Вековни къщи се рушат в старата ни столица


Вековни къщи се рушат в старата ни столица
От бляскавата преди век Баварска къща днес са останали изтърбушени стени
12 Февруари 2016, Петък


Заради чиновнически мудност и безхаберие Велико Търново губи една по една старините си

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Казват за Велико Търново, че величествените му старини и богатото културно-историческо наследство го правят третият Рим и вторият Константинопол. Само че днес чиновническата мудност и често безхаберието на общината и държавата, съчетани  отчасти и с немарливостта на някои от собствениците, са причина да падат една след друга вековни къщи, които са знакови за старопрестолния град.

Само за пет години 141 здания влязоха в специалния регистър на опасните сгради в старата ни столица. Най-много са тези обекти, които са включени в него през миналата година – 33. Напълно са заличени и сринати със земята 60 паметници на културата. За тях са изпратени карти в Националния институт по недвижимото културно наследство (НИНКН), откъдето да бъдат отписани.

Част от културното наследство на старопрестолния град деградира, всяка година се събарят по двадесетина стари постройки, определени като негодни или застрашаващи живота и здравето на хората. В Стария град се намират 538 от общо 690-те културни ценности на Велико Търново, които са под юридическа защита, т.е. с тях собствениците им не може да се разпореждат самоволно, посочват архитектите. И се завърта порочният кръг.

От една страна НИНКН е толкова мудна институция, че за да си ремонтираш имота, който е със статут на паметник на културата, минаваш през тромава процедура, която почти винаги трае повече от година, че дори и две, въпреки че по закон не трябва да отнема повече от три месеца. През това време не са една или две старите къщи, които вече са паднали (апропо, именно за да се облекчи този режим, в парламента бе внесен законопроект, гласуван вече от депутатите на първо четене, който предвижда възможност вместо НИНКН местните власти чрез свои експерти да дават становище за обновяването на ценни сгради, б.р.).

Има и немарливи собственици, които нехаят за ценните имоти, които имат. Причините са различни – безпаричие, много наследници, пръснати из цяла България и в чужбина, и пр. Засега министърът на културата не е глобил нито един притежател на изоставена и рушаща се сграда, явяваща се паметник на културата. Иначе по норматив санкциите са от 1000 до 5500 лева. Общината също не е глобявана.

Тези дни почти се срина опожарената преди няколко години Баварска къща, разположена в някогашното лозе на Никола Габровски, което сега е превърнато в парк. Постройката падна, докато планират възстановяването й в автентичен вид. След обилните снегове тази зима са се срутили почти целият покрив и западната фасада на емблематичното здание.
Баварската къща е частна собственост. През 2014 г. я купи бизнес дамата Елка Димитрова, която има сладкарска фирма и верига от магазини за здравословни храни.

Намеренията й бяха да възстанови имота в автентичния му вид отпреди повече от столетие и да го превърне в ресторант, каквато функция е изпълнявала постройката години наред.
Димитрова поиска от Общинския съвет през пролетта на миналата година да й продадат 250 кв.м около къщата, за да оформи градина и паркинг. Съветниците обаче отсякоха: „Не”. Така сградата, чиято дървена конструкция бе изгнила и амортизирана,  продължи да се руши.
На 28 декември 2010 г. къщата беше опожарена от клошар и това породи съмнения, че палежът е умишлен.

Това е втората паметна сграда, която се събори за по-малко от месец в болярския град след дома на Кокона Анастасия – сестра на видния търновски общественик и революционер Никола Пиколо. Собственикът на 300-годишната къща, в която е отсядал и Васил Левски, чака две години НИНКН да му издаде разрешителните. Няколко дена, след като ги получи, на 19 януари тази година част от имота се саморазруши.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки