Арестите в Свиленград като турска сапунка


Арестите в Свиленград като турска сапунка
След митничарите в корупция бяха уличени и граничните в Свиленград
12 Февруари 2016, Петък


След митничарите в корупция бяха уличени и граничните. А каналджийството се оказва толкова доходен бизнес, че вече заразява и полицейски офицери

Автор: Десант

Оказва се, че екшъните със зрелищните арести в Свиленград не са свършили със закриването на митичната местна митница. Която всъщност продължава да работи, но под две нови шапки – в Пловдив и в Бургас, колкото и странен да изглежда такъв подход. Новината, доколкото я има, е, че този път не е закопчана цяла смяна митничари, а служители на тукашното управление на „Гранична полиция”.
Иначе всичко е както в предишните серии – участието на силоваците от ГДБОП (Главна дирекция за борба с организираната престъпност), първоначалното информационно затъмнение – както на ниво МВР, така и от страна на прокуратурата, „случайното” изтичане на информация към медиите.

И понеже става дума за МВР – не забравяйте да включите в сметката и страховитата, поне на теория, дирекция „Вътрешна сигурност”.
А иначе унифицираната информация, която изтече към медиите, гласи, че на 8 февруари при акция на антимафиотите от ГДБОП е арестуван офицep  от Граничния полицейски участък (ГПУ) в Свиленград (МВР бе девоенизирано, но по раменете на шефовете пак има пагони, нали?), при това служител на смятаната за елитна гpyпa „Oпepaтивнo-издиpвaтeлнa дeйнocт”.

Граничарският началник e бил пpичaĸaн oт cпeцчeнгeтaтa нa oĸoлoвpъcтния път на Свиленград, близo дo нoвocтpoящo ce ĸaзинo, ĸъдeтo e бил измъкнат oт ĸoлaтa cи и пpocнaт нa пътя. След което за часове районът е останал oтцeпeн oт мecтнaтa пoлиция, a движeниeтo нa aвтoмoбили в oтceчĸaтa – зaбpaнeнo.
Когато задържаният граничен полицай най-сетне е докаран в сградата на ГΠУ – Cвилeнгpaд, там вече са и гoлямa чacт oт cлyжитeлитe нa yпpaвлeниeтo, ĸoитo явнo ca били пpивиĸaни нa paзпити.
Във временния информационен вакуум между новината за видимите с просто око арести и причините за тях тръгна слух, че петимата гранични полицаи са задържани за корупция. Или иначе казано – за допускане на нелегални имигранти в страната срещу солидно заплащане.

В подкрепа на този слух се завъртя и информацията, че при обиските в домовете на арестуваните са открити големи суми пари. Всъщност такава информация влиза в обръщение и при всеки арест на митничари, а после все се оказва, че тъщата е продала къща на село и дала парите на зетя, примерно.
В пpeдпoлoжeниятa за участие на арестуваните ченгета в тpaфиĸ нa нeлeгaлни пpeз гpaницaтa вероятно има поне толкова истина, колкото в хипотезата, че арестите може да са следствие от клеветнически доноси, дошли от каналджии, които имали зъб на единия от задържаните, който преди години дори бил сред наградените в класацията „Полицай на годината”.

Толкова за тази новина. Следва стандартната „скука” – разглеждане в съда на мярката за неотклонение, гледане на мярката в Апелативен съд (ако не задържаните – ще протестира прокуратурата); следствие, което ще продължи толкова, колкото трябва; може би ще има и повдигане на обвинение.
Това е повод да се разровим в криминалните хроники, за да видим дали закопчаването с белезници на граничари е прецедент, по-рядък от появата на бяла лястовица по тукашните места, както и дали има осъдени, какви са присъдите им, имало ли е повод някой да възкликне: „Ние ги хващаме – те ги пускат”.

Оказва се, че арестите на гранични полицаи не са от най-голямата екзотика в новините. Например на 8 септември 2015 г. двама гранични полицаи са арестувани, след като са хванати да взимат подкуп от каналджии за превеждане на имигранти през границата.
Единият полицай е от граничен пункт "Калотина", а другият - от Регионалната дирекция на граничната полиция в Драгоман.
Три седмици по-късно от прокуратурата съобщават, че са арестувани гранични полицаи от КПП Лесово. Естествено -  при спецакция на агенти от ДАНС и вътрешна сигурност на МВР, под надзора на прокуратурата. Тогава БНТ съобщи, че по неофициална информация срещу задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, че са взимали пари, за да пропускат превозни средства с мигранти.

В началото на октомври пък граничният полицай от Петрич Йордан Запрев бе арестуван за отглеждане на марихуана. По-късно като обвиняема бе привлечена и неговата майка.
Далеч по-постна е информацията за осъдени
гранични полицаи. Най-прясната такава новина е с обратен знак. На 16 януари тази година двама бивши служители на граничния пункт "Капитан Андреево", които бяха оправдани по делото „Граница” (2010 г.), осъдиха държавата за общо 88 000 лева. Оправдани бяха и останалите им колеги, привлечени като обвиняеми в същия съдебен процес.

Пак през януари Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 7-годишната ефективна присъда срещу вече бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който през септември 2014 г. прегази на тротоар и уби 11-месечно бебе в созополското село Крушевец. Мнозина си спомнят, че по време на катастрофата Стоянов е бил пиян и „напушен”, а дошлите на местопроизшествието полицаи го „наливали” с кисело мляко, за да се освести.
Може да е по вина на търсачката „Гугъл”, но в мрежата няма информация за гранични полицаи, осъдени за корупция, което би включвало и подпомагане на каналджии или участие в трафик на мигранти.

Но тъй като няколко каналджии все пак бяха осъдени, то можем поне да получим типова представа какви присъди заплашват арестуваните в Свиленград петима гранични полицаи.
На 11 септември м. г. Районният съд в Царево одобри споразумение с трафиканта Калчо Иванов, който бе заловен да превозва цели 54 имигранти в микробус с площ малко над 4 кв. метра. Тази история заплашваше да завърши с трагичен финал също като в случая със задушените десетки бежанци, открити в Австрия в изоставен камион.

Така каналджията Калчо се размина с 11 месеца затвор, глоба в размер на 2000 лв. и конфискация на неговия вехтичък „Форд”. Районна прокуратура-Царево продължава разследването срещу неизвестния извършител, превел бежанците през българо - турската граница, чийто помагач е бил Калчо Илиев.
Една съпоставка. В съседна Гърция могат да ти лепнат присъда за трафик на хора, ако качиш на автостоп в колата си чужденци. А у нас си само „помагач“, дори когато открият в микробуса ти 54 нелегално влезли в страната чужденци, превозвани при реално съществуваща опасност за живота им.

Нека пресметнем още нещо - споменаваната "тарифа" за превоз на нелегални имигранти е в порядъка 1000-2000 евро на човек. Което означава, че е твърде вероятно Калчо Иванов да е сложил в джоба си 50 - 100 хиляди евро, преди да бъде глобен с 2000 лева и да отиде в затвора за 11 месеца.
Този прецедент прави доста просто упражнение какви присъди заплашват арестуваните петима гранични полицаи.


Кои са задържаните гранични полицаи

На 9 февруари 2016 г. Специализираната прокуратура огласи имената и повдигна обвинения на петима полицаи от Гранично полицейско управление – Свиленград за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности. Според прокуратурата граничните полицаи са действали като организирана престъпна група (ОПГ) поне от юли 2015 г.
Обвинение за получен подкуп от 5 000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ в ГПУ - Свиленград.

За участие в ръководена от него ОПГ за подкупи обвинения са повдигнати на Стойчо Димитров, зам.-началник на ГПУ - Свиленград, на Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на групи, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.
Всички те са „работили“ с различни каналджии, като са получавали подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти.
В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.


След шумните арести на ГКПП-Капитан Андреево през 2010 г. делото срещу граничен полицай Ангел Иванов (с очилата) приключи с фиаско

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки