Има ли процедура държавата да връща здравни вноски


17 Февруари 2016, Сряда


На 21 декември м.г. личният ми лекар отказа да ми изпише в рецептурната книжка лекарството „фарлутал“, защото било изпаднало от списъка на Здравната каса,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

който влиза в сила от 1 януари т.г. Което означава, че ще трябва сама да си го плащам, което не е по силите ми. В същото време за тежкото ми здравословно състояние има вина държавата, за която работих 40 години и чинно си плащах здравните осигуровки, без да се наложи да ползвам и стотинка от тях. Наскоро обаче ми поставиха диагноза злокачествен тумор. Предписаха ми лъчетерапия, но точно в този момент апаратът в Стара Загора беше повреден. Изпратиха ме в Пловдив, но оттам ме върнаха.

Казаха ми, че лечението може да се проведе и в частна болница, но трябваше да дам за целта 3000 лева, които аз нямам. От това размотаване и некачествено лечение последиците за мен са метастази в белия дроб. И на всичко отгоре сега ще трябва и сама да си купувам лекарствата, които ми струват 150 лева на месец.
Въпросът ми е, след като държавата не може да се погрижи за мен, не следва ли да ми върне парите от здравните вноски, които съм плащала четири десетилетия?
Защо за политиците има средства за охрана, джипове, командировки в страната и чужбина, представителни пари, а за редовия гражданин няма? Така ли е по конституция?
М. Колева,
Стара Загора

Съчувстваме ви за сполетялото ви заболяване и ви пожелаваме подобряване на здравословното ви състояние възможно най-бързо. На въпросите ви по реда на тяхното задаване предоставяме следните отговори:

1. Няма процедура за връщане на платени или удържани здравни осигуровки за времето, през което не сте боледували. Смисълът на здравното осигуряване е заплащането на осигурителни вноски, които да послужат за осигуряване на необходимото лечение при настъпване на заболяване.

При въведения в България солидарен модел на здравно осигуряване средствата за необходимото лечение се набавят не само от вноските на осигуряваното лице, а и от тези на всички останали осигуряващи се.
След като въпросният медикамент не се заплаща вече от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), най-вероятно е налице друг заместващ медикамент, който се покрива от касата и за който следва да попитате лекуващия ви лекар.

2. Що се отнася до втория поставен от вас въпрос, на първо място следва да уточним какво се разбира под термина политици. Ако се опрем на определението от тълковния речник, политик е човек, занимаващ се с политика. Политиците са редови граждани като всички останали и няма предвидено в Конституцията задължение за осигуряване на „средства за охрана, джипове, командировки в страната и чужбина, представителни пари“ за който и да е гражданин, само защото същият е решил да се занимава с политика.

3. Охрана се осигурява на лица, заемащи висши държавни длъжности, при условия и по ред ,подробно разписани в Закона за Националната служба за охрана.

4. Право на командировъчни пари – пътни и квартирни, има всеки български гражданин, независимо дали се занимава с политика или не, ако работи по трудово или служебно правоотношение или приравнените на тях, за изпълнение на възложените от работодателя или органа по назначаването задачи, като редът и условията за получаването им са установени в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за командировките в чужбина.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки