на Царевец.

Вместо контрапункт

Подобни предприемчиви идеи са нещо много хубаво, но понякога биват най-неочаквано опорочавани.
Само преди десетина дни – на 9 февруари 2016 г., Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че отменя като незаконосъобразно решение на зам.-кмета на община Стара Загора, с което се класират и се определят наградените участници в конкурс за проект с предмет „Изготвяне на цялостна обемно-пространствена концепция за изграждане в Града на липите на паметник на свети Климент Охридски по случай 1100 години от неговата смърт“.

Проучването на антимонополния орган е установило, че техническата комисия не е изпълнила задължението си да свери съответствието на съдържанието на проектите с изискванията на конкурсната програма.
Съгласно Наредбата за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране, техническата комисия е длъжна да провери дали предложенията отговарят на изискванията на конкурса като съдържание. И в случай че те се разминават с изискванията, да отправи писмено предложение до журито да отпаднат от разглеждане.

В рамките на проверката на КЗК обаче е установено, че проектът за паметника на свети Климент Охридски, дело на скулптора Наско Настев и арх. Красимир Добрев, който е класиран на първо място, не е съобразен с изискването за ситуиране на монумента, поради което тази оферта е следвало да бъде отстранена от процедурата.

По тази причина държавната комисия е върнала обществената поръчка от последното законосъобразно действие – проверка на проектите от техническата комисия за съответствието на съдържанието им с изискванията на конкурсната програма.
До проверката се стигна, след като класираното на второ място дружество „Виктория 2011“ ЕООД от Велико Търново, регистрирано от скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цонев, подаде жалба до КЗК.

Премираният проект, който сега отпада от надпреварата, предвиждаше фигурата на светеца да е висока 3,5 метра, заедно с пиедестала. Идеята на авторите й бе мемориалът да се изработи от два монолитни къса бял врачански камък, а главата и ръцете на първия епископ, проповядвал на старобългарски език, да бъдат излети от бронз.
Мястото, определено за поставянето на паметника на свети Климент Охридски, се намира в градинката, разположена се североизточно от входа на едноименното старозагорско читалище.


Проектите за паметник на св. Климент Охридски, класирани на първо (в ляво) и на второ (вдясно) място на конкурса в Стара Загора

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки