Аспержа


17 Февруари 2016, Сряда


Освен за кулинарни цели, аспержата се отглежда и заради лечебните й качества. Тя има силно изявен диуретичен ефект. Освен това намалява кръвното налягане,


забавя сърдечния ритъм и подобрява работата на черния дроб.
Благодарение на своя богат химичен състав растението притежава също и слабителни, обезболяващи и успокояващи свойства. То се прилага и в качеството му на добро противовъзпалително и кръвопочистващо средство.
Т. нар. „свещи“ съдържат аспарагин, затова аспержата подобрява работата на бъбреците. Тя спомага за извеждането от организма на фосфатите, урината и хлоридите. С нейна помощ може да се премахне умората.

Растението стимулира имунната система и намалява главоболието. Настойка от коренищата се прилага при болки в ставите, кожни заболявания, възпаления на пикочния мехур. Помага и при атеросклероза. Повишава апетита, подобрява храносмилането. Аспержите са полезни и при коклюш, диабет и ревматизъм.
Начин на приложение: Отварата се приготвя, като „свещите“ се смилат почти на прах. 1 с.л. от него се залива с 1 чаша вода и се вари 20 минути на водна баня. Оставя се да престои около 40 минути и се приема при ревматизъм и ставни болки по 50 мл дневно.

При кашлица 10-15 г корени се смилат и се заливат с 1 чаша вода. Престояват половин час на водна баня. Полученото количество се разделя на три части, които се приемат на 3 пъти през деня.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки