Хроничен финансов недостиг тормози областна болница


Хроничен финансов недостиг тормози областна болница
12 Февруари 2016, Петък


Лечението на клошари и пациенти без осигуровки често остава за сметка на здравното заведение, жалват се лекари в Добрич

Автор: Пламен Николов

Вгодината, когато чества 150-годишния си юбилей, добричката Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) е изправена пред сериозни изпитания. Те са свързани най-вече с несигурността относно постъпленията от здравната каса и очертаващия се хроничен финансов недостиг.

Орязани са и средствата, които постъпват от Министерството на здравеопазването. За пръв път от години в бюджета на болницата не е предвиден нито лев за капиталови разходи – ремонти и закупуване на апаратура.
Финансови трудности здравното заведение изпитваше и през миналата година. Благодарение на реализираните собствени приходи обаче, то успя да приключи годината с положителен финансов резултат. „Неговите измерения са скромни, но не бива да се забравя, че една болница не е типичен бизнес субект, за който печалбата е основна цел“ - изтъква изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов.

Хубавото е и, че към момента МБАЛ – Добрич няма просрочени задължения, освен текущи разплащания, като дължимите суми не са големи.
Притесненията за финансовата стабилност на областния стационар през тази година обаче са съвсем реални.
Спуснатата финансова рамка за първото тримесечие вече е почти достигната. Лимитът за медицинска дейност със сигурност ще се окаже недостатъчен и е твърде вероятно да се въведе  „листа на чакащите пациенти” за плановите интервенции.
Д-р Йорданов е категоричен, че няма да бъдат връщани болни, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Заради заложените нула лева в частта за капиталови разходи болницата в Добрич не може да си позволи закупуването на нова апаратура, а спешно са необходими шест апарата за хемодиализа. Още преди 4-5 месеца здравното заведение отправи апел към общините в Добричка област да отпуснат средства за техниката.
До момента обаче само Община Генерал Тошево е заложила в бюджета си 10 000 лв. Уверения, че ще отпуснат пари са дали и новият кметски екип на Добрич, но обещаните 60 000 лв. така и не бяха изрично вписани в общинския бюджет.

„От години болницата не е искала допълнително финансиране от общините, които са съакционери в лечебното заведение и са получавали дивиденти, когато то е било на печалба. Сега се нуждаем от помощ. Тъй като 99 на сто от пациентите ни са жители на Добричка област, затова апелирам общинските ръководства да докажат с действия декларираната на думи съпричастност към проблемите на болницата“, заявява още д-р Трифон Йорданов.
Той добавя, че собствените приходи едва стигат за покриване на текущите разходи и няма как да се заделят пари за апаратура.

Болницата в Добрич е сравнително добре осигурена с лекари, но изпитва остра нужда от медицински сестри. Около 70 момичета годишно се димпомират за тази професия във Варна. Половината от тях обаче са от турски произход и заминават за южната ни съседка, останалите остават в големите варненски болници, които имат двойно финансиране и предлагат по-добри заплати – изяснява проблема с недостига на кадри д-р Йорданов.
Освен това, причина за главоболията с т.нар. „човешки ресурси“, е и ниското заплащане.

След увеличаването на минималната работна заплата, разликата между основните възнаграждения на санитарите и лекарите е стотина лева, което е пълен абсурд. Доктори и сестри успяват да заработят допълнително, благодарение на извънредните дежурства.
Не е тайна, че медиците работят над максимално допустимото, но това е изцяло по тяхно желание – за да си осигурят малко по-прилични доходи. „Ако не се работи извънредно, ще има закрити болници заради недостига на кадри“, категоричен е д-р Йорданов. Той споделя, че се търсят варианти за увеличение на заплатите на лекарите и сестрите в добричката болница.

Върху бюджета на здравното заведение допълнително натежава и лечението на здравно неосигурени, скитници, бездомници и клошари.
„Приемаме ги по спешност, после се оказва, че няма кой да плати за лечението им. Основно това са хора от цигански произход, без никакви доходи. Единственият вариант е социалните служби да отпуснат еднократна помощ и да покрият част от разходите за лечение, но това не винаги се случва“ - става ясно от думите на изпълнителния директор на лечебното заведение.

Често всички разходи за престой, медикаменти и изхранване на скитници и клошари остават за сметка на болницата. Особено показателен е случай отпреди два месеца, когато в добричката МБАЛ починал бездомник от Варна и се наложило болничната администрация да плати дори погребението му.
Поне няколко пъти месечно тук се приемат пациенти, за чието лечение после лечебното заведение не получава нито лев. В него не се отказва помощ на спешно болни, дори те да са с прекъснати здравноосигурителни права, защото това е част от хуманната и социална функция на болницата. В същото време тя се явява и търговско дружество и трябва да оцелява в условията на орязано финансиране и хроничен недостиг на средства.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки