Билки при кашлица и хрема


11 Февруари 2016, Четвъртък


С настъпването на есента започват простудите, хремите и кашлиците.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Все още е рано за грип, но все пак другите вируси или една нелекувана простуда могат да ни навлекат доста неприятности.
Как да избегнем усложненията в такъв случай? Кои са най-популярните билки, които бихме могли да използваме в един по-ранен стадий на заболяването? Това са преди всичко растенията, които съдържат т. нар. сапонини и слузни вещества.

Сапонините имат свойства да стопяват, размекват и откъртват застоялите по стените на бронхитите храчки, чието дразнещо действие е една от причините за кашлицата при различните настинки. Слузните вещества, особено ако са в по-големи количества, омекчават острата и суха кашлица. Те заедно със сапонините са в основата на изготвянето на редица лекарства.
Лечебните растения, които действат успокоително при кашлица и прочистват дихателните пътища, са:

Ружа – бяла или медицинска
Най-широка употреба имат корените на растението. В много страни обаче се използват също така листата и цветовете му.
Билката цъфти през месеците юли-август, но корените се събират през есента. Те съдържат до 35 процента слуз, аспарагин, бетаин, захароза, мазнини, пектин, скорбяла. Цветовете и листата на ружата също съдържат главно слуз, но и етерично масло, витамин С и др.

Билката се употребява вътрешно като отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително средство при бронхити, трахеити и др. Оказва противовъзпалително действие и върху лигавицата на храносмилателните и пикочо-половите пътища. Външно се употребява като противовъзпалително и омекчаващо – под формата на компреси и за гаргара на гърлото. Успокоява обикновената кашлица, бронхита, коклюша, гръдни катари, пресипнал глас, ангина, бронхиална астма.

Освен за тези страдания, българската народна медицина използва билката и при повишена секреция на стомаха, при болести на жлъчката и др.
Начин на употреба: 1 с.л. от изсушената билка се залива с половин чаша студена вода и се оставя да кисне 1 час. Настойката си пие подсладена с мед.


Иглика
Растението цъфти през пролетта. Използват се главно корените, по-рядко – цветовете. Корените съдържат сапонин. Дрогата действа слузогонно, откашлящо, диуретично. Превишаването на лечебната доза обаче може да предизвика силно кръвонапълване на вътрешните органи и възпаление на лигавиците, уртикария и мехури по кожата.
Начин на употреба: 1 с.л. от корените се вари в половин литър вода в продължение на 10 минути. Прецежда се и се оставя да изстине, след което се пие три пъти дневно преди хранене по 1 к.л. от отварата, подсладена с мед.

Лопен
Това е омекчителна и откашляща билка. Разпространена е по каменливите сипеи и речните наноси в страната. Цъфти през месеците юни – септември.
Употребяват се жълтите венечни листа. Беритбата се извършва през юли – август, в сухи дни, при изгрев слънце. Задължително трябва да се сложи да се суши бързо, тъй като от влагата и светлината бързо потъмнява и се поврежда.

Лопенът съдържа слуз, въглехидрати, сапонини, етерично масло и др. Лечебното му действие се дължи на слузта и сапонините, които успокояват възпалените лигавици и разреждат секрециите. Билката се използва като противовъзпалително и омекчаващо средство при катари на горните дихателни пътища, съпроводени със силна кашлица.
Външно се прилага като компрес от запарка, при възпаления на ушите.
Начин на употреба: 1 с.л. дрога (цветовете) се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по една чаша три пъти дневно, преди ядене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки