Деленето на протурските партии е провокация към Конституцията


Деленето на протурските партии е провокация към Конституцията
12 Февруари 2016, Петък


Не стига, че преди години Първанов даде на Доган орден „Стара планина”, ами сега отличават агата от сараите и с почетен знак за лидерство

Автор: Ани Петрова

Деленето на протурските партии в България повече от четвърт век след началото на прехода не може да се окачестви по друг начин, освен като провокация към гражданския мир и подигравка с Конституцията.
В основния документ на страната изрично е записано, че се забранява създаването на политически партии на верска или етническа основа. Тази императивна забрана първо бе нарушена с регистрацията на ДПС, а после почти всички люспи от партията на Доган повториха упражнението.

Така се стигна до ситуация на продължаващо във времето множене чрез делене на протурските партии, разчитащи на електорална подкрепа предимно от българските мюсюлмани (живеещи у нас като български граждани или приходящи като изборни туристи от Турция, докато законът позволяваше това).
Тази политическа диверсификация е факт, за разлика от бленуваната газова диверсификация, и този факт е срамен за българската политика. При това много по-срамен от укриването на бившия председател на ДПС и депутат от българския парламент  Лютви Местан в турското посолство, за да „организира” личната си сигурност в навечерието на пропъждането му от партията на Доган.

Същият този Лютви Местан, който според мнозина трябва да бъде разследван за тази си визита в посолството на Анкара, както и за последователното отстояване на неоосманистката политика на Ердоган и Давутоглу, сега създава нова партия. Нейното име ДОСТ, забележете, звучи много по-разбираемо на турски – „дост” означава приятел – отколкото на български, където абревиатурата означава „Демократи за отговорност, свобода и толерантност”.

Между другото, освен приятел, „дост” означава и извънбрачно съжителство. Турското издание „Балканлар 24” иронично обръща внимание на този факт, както и на продължаващото присъствие на бившата Държавна сигурност в ДПС, а сега и в ДОСТ. В Боянските сараи продължава да управлява агент Сава (Ахмед Доган), а в ДОСТ несъмнено ще си изберат за лидер агент Павел (Лютви Местан).

Самият Местан признава, че търси електорат сред привържениците на ДПС. По думите му, той вече 40 дни обикаля страната и регистрира избиратели, които не споделят казаното от Доган в прословутата му реч в навечерието на Коледа и се чувстват непредставени от ДПС.
Намеренията на Местан бяха коментирани от друг отцепник от ДПС – Корман Исмаилов - бивш лидер на младежкото движение на партията и някогашен любимец на Доган, а сега „реформатор” и лице – заедно с Касим Дал, на Народна партия „Свобода и достойнство”. Според Исмаилов, с името на бъдещата си партия Лютви Местан преследва тактически цели и иска да внуши, че ДОСТ е партията приятелка на Турция, а не ДПС.

Редица политически анализатори също прогнозират, че формацията на Местан несъмнено ще е протурска. И припомнят, че при представянето у нас на манифеста на неоосманизма – книгата на турския премиер Давутоглу „Стратегическа дълбочина: Мястото на Турция в международните отношения“, Лютви Местан седеше до посланика на Турция Сюлейман Гьокче.

В подкрепа на твърденията, че Местан ще играе ролята на евреина, предал ключа на Търновград през 1393 г. на турския султански син Челеби Сюлейман, дойде една новина малко преди редакционното приключване на броя. Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция, гръмнаха медиите в южната ни съседка. Според тях основна причина за този акт е изхвърлянето на Местан от ДПС по вина на двамата депутати, които се заигравали и като руски агенти.  
И ако всичко казано дотук рисува едната част от диверсификацията  у нас на подобни антидържавни формации като ДПС, то в другата част от години участват български политици, вкл. президентът Първанов.

Това са хора, които се мъчат да натрапят на българските граждани тезата за някаква знакова роля на основателя на ДПС Ахмед Доган, който едва ли не имал исторически заслуги за запазване на етническия мир в страната ни. И които величаят агата от сараите като творец на някакъв български модел на мирно съвместно съществуване.
Не бива да се забравя, че през 2004 г. Геор-ги Първанов  награди Доган с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“.
Е, малко било. В четвъртък Ахмед Доган, заедно с художника Светлин Русев и кмета на Бургас Димитър Николов,  бе удостоен с почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” за приноса му към българската държавност.

Връчването на наградите се състоя в Националния военно-исторически музей, а организатори на форума са Институтът за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Институтът за изследване на населението и човека към БАН, Националният военно-исторически музей към МО.

Досега с почетния знак „Стефан Стамболов” са отличени президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, вицепрезидентите ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, вицепремиерът Ивайло Калфин.

Между другото Институтът за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ се оглавява от Димитър Иванов, който и до ден днешен носи прозвището Митьо Гестапото заради това, че е последният шеф на прословутия VІ отдел на Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Ректор на младия Университет по библиотекознание е Стоян Денчев, който също като Димитър Иванов е бил вицепрезидент на забравената в днешно време бизнесимперия „Мултигруп”.
Преди време депутатът от РБ Атанас Атанасов, още в качеството си на председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност, коментира, че сарайско-библиотекарската групировка, наследила активите и пасивите на „Мултигруп“, се е окопала здраво в службите за сигурност и важни части на съдебната власт и продължава да контролира важни лостове в държавата.

Може да се каже и по друг начин – близки до Доган институти и хора са намерили начин да реанимират както имиджа, така и самочувствието на този, който дълги години раздаваше порциите и контролираше обръчите от фирми, печелещи от близостта си с предводителя на ДПС и симбиозата си с всяка власт.
Доган има нужда от напомпване на самочувствието си, защото в последните години рязко намаляват корумпиращото му въздействие и феодалните му владения в ловните полета на властта, разбирана като келепир.

Защо намаляват ли? Една от основните причини е последователното изпълнение на това, което лидерът на НФСБ Валери Симеонов винаги е изтъквал като първа точка от политическата програма на патриотите: отстраняването на ДПС от властта. Окичването на Доган с почетния знак „Стефан Стамболов” нада-ли ще спре този оздравителен процес...


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
geshev eshev peshev meshev fes
12.02.2016 12:34:24
0
0
ami kakto i pri balgarite taka i pri turzi garzi i drugi ima golemi protivoreshia na vasgledi mnenia interesi koito njakoj pat se poisglashdat s vsaimni uhashvania namasvania koeto ne e korupzia a vsaimni uslugi
no tova ne e rabota za obiknoveni seljani rabotnizi a za politisheska prostituzia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки