Ангините са слабото място на подрастващите


11 Февруари 2016, Четвъртък


Те може да са както самостоятелна болест, така и да съпътстват друго заболяване

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Напоследък често внучката ми развива ангина. Дори и когато времето е топло и няма условия за възникването на някаква простуда, пак сливиците й се покриват с налепи и едвам преглъща.
Елена Петкова,
Стара Загора

Ангините биват най-често самостоятелна болест, но могат да придружават и друго първично заболяване. Най-честият им причинител е микробът, наречен бетахемолитичен стрептокок, но те може да бъдат причинени и от много други бактериални и вирусни агенти.
Обикновено се появява болка в гърлото, усилваща се при преглъщане, която в началото може да е едностранна, но впоследствие става двустранна и може да се разпространи към ушите. Температурата се повишава.
Особено чувствителни са малките деца и кърмачетата! Налице е общо неразположение, лош дъх на устатата.

Както е известно, ангината всъщност представлява възпаление на сливиците, които в хода на заболяването променят формата си. При т. нар. катарална ангина те са дифузно кръвонапълнени, набъбнали и по повърхността им има тънък налеп. Може да има и мехурчета. Тази форма е характерна за вирусните ангини.
При т. нар. фоликуларна ангина по повърхността на сливиците се откриват гнойни образувания и сивобелезникави, лесно снемащи се налепи. При лакунарната ангина пък сливиците са значително набъбнали, кръвонапълнени и са покрити със сиво или жълто-бели налепи. Наблюдават се и кръвонапълване и лек оток на мекото небце, гълтача и дъгите около сливиците.

Възпалението на сливиците не бива да се възприема като безобидно заболяване на ежедневието, особено при малки деца и кърмачета. Почти винаги то е причина за възникването на такива тежки усложнения като остър ставен ревматизъм с непоправимите отражения върху сърцето, остър гломерулонефрит, който може да доведе до хемодиализа и трансплантация на бъбрек, остро възпаление на ушите и т. н.
Остри възпаления на сливиците могат да възникнат и при други заболявания: скарлатина, дифтерит, инфекциозна мононуклеоза, остри левкози и други.

Появата на още първите признаци за възпаление на сливиците налага спешна консултация с лекар, който да назначи съответното лечение. При организми с понижена имунна реактивност (но доказана със съвременни изследователски методи, а не по вестникарски писания!) честите ангини не са рядкост. Това налага обсъждането на необходимите терапевтични мерки от консилиум от специалисти по уши-нос-гърло, имунолози и педиатри. Те ще вземат решение дали да се приложи консервативно или хирургическо лечение.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки