Ще конфискуват животни без установен здравен статус


Ще конфискуват животни без установен здравен статус
Взимат се мерки за ограничаване на криминалното движение на животни с неизяснен здравен статус
16 Февруари 2016, Вторник


С приетите законодателни поправки се цели да се гарантира безопасността по цялата хранителна верига


С приетите тези дни промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност значително се увеличават санкциите за неспазване на законодателството. Поправките въвеждат забрана за отглеждане на животни, на които не са извършени мероприятията по програмата за профилактика, както и пускането на животни извън животновъдния обект и местата за отглеждане без придружител. Животните, за които не са спазени забраните на закона, включително изискванията за идентификация, задължителните мерки за надзор и профилактика и установен здравен статус, ще бъдат конфискувани.

„Най-съществените промени са наистина в това, че ние искаме да завишим отговорността на собствениците на животните и на лекарите, които ги обслужват, лекуват и са отговорни за тях. Ненавременната информация на компетентни органи, каквато е Агенцията по безопасност на храните, и не навреме взетите мерки довеждат до много сериозна заплаха за здравето на хората”, коментира д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Отнетите животни, в зависимост от вида на нарушението и степента на риска, ще се унищожават. При наличието на гаранции за здравния им статус те ще се предават безвъзмездно на организации за хранително банкиране или на институции, предоставящи социални услуги. „Завишаването на санкциите не би трябвало по никакъв начин да тормози тези, които спазват законодателството“ – категоричен бе д-р Илиев.

Той отбеляза, че неспазването на правилата може да доведе до икономически щети от национален характер. „Само един пример ще ви дам – сега почти е завършено споразумението с Китай за износ на млечни продукти. Какво означава това? Там има текст, че ако в една от пратките от България, които се изнасят за Китай, бъдат намерени инхибитори или остатъци от лекарства, които са употребявани за лечение на животните, това споразумение отпада“ – допълни още шефът на БАБХ.

Той поясни също така, че в новото законодателство са взети мерки и за по-сурово санкциониране и за ограничаване на криминалното движение на животни с неизяснен здравен статус,  които могат да бъдат опасни за други фермери и като цяло за хората. С приетите поправки вече не само собствениците, но и ползвателите на обекти за обезвреждане и съхранение на странични животински продукти могат да получават средства за извършваните от тях дейности по събиране, транспортиране, обезвреждане и съхранение на страничните животински продукти. При необходимост, обезвреждането на странични животински и производни от тях продукти да могже да бъде извършвано и в стационарни, и мобилни инсталации за изгаряне.

Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози ще се приема за период от 3 години напред. Така дейностите по нея ще могат да се планират и провеждат в оптималните срокове според ветеринарния календар.
Ще се създадат постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на Българска агенция по безопасност на храните, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.

От своя страна, собствениците на животни и ползвателите на животновъдни обекти трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар, обслужващ животновъдния обект, както и официалния ветеринарен лекар при влошаване на общото състояние на животните.
Поправките в закона имат за цел да се гарантира безопасността по цялата хранителна верига, като окажат дисциплиниращ ефект на всички участници в нея – животновъди, регистрирани ветеринарни лекари и официалните ветеринарни инспекции и да се минимизира рискът от болести и зарази, включително и при хората, обясниха от БАБХ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки