Спомен за Вехтия войвода


Спомен за Вехтия войвода
Капитан Цеко войвода
17 Февруари 2016, Сряда


Поборниците, съвременници на Цеко Петков Пешев, почтително го наричат Вехтият войвода. Казват му още генерал Дългошевски,

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

защото е роден в с. Дългошевци (дн. Замфир) през 1807 г.
Откакто се помни, той все е с пушка в ръка. Още 11-годишен вече е четник при войводата Саво, после при войводата Точо, след това при Иван Кунин, който пък го съветва да създаде своя чета. Първоначално тя се състои само от 9 души, но скоро нараства на 80. През 1836 г. войводата участва с нея в Манчовата буна, а през 1841 г. – в Браилските бунтове.

След потушаването им бяга в Русия, но сърцето го тегли към многострадалната българска земя и той се включва в организирането на Чипровското въстание, като става един от водачите му, предвождайки отряд от 260 души. След разгрома му е затворен във Видин, откъдето го освобождава руското пратеничество на княз Александър Меншиков. За да се отблагодари на руснаците, когато започва Кримската война, той сформира отряд от 320 души, с който отива в Кюстенджа, превзема три турски военни гемии и с тях стига до Севастопол, за да се включи в тежките сражения.

Един френски корвет се опитва да спре българите, но те го превземат и пленяват целия му екипаж. Понеже не могат да управляват такъв голям кораб, принуждават капитана му да ги закара в пристанището на Севастопол, където пристигат с развети бойни знамена.
Въоръжават ги с по-съвременно оръжие, защото повечето носят пушки кремъклийки. Комендантът на севастополската крепост предлага да им даде 10 дни, през  които руски офицери да ги обучат да стрелят с новите пушки, но Цеко войвода заявява, че ще се учат в боя.

Изпращат ги на десния фланг, където са турските части (във войната срещу Русия освен  Турция, участват Англия, Франция и Италия). Там българите не само удържат позициите, както им е наредено, но провеждат и атаки, след които се връщат с пленници и военни трофеи.
Русия губи войната, но заслугата на българите е високо оценена. Цеко войвода е приет лично от император Николай І, който му връчва сребърна сабя, а адмирал Нахимов го награждава със златен орден „Георгиевски кръст“ и го произвежда в чин капитан.

Отличени са и много от четниците. На всички предлагат да ги приемат на руска военна служба, но войводата заявява, че България се нуждае от тях и те се връщат в поробената си родина, за да защитават своите сънародници от турските безчинства.
Тираните изпращат срещу четата все по-многобройни военни части, но поборниците на капитан Цеко войвода ги громят безпощадно, за което допринасят и руските им пушки. За тях руското командване им е дало 60 хиляди патрона, с които дружината воюва повече от 20 години.

Когато през 1877 г. се обявява Руско-турската война, Цеко войвода пристига с четата си в Кишинев, където се сформира Българското опълчение. Всички знаят кой е той и какви са неговите заслуги. При освещаването на Самарското знаме той произнася знаменитите си молитвени слова: „Нека помогне Бог на това знаме да премине от край до край нещастната българска земя. Всичко нечисто, поганско и зло да бягат пред него и подире му да настане траен мир и благоденствие!“.

В освободеното отечество Цеко Петков Пешев е сред най-уважаваните българи. Той е избран за народен представител в Учредителното и в Първото обикновено народно събрание и даже е предложен за негов председател, но Вехтият войвода отказва, защото според него тази чест се пада на българския екзарх Антим І. Избират го за заместник-председател и докато е на този пост, половината от заплатата си дава за благотворителни цели, въпреки че има семейство с четири деца.

Славният капитан умира през 1881 г. На погребението му присъства княз Батенберг с взвод от гвардейци, които изстрелват прощален салют. Прочита се заповед на княза, който е главнокомандващ войската, за удостояването на Цеко войвода с чин капитан от българската армия и награждаването му с най-високия военен орден. Пагоните и орденът са положени върху ковчега. Берковската духова музика свири траурен марш. По-късно в Лом признателните граждани му издигат скромен паметник.


В категории: История , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Генади Савов
27.12.2018 11:52:40
0
0
От Историята на Вълчедръм на Й.Перчинков-се знае,че 4-ма вълчедръмчани участвали в боя при Хасанова махала-1850 година.При с.Ковачица отишли вълчедръмчани с тояги и малко пушки.При сечта при с.Хасанова махала-бил ранен-мисля,че Никола Дилчин от с.Вълчедръм и негови другари го носили на ръце в овчарска колиба в едно село-и се криел там докъто оздравее-устно ми го разказваше-Й.Перчинков.След погрома при Х.махала-селяните от поречието на Цибрица се пръснали по домовете си.Село Долно Церовене е дало отряд,който сее присъединил,към отряда на Иван Кулин,който отишъл при Белоградчик.Г.Г.Димитров-Княжество България.П-в.1895 год.2 том.
3
Обикновен българин
03.07.2018 17:40:56
0
0
Въстанието от 1850 година в Ломска нахия е изследвано от Д.Маринов,който по неизвестни причини нее писал за въстанниците от р.Цибрица,които се сражавали с турците.Отначало селяните от поречието на р.Цибър неискали да въстанат,щом не дошли много пушки от Сърбия в лагера до с.Хасанова махала на р.Лома.Но,не се знае дали кнез Иван Кулин нее дошъл в тия села-на Цибрица и нее ли вдигнал на оръжие кнезове и народ...Лето 1850 от Вл.Зарев.Преданието гласи,че-Отряд селяни от Вълчедръм и други села заели позиция при с.Разград махала и ,към тях настъпил конен турски патрул от с.Д.Цибър.Селяните имали тояги,коси,мотики и няколко пушки.Имало е престрелка с турците,кито побягнали.-Преданието,което се разказва във Вълчедръм,че река Цибрица текла кървава през 1850 година е преувеличено и нее вярно-писателя Георги Алексиев от с.Якимово.той писателя ми говореше,че повече е изследвал-събитията от 1923 година в Якимово и малко той знае за 1850 година.Не се знае,кой кнез е бил войвода на Цибришкият отряд-1850 год.
2
Генади Савов
17.02.2016 15:22:27
0
0
С изв.за писм.грешка-участвал в Чипровското въстание е.[bluescreen]
1
Генади Савов
17.02.2016 15:19:05
0
0
Цеко Петков е бил от бунтовен чипровски корен-прадядо му е участвав в Чипровското въстание от 1688 год.и след неуспеха му се заселил в с.Дългошевци Ломско.През 1850 год.кнеза на с.Дългошевци-Цеко Петков нее искал да бъде мирен кмет,който да се бори и пъди от селото си тия и ония турски разбойници,които вършели насилия над българите,но бившият хайдутин искал Свободна България.През въстанието Лето 1850 на позицията край с.Дългошевци с отряд ок.200 българи слабо-въоръжени с хладно оръжие и малко пушки-нужното оръжие пушки и барут не дошли от Сърбия-Цеко-войвода чакал турците,които лъгали българите с преговори,че-от Цариград ще дойде писмо с предложение за мир,а не бунт и войни-българите уж да имат права,като сърбите...Голям турски отряд над 100 конници турци с огнестрелно оръжие,които водел Шериф-ага-знатен арабин-връхлетели българските окопи.В битката врага сломил българските бойци,които се биели с коси и брадви-почти по средновековен начин.Цековият отряд отстъпил към,Белоградчик.Голям войн и командир е бил упоменатият войвода за ония времена-50-те год.на 19 век.По П.Кузманов и Вл.Тодоров-Хиндалов.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки