Пълнен хляб с лук и сметана


12 Февруари 2016, Петък


Рецепта за авантюристи


Продукти:
за тестото:около 1 кг брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче замразена мая
4 яйца
олио, няколко капки оцет, щипка захар, щипка сол
2 ч. л. босилек (сух или пресен)

За плънката:
1 голяма глава червен лук или 2 по-малки
1 червена и 1 зелена чушка
100 г черни маслини
6-7 резенчета домати (може и сушени)
пресен босилек или риган
зехтин
малка кофичка заквасена сметана
100 г гъби
сол

Начин на приготвяне:
Маята се оставя да се разтвори в чаша топло мляко, в което има добавена чаена лъжичка захар и 2-3 ч.л. брашно. Около половин килограм от брашното (предварително пресято) се слага в подходяща голяма купа. В средата му се оформя кладенче, в което се пускат четирите яйца, ½ ч.ч. олио, щипка сол, киселото мляко, няколко капки оцет, босилека и втасалата мая.

Обърква се тесто. Щом поеме напълно брашното, тестото се прехвърля на чист плот или кухненска маса за доомесването му. Добавя се брашно колкото поеме, докато накрая се оформи меко тесто. Връща се в купата, завива се с чиста кърпа и се оставя да почине.  
Докато втасва, се приготвя плънката.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в малко мазнина, докато омекне. Към него се прибавят двете чушки, накълцани като за супа, доматите. Оставят се и те да се задушат за кратко, след което към тях се прибавя сметаната. Всичко се разбърква добре и се оставя на котлона за още 10-ина минути.

Гъбите съвсем леко се запържват отделно. Чак когато се дръпнат от котлона, тогава към тях се добавят маслините и подправките. Разбърква се заедно със сметановата смес.
Ако през това време тестото се е надигнало доста, се омесва още веднъж. Разточва се на елипсовидна кора, която се разрязва от двете страни на равен брой ленти, като средата се оставя ненарязана - там ще е плънката.

Плънката се разстила в средата и започва да се покрива с лентите. Сплита се до края, като лентите се прехвърлят една върху друга и хлябът се премества в тава, обилно поръсена с брашно. Оставя се да втаса за още 45-60 минути. Пече се в предварително загрята фурна на 160ОС, като постепенно се увеличават с по 10ОС, дoкато стигнат 190ОС. След 30-40 минути би трябвало пълненият хляб да е готов.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки