Строителни фирми проявяват апетит към родната къща на Адриана Будевска


Строителни фирми проявяват апетит към родната къща на Адриана Будевска
Родната къща на Адриана Будевска в Добрич се нуждае от спешен ремонт
12 Февруари 2016, Петък


Строителни фирми проявяват нездрав апетит към парцела с родната къща на Адриана Будевска в Добрич, съобщиха за „Десант” запознати.

Автор: Пламен Николов

Имотът е общински и е разположен на една от най-оживените улици, отстояща на броени минути пеша от центъра на добруджанския град.
Скромната къщурка, в която е родена примата на българския театър, обаче пречи на бизнес интересите, защото е със статут на паметник на културата от местно значение. Интересуващите се строителни фирми били най-облагодетелствани от продължаващото години наред безстопанствено отношение към родния дом на легендарната актриса, чието име носи бургаският театър, и само чакат сградата да се срути, за да предявят претенции към парцела. От новия кметски екип на Добрич заявиха, че нямат информация за проявен интерес към общинския имот.

Както „Десант” писа през май 2015 г., къщата музей „Адриана Будевска” е в окаяно състояние от години и се руши. Сградата е дадена за стопанисване на Регионалния исторически музей, който обаче не разполага с никакви средства за поддръжката й. Музейната експозиция отдавна е изнесена. Ценните експонати в момента събират прах в хранилищата на дома паметник „Йордан Йовков”.

Външната мазилка на родния дом на Адриана Будевска е напукана, а в основите на зданието в по-голямата си част напълно липсва. Покривът е приел дъговидна форма и съвсем скоро може да се срути. Двете малки стаички, в които е родена и отраснала актрисата, също са пострадали от разрухата и са в окаяно състояние, като на места мазилката е паднала до тухла заради пропитата в стените влага. Следствие на обилното овлажняване, процеждащо се в помещенията, по дъсчените подове пълзят гъби, които на воля никнат в тях.

В новия общински бюджет на Добрич за тази година най-после бяха предвидени средства за ремонт на къщата музей – 5000 лв. От Регионалния исторически музей са категорични, че заложената сума е смешна. Според изготвена по тяхно искане количествено-стойностна сметка само за най-неотложните ремонти са нужни четири пъти повече – поне 20 000 лв.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов е издал заповед за временно обезопасяване на обекта и предстои да се подготви и изпрати до Министерството на културата искане за разрешение да се извърши демонтаж на сградата, съобщи заместник-кметът на Добрич,  чийто ресор е културата, д-р Емилия Баева. След това ще се възложи на лицензиран архитект и изготвянето на проект.

Д-р Баева обясни, че още в края на декември 2014 г. е подадена докладна записка до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с концепцията на Община Добрич за бъдещето на родната къща на Адриана Будевска. Според становището на културната институция с оглед историческата стойност на обекта и декларираното намерение на общинската управа в Добрич за неговото активно използване, е целесъобразно да се осъществи цялостна реконструкция на сградата. Това означава, че трябва да се започне процедура за нейната пълна реставрация и консервация.

Засега къщата все още пази автентичния си вид и не е много ясно доколко е целесъобразно да се демонтира и след това да се възстановява наново. Под въпрос е и дали това няма да струва по-скъпо, отколкото ремонтирането на съществуващата сграда...


Някога в стаите е била подредена музейна експозиция, посветена на легендарната актриса

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки