В Добрич: Имаш печка с дърва, плащаш солена глоба


В Добрич: Имаш печка с дърва, плащаш солена глоба
Обичайна гледка към покривите на Добрич
12 Февруари 2016, Петък


Недопустимо е по балконите на жилищните сгради да се размахват брадви и да хвърчат цепеници, казват от общината

Автор: Янко Георгиев

Отопляващите са на твърдо гориво жители на Добрич са заплашени с глоби, ако цепят дърва на терасите или в мазетата си или изхвърлят незагасена жар и пепел в контейнерите за смет. Рестрикциите за ползващите дърва и въглища за отопление в добруджанския град са въведени със заповед на кмета Йордан Йорданов от началото на февруари.
Поводът са множество жалби, постъпили в Общината. Ежеседмично се приемат по 2-3 писмени оплаквания, а устните сигнали са десетки, уточнява ресорният зам.-кмет арх. Боян Коларов.

Граждани се жалват, че съседите им цепят дърва по всяко време и навсякъде, включително и по терасите на жилищните блокове. Зам.-кметът добавя, че това не трябва да се прави дори и в мазетата, което също е често срещана практика.
В някои многофамилни сгради коминните тела не са изпълнени както трябва още при строежа им преди години или пък се нуждаят от ремонт. Затова из стълбища и апартаменти в блоковете се стели дим.

Често пък в печките на твърдо гориво се горят не само въглища и дърва, а дори и автомобилни гуми. В резултат на това в някои блокове силно се омирисват на пушек и катран. Тревога будели и данните за замърсяването на въздуха в Добрич през студените месеци. Според тях добруджанският град е с най-замърсена атмосферна среда през зимата, а стойностите се доближавали до тези в селищата в близост до металургични комбинати, посочва арх. Коларов.

Общината е разпратила писма до домоуправителите в многофамилните жилищни сгради, с които свежда до знанието им кметската заповед и настоява да се предприемат мерки за ограничаване на нарушенията.
Не става ясно обаче как ще процедира общинската управа спрямо живеещите в къщи добричлии и особено в циганските квартали, където е най-често срещана практиката да се горят автомобилни гуми, пластмаси и всякакви непредназначени за целта материали.
Жителите на добруджанския град недоумяват и къде занапред трябва да хвърлят пепелта от печките си, когато е загасена и не съдържа тлеещи въглени.

Твърдото гориво е предпочитано за отопление в Добрич заради ниските доходи на хората в добруджанския град и относително изгодната цена на дървата и въглищата. Добричлии не се вълнуват твърде от задимяването през зимата и стелещия се над главите им смог, който често е видим и с просто око. Мнозина от тях не са съгласни с кметската заповед и смятат, че след като съвестно си плащат данъците, Общината трябва да намери решение на проблема. „Ако с европейски пари се финансира монтирането на щадящи околната среда отоплителни системи, може и да помислим дали да се откажем от дървата и въглищата“ – категорични са добричките граждани.
Докато те обаче са най-евтиното и ефективно средство за отопление добруджанци са твърдо решени да продължат да ги използват.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки