Българка е мецосопрано номер едно в света


Българка е мецосопрано номер едно в света
Веселина Кацарова на концерта в София в ролята на Избела от „Италианката в Алжир“
15 Февруари 2016, Понеделник


Уникалният глас на Веселина Кацарова, която живее в Швейцария, е открит от легендарния Херберт фон Караян

Автор: Георги Ваташки

Наричат Веселина Кацарова „мецосопрано номер едно на планетата“ заради необикновената й дарба – тя притежава необичайно голям диапазон на гласа, от най-ниския до високия регистър. Няма голяма оперна сцена, на която българката, която от 26 години живее в Швейцария, да не се е качвала и да не е обирала овациите на публиката – от Цюрих през Виена до Ню Йорк и Чикаго. Тя е единствената класическа изпълнителка, която 13 години без прекъсване пее на прочутия Моцартов музикален фестивал в родния град на именития композитор  – Залцбург.

Кацарова е носител на множество награди – Echo за класическа музика (2003), Европейска културна награда, „Камернзенгерин“ на Баварската държавна опера (2005) и „Камернзенгерин“ на Виенската държавна опера през 2010 г.
В края на януари тя се завърна на родна сцена в столичната зала „България”, където бе вокалист на концерта на Софийската филхармония под мотото „Сила и дух“. Оперната дива изпълни арии от своите коронни роли, като сред тях бяха ариите на Изабела от „Италианката в Алжир" от Джоакино Росини, на Далила от „Самсон и Далила" на Камий Сен-Санс, на принцеса Еболи от „Дон Карлос“ и на Йоанна от „Орлеанската дева.“
Веселина е родена на 18 юли 1965 г. в Стара Загора в обикновено българско семейство на шофьор и учителка.

„Като малка исках да стана певица като Лили Иванова. Имах прекрасно детство. Отгледана съм с много топлота и любов от моите родители и благодаря на съдбата за това“, споделя нашенката.
Тя започва първите си уроци по пиано в градския Пионерски дом още на шестгодишна възраст. На 14 години е приета без изпит в старозагорската музикална гимназия „Кристина Морфова“ като през 1984 г. започва да посещава уроци и по пеене. Същата година записва Националата музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, където взема уроци по пеене в класа на професор Реса Колева.

Дебютът на Веселина е на сцената на Старозагорската опера. Същевременно започва още като студентка да участва и в постановки на Националната опера в София и бързо се налага като една от най-талантливите мецосопрани. Тя завършва с отличие висшето си образование, като на държавния изпит представя арията на Росина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини.
Само месец след това българката е на едномесечно турне във Франция заедно със свои колеги. По време на концерта й в Париж я забелязва легендарният диригент на виенската „Щатсопера“ Херберт фон Караян. Големият майстор на палката остава очарован от изпълнението й.

„След концерта той дойде при мен и ми каза, че имам изключително сценично присъствие, артистична игра и с лекота влизам в коренно различни персонажи“, разказва за срещата си с великия диригент нашата сънародничка.
Българката се завръща в София, но срещата й с Караян и фурора, който прави във френската столица, не остават без последствия. След смъртта на легендарния диригент начело на Виенската опера застава Йон Холандер, който предлага на Веселина двегодишен договор като поддържащ вокалист на операта в Цюрих. Там старозагорката излиза на сцената заедно със знаменитите оперни диви Едита Груберова и Ан Мъри.

Първият й успех е в началото на 1990 г. в „Падението на боговете“ на Вагнер. Още тогава Кацарова впечатлява публиката със своя уникален тембър, интензитет и виртуозност на гласа. През 1991 г. тя за първи път взема участие в прочутия музикален фестивал в Залцбург, посветен на великия Моцарт, където изпълнява ролята на Анио от „Милосърдието на Тит“ на гениалния композитор.
През декември същата година се сбъдва и голямата й мечта – българската оперна дива  дебютира и като Росина от „Севилският бръснар“ на сцената на Виенската държавна опера. Това става нейната любима роля, която изпълнява на всеки свой концерт.

„Имам няколко арии, за които са ми казвали, че гласът ми е роден за тях. Такива са Еболи в „Дон Карлос“ и Кармен, но Росина винаги чувствам като част от себе си. Предполагам, че причината за това е, че намирам съдбата й за сходна с моята – да преминеш през много трудности в чужда страна, да се наложиш и да успееш, без да забравиш мечтите си“, споделя талантливата ни сънародничка.

Световният пробив на Веселина Кацарова идва през 1992 г. на второто й участие в Залцбургския музикален фестивал. Тогава се налага да замества в ролята на Танкред от едноименната опера титулярната вокалистка – знаменитата Мерилин Хорн. Успехът е повече от зашеметяващ и талантливата българка получава роли в различни световни сцени – Лондон, Мюнхен, Залцбург, Флоренция, Цюрих и Париж.

В началото на 1998 г. започва и турне отвъд Океана, където се изявява в Ню Йорк и в Чикаго. Там тя става изключително популярна с ролята си на Сесто от „Милосърдието на Тит“ от Моцарт. Следват бляскави гастроли в Баварската държавна опера в Мюнхен, операта „Бастилия“ в Париж, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и във Филхармонията на Гастайг в Мюнхен.

В началото на XXI век започва да работи в тясно сътрудничество с тенора Хуан Диего Флорес, с когото постига един от най-големите си успехи в „Ковънт гардън“ – ролята й в „Пепеляшка“ на Росини. През лятото на 2008 г. тя завоюва и далечна Австралия с изпълнението си в „Кармен“ в операта на Сидни.
Всяка година Веселина Кацарова се завръща на родна земя, където провежда майсторски клас с бъдещите таланти на класическата музика в България. Последният бе в началото на февруари тази година в родната й Стара Загора.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
16.02.2016 06:14:09
0
0
Всички талатливи бьлгари се развиват в чужбина. Иначе нашата черта, завист и злоба ги унищожава
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки