Армията ни пак ще може да пази границата


Армията ни пак ще може да пази границата
19 Февруари 2016, Петък


Народното събрание прие единодушно със 156 гласа „за“ промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на първо четене.

Автор: Десант

С тях се разширяват дейностите, които армията ни може да изпълнява в мирно време. Войската ни вече ще може да участва и в охраната на държавната граница.
Предвижда се с акт на Министерския съвет да се определи финансовото и ресурсното осигуряване на включването на въоръжените ни сили в охраната на границата. Новите текстове уточняват, че министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила при изпълнението на свързаните с това задачи.

Вносители на законопроекта посочват, че страната ни е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства.
МВР полага всякакви усилия за овладяването му, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, посочват още вносителите.

„Имаме пълна готовност армията да охранява границата, още повече, че със затоплянето на времето се засилва миграционният натиск. Ние неведнъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования“ – коментира пред парламентарните репортери министърът на отбраната Николай Ненчев минути след като депутатите приеха промените в закона. Той припомни, че още от средата на април миналата година Министерство на отбраната е подкрепило „Гранична полиция" с всички ресурси, с които разполага.
Междувременно в Брюксел се състоя срещата на представители на националните парламенти с представители на Европейската комисия, където бяха изнесени данни от  изследване на института Майнхайм, съгласно които за разрешаване на проблема с бежанците на ЕС са нужни 30 млрд. евро годишно.

Във форума участие взеха зам.-председателят на 43-то Народно събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова и депутатът от бюджетна комисия Евгения Ангелова. След приключването му Светлана Ангелова коментира, че у нас средства за разрешаване на проблема с бежанците и успешната им интеграция могат да се осигурят от европейските фондове, какъвто е Европейския социален фонд. „Не е добре приемането на политика на дългове, при които държавите- членки на Европейския съюз (ЕС) натрупват задължения, за да финансират разрешаването на ситуацията с бежанската криза“, категорична бе депутатката.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки