Бивша кметица отива на съд за длъжностни престъпления


Бивша кметица отива на съд за длъжностни престъпления
Емилия Еленкова
12 Февруари 2016, Петък


Бившата кметица на община Ракитово Емилия Еленкова отива на съд за длъжностни престъпления. Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт

Автор: Камен Колев

срещу нея за това, че в условията на продължавано престъпление е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.
Делото е било взето на специален надзор от Окръжна прокуратура-Пазарджик и от Апелативна прокуратура-Пловдив. Според магистратите, от 18 август до 8 септември 2011 г. като кмет на община Ракитово Еленкова е сключила три договора по проект за рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и реконструкция на спортна зала в Костандово преди отпускането безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие“ и без да е било осигурено финансиране по друг ред.

Договорите са били за изготвяне на документация за открит конкурс по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за строителен надзор на обекта.
Те обаче не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не била проведена нужната процедура по събиране на оферти.
Бившата кметица ще отговаря и затова, че на 2 септември 2011 г. сключила и други два договора по проект за основен ремонт на градската баня в Ракитово и по още един за подмяна на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталации на сградата.

За изпълнението им също не е било осигурено финансиране. И тези договори не били вписани в регистрите и архива на общината и преди сключването им не е била проведена процедура по набиране на оферти.
При разследването е било установено, че общината е претърпяла щети от 256 297 лева.
Нанесени са били и неимуществени вреди – общинската администрация е била компрометирана, доверието на гражданите в нея било разколебано, настъпили смущения в нормалното функциониране на местната администрация.

Според прокуратурата, престъплението е извършено с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите изпълнители на проектите.
Емилия Еленкова е с мярка за неотклонение „парична гаранция” от 20 000 лева. По делото са разпитани над 30 свидетели, изготвени са заключения по графична и съдебно-икономическа експертиза.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки