Политици и магистрати сред „скъпите” клиенти на КТБ


12 Февруари 2016, Петък


А главният прокурор вече търси помощ от Брюксел за замръзналата в Сърбия процедура по екстрадирането на банкера Цветан Василев

Автор: Борислав Михайлов

През седмицата поредните синдици на Корпоративна търговска банка публикуваха поредните списъци, този път четири на брой, от които, къде срамежливо, а другаде – нагло, буквално парвенюшки - надничат скъпите физиономии на политици, магистрати, държавни чиновници, партии и организации (юридически лица), държали богатството си в КТБ, защото така са ставали още по-богати.

И/или обслужвали същата тази банкова пирамида – реално или само проформа, за да получават още пари от партньорството си с тази банка и така да стават още по-богати. И за да няма двусмислици или неразбиране – наричаме тези люде и организации „скъпи” не заради двусмисленото мото на банката „Клиентите ни са скъпи”, а защото изплащането на гарантираната част от депозитите излезе на държавата едни 3,5 млрд. лева.
Фондът за гарантиране на флоговете ги получи с държавно-гарантиран заем, което дава право на всеки български данъкоплатец да чувства джобовете си олекнали с около 500 лева (7 000 000 души Х 500 лева = 3,5 000 000 000). Ще е голям празник, ако синдиците и комуто още плащат за това, успеят да възстановят тези пари, разпродавайки активи на банката и на нейните длъжници, ама надали ще се случи.

Ставаше дума за „тези” списъци. В тях, наред с публичните личности, получавали кредити от КТБ или държали на влог в банката пари, фигурират общо 18 бивши и настоящи министри, 32 депутати и 270 магистрати, вкл. висши съдии и прокурори, следователи, служители в ДАНС, директори в НАП, представители на местната власт, както и членове на техните семейства.
Повечето от тях присъстваха и в „онези” списъци – на физическите и юридическите лица, спасили с цесии и прихващания всичките или част от парите си в КТБ (вижте на сайта на „Десант” брой 322  от 21 август 2015 г.).

„Онези” списъци съдържаха 132 страници, а сегашните (4 на брой) – 97. Първият списък (три в едно), качен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете, е на кредитите и депозитите на лица, които заемат висши държавни и други длъжности. Той е съставен въз основа на сведения, предоставени от председателя на Сметната палата. Към тях са добавени и хора от ръководството на КТБ. Този списък е разделен на три части - с физически лица, с юридически лица, с политически партии.

Другият списък съдържа консултантски договори, договори за наем и други контракти, сключени между КТБ и същия кръг лица. И при двата нови списъка сведенията са за период от пет години преди датата на отнемане на лиценза на банката. И още нещо – посочени са максималните суми в депозитите на този или онзи клиент на КТБ за визирания петгодишен период.

Банка на съдебната власт

Малкото имена, за чийто спестявания ще прочетете, отдавна дефилират в публичното пространство именно в качеството си на привилегировани клиенти на КТБ. Заради основанията повечето от тези имена да бъдат включени в поредната ВИП класация „Кой кой е?”, председателката на временната парламентарна анкетна комисия за разкриване на цялата истина за КТБ Десислава Атанасова коментира: „Това, което месеци наред се насажда сред общественото мнение, че КТБ е банка на властта, донякъде е вярно, но като че ли най-вече на съдебната власт. Мисля, че важното е всички останали, които имат милиони левове, да бъдат проверени. Трябва да бъдат попитани от медиите как са придобили тези несметни богатства”.

Мил пардон, г-жо Атанасова! Права сте, че важното е милионерите – кредитни или забогатели от употребата на банички за закуска - да бъдат попитани за произхода на парите им. Но не от медиите, а от НАП, Сметната палата и когато има основания – също и от прокуратурата. Сред разпитваните би трябвало да бъдат и някои собственици на медии…
Публичните лица дължат обяснения за произхода на парите им в КТБ, категоричен е и депутатът Мартин Димитров. Според него данните и от новоогласените списъци не дават отговор на въпроса кой източи КТБ.
По думите на депутата, важен въпрос е кой е вземал кредити от КТБ и не ги е връщал нарочно, както и да се разследват и свързани лица по веригата, така че да се стигне до хора от властта.

Преди време Мартин Димитров заедно с депутатите Петър Славов, Валери Симеонов и Методи Андреев поиска от съда да задължи финансовия министър Владислав Горанов да огласи доклада от разследването на „Аликс Партнърс” (AlixPartnes) за фалита на КТБ.
Писали сме за засекретяването на този доклад, платен щедро с парите на данъкоплатците и недостъпен дори за народните избраници, имащи достъп до класифицирана информация.

Богати или просто заможни

С най-много авоари в КТБ - 13,6 млн. евро - е бил Александър Сталийски - син на покойния едноименен министър на отбраната от правителството на Филип Димитров.
Твърди се, че Сталийски-баща е бил близък приятел с Димитър Станишев, бащата на Сергей Станишев. Според търговския регистър Сталийски-син притежава единствено фирмата „Аском – 72 – Александър Сталийски“ ЕТ и е в борда на директорите на „Каламица“ АД. Сталийски стана известен като приближен на Бойко Борисов от медийни публикации. Името му е споменавано и покрай кръга „Котараците“. Вече е споменавано в публичното пространство, че Сталийски е успял да спаси голяма част от парите си с цесии.

Моделът и тв водеща Виолета Сечкова, която може да бъде наречена "жената до Сталийски", пък е имала в КТБ 7 млн. лева и 6,8 млн. евро. Сечкова е била от 2009 до 2012 в борда на директорите и съсобственик на известната фирма „Ноу Фрейм Медия” АД. След преобразуване през 2012 г. фирмата вече се нарича „Прайм Тайм Медия” и е собственост на дружества, свързани с Цветан Василев – „Кен Трейд” ЕАД и „Глобални Пътни Системи” АД.

Александър Сталийски и Виолета Сечкова са сред физическите лица с най-значителни суми, спасени от КТБ. Сталийски има цесии за 20 млн. лв. и 3,3 млн. евро, а Виолета Сечкова – за близо 10 млн. лв. и 1,6 млн. евро.
Евродепутатът Николай Бареков е имал в КТБ 1 800 000 евро - повече от почетния председател на ДПС Ахмед Доган с неговите 1 359 144.90 лева, 489.76 евро и 661.03 долара.

Министърът на културата Вежди Рашидов е имал в КТБ спестявания от 661 122.53 лева и 950 000 евро. Възстановил си е с цесии точно 661 000 лв. и 950 000 евро.
Като стана дума за министър – да не забравяме някогашното юпи Милен Велчев, който управляваше Финансовото министерство при правителството на Симеон Сакскобургготски. 
Велчев е разполагал с 1 136 980 евро и с два влога в левове – с 3 393 548 лева и 362 782 лева. Съпругата му Симона Велчева пък е имала влог с 876 725 лева. Не е за вярване звездното семейство да е изгърмяло с депозитите си в КТБ, още повече, че Милен Велчев и сега движи някои от „последствията” – например неотдавнашната продажба на „Виваком”, която беше купена от Спас Русев - стар приятел на юпитата от царското правителство.

Да не забравим Делян Пеевски – ако не за друго, защото през последните месеци направи доста сериозни инвестиции, купувайки „Химко”-Враца, новопостроената, но така и неусвоена нова административна сграда на телевизия bTv, а говори се – и някои сериозни фирми в Пазарджишко – неговият избирателен район. 
Депутатът от ДПС Пеевски е имал пет влога в КТБ. Два от тях са в левове – от 174 лева и 19 914 лева, два в евро – от 97 евро и 254 евро, и един в щатски долари – 313 долара. Освен това е имал и две кредитни карти с лимит съответно 25 000 евро и 20 000 долара. Пеевски е ползвал кредити в размер на 20 345 евро и 20 086 долара, които са погасени.
Бившият омбудсман Гиньо Ганев е бил собственик на депозит от близо 184 000 лева. Даниел Вълчев, активист на ДБГ и бивш министър на просветата, е притежавал два влога – от 61 613 лева и 52 982 евро.

Анелия Клисарова, също бивш министър на образованието, е имала влог с близо 62 000 лева. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пък е с влог с 64 551 лева.
Манол Курдаланов, съпруг на Анна Баева-Курдаланова, съдия от СГС, фигурира в списъка с два влога в евро – от 1 552 573 евро и 404 111 евро, както и един с 500 лева.
Бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Димитър Чохаджиев е разполагал с общо пет влога в банката със значителни суми - 363 850 лева, 612 206 евро, 1 475 385 евро, 1 787 092 евро и 1500 долара. Съпругата му също имала 220 777 евро в КТБ.
Съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов – Елка Костова, е имала пет влога в левове – съответно от 2103, 6014, 8393, 18 751 и 21 821 лева. Получила е и четвърт милион за консултантски услуги за КТБ.

Албена Костова - прокурор и член на инспектората на Висшия съдебен съвет, заедно със съпруга й, са имали влогове за общо 300 000 евро и 900 000 лева.
В „този” нов списък има доста неудобни данни за семейното богатство на Иван Костов, който скромно говореше за едни 155 849 лева с договор за привилегирован лихвен процент, който той съвсем „законно” прекратил и така се вписал сред спестителите с право да получат до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете. 
Нещата се оказаха малко по-различни, а парите – много повече. Съпругата на Командира Елена Костова е имала пет влога в КТБ с общо 567 635 лева. Дъщерите Мина и Яна пък са държали по сметките си съответно 213 202 лева и 115 343 лева. Влог с 212 814 лева приживе е имал и бащата на Иван Костов - Йордан Генков.

Една от щерките на драгалевската фамилия – Мина Костова – е заработвала допълнително, давайки „консултантски услуги” на КТБ, хонорувани с 270 000 лева. 
Тези пари обаче не излизат в публикуваните от синдиците списъци, тъй като са платени не от КТБ, а през свързаното с Цветан Василев  дружество „Афлик“.
Като се заговори за консултантски услуги – цели 4 милиона лева са си раздали под формата на консултантски договори мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и бившите вече изпълнителни директори на фалираната банка.

Самият Василев е бил и вложител в КТБ – притежавал е няколко влога с общ размер от над 10,7 млн. лв. Освен това – за да ви стане още по-неясно – е теглил от собствената си банка кредит от над 10 млн. лева, който добросъвестно е погасил.
Това може и да се вписва в приказката за преместването (на едни пари) от единия джоб в другия, но иначе вероятно е някаква висша финансова еквилибристика за пред данъчни и прочие финансови детективи.

При парите на партиите нещата изглеждат… бедни. Синята формация, която някога ръководеше Командира, а в наши дни депутатът Радан Кънев я извади в опозиция но с министър в кабинета – ДСБ – е държала в КТБ два депозита, в които е имало съответно - 1,065 милиона лева и 1,367 милиона лева.
НДСВ са имали в КТБ 2,337 млн. лева, а  Движение за национално възраждане „Оборище” – 888 376,50 лева.
Партията на шоумена Светльо Витков „Глас народен” е съхранявала на сметка в КТБ парите от държавната субсидия – 266 037 лева.

Първоначално бе обявено, че от Областния съвет на БСП във Варна са държали в КТБ  1 064 964 лева, а Обединеният блок на труда на бившия президент на КНСБ Кръстьо Петков – кръгло един милион лева.
След поправката се оказа, че социалистите са разполагали с  85 111 лв., а ОБТ – с 9 929 лева.

Във вторник бе огласено искане на главния прокурор Сотир Цацаров до европейски институции, от които той търси съдействие заради проточилата се повече от 18 месеца процедура по екстрадирането на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев от страна на Сърбия, както и липсата на информация от съответните сръбски власти за хода на процедурата.

На 15 март 2015 г. Апелативният съд в Белград отмени решението за екстрадиране на Василев и нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му, за което настоява българската прокуратура.
Оттогава българските власти – както МВнР, така и прокуратурата – не са уведомявани от страна на сръбските съдебни власти какво става с отправената  от наша страна на 14 септември 2014 г. молба за екстрадирането на Цветан Василев, поради което главният прокурор Сотир Цацаров сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността.

Така поредните новини по аферата КТБ звучат лошо. Няма нищо ново в търсене на истината кой, как, защо, по чие поръчителство и с чия помощ доведе до фалит четвъртата по големина българска банка и подкопа сериозно доверието в българската банкова система.
Освен това има сериозни съмнения, че Цветан Василев изобщо ще бъде екстрадиран от Сърбия в България, както и немалко основания да се смята, че банкерът ще има време и възможност да се укрие, ако се стигне все пак до решение за предаването му на българските власти.

Светлината в тази заплетена история, доколкото я има, е върху клиентите на КТБ, както и върху част от нейните покровители – конфликт на интереси, за който може да се съди по депозитите на тези хора и членове на семействата им в КТБ.
Помните ли какъв гръм бе поставянето на КТБ под особен надзор? А ехото от „партенката”, че Цветан Василев е изнесъл с личния си самолет чували със стотици милиони от парите, депозирани в КТБ?

Чувате ли още  „микрофонията” от неколкократно отлагане на изплащането на гарантираната част от влоговете? А също – през кое ухо пропуснахте новините за смените на синдиците на КТБ, за съдиите, направили си отвод по делото за обявяване на банката в несъстоятелност?
Всяко ехо заглъхва, особено ако е планирано така да се случи. Пък, дай Боже, да е точно обратното…

Анализирай това
И за да няма двусмислици или неразбиране – наричаме тези люде и организации „скъпи” не заради двусмисленото мото на банката „Клиентите ни са скъпи”, а защото изплащането на гарантираната част от депозитите излезе на държавата едни 3,5 млрд. лева.


Евродепутатът Николай Бареков е имал в КТБ 1 800 000 евро Моделът и тв водеща Виолета Сечкова, която може да бъде наречена „жената до Сталийски”, е имала в КТБ 7 млн. лева и 6,8 млн. евро

В категории: Анализи , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Betsy
09.08.2016 23:04:28
0
0
Awesome you should think of soiethmng like that http://mxabowietc.com [url=http://lvoxebquwxa.com]lvoxebquwxa[/url] [link=http://qjuyyfszxym.com]qjuyyfszxym[/link]
4
Henrietta
09.08.2016 13:49:44
0
0
At last! Someone who <a href="http://yxtrgncfc.com">unsdsdtaner!</a> Thanks for posting!
3
Velvet
08.08.2016 20:02:26
0
0
Pin my tail and call me a doyenk, that really helped. http://bfnswy.com [url=http://ljxpcouu.com]ljxpcouu[/url] [link=http://ydextnxywqh.com]ydextnxywqh[/link]
2
Cathy
08.08.2016 05:21:11
0
0
Great post with lots of <a href="http://wyleqwhk.com">imrntpaot</a> stuff.
1
Shorty
08.08.2016 00:46:48
0
0
I agree with Paul. This building seems like sontmhieg people from the 1970s would have thought buildings would look like in 2020. A shame indeed I must say.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки