Водорасли от Рупите церят незарастващи рани


11 Февруари 2016, Четвъртък


Целебният ефект настъпва още след втората превръзка

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Преди 1989 г. учени от БАН отглеждаха в местността Рупите сладководните водорасли Хлорела вулгарис и Сценедезмус акуминатус. Водораслите, под формата на прах, получен след изсушаване, се изнасяха в големи количества в Япония. Защо?
След задълбочени фармакологични проучвания в бившите Медицинска академия в Висш военномедицински институт стана ясно, че сладководните водорасли от Рупите са изключително ефективни при лечението на трудно заздравяващи рани. Проведени бяха първоначално опити върху животни с практически незаздравяващи рани от бойното отровно вещество иприт. Учените изготвиха специална мас на базата на сладководните водорасли с добавено към тях българско розово масло.

И чудото стана Оказа се, че раните на експерименталните животни зарастват само за 4-5 седмици – ефект, какъвто не бе описван до този момент в медицинската литература. Това даде основание на учените да започнат да прилагат комбинирания мехлем от водорасли и българско розово масло и върху хора с т. нар. възпалени дермоидни кисти, трофични рани на долните крайници от съдов произход (разширени вени и други), както и при т. нар. атопични рани на коремната стена (усложнения след тежки операции).

Стана ясно, че лечебният ефект на прилагания мехлем настъпва още след втората превръзка – в края на първата седмица от лечението. А към края на четвъртата седмица вече се образува белег, като възпалителният процес стихва и напълно отзвучава.
Тук трябва да отворим една скоба и да подчертаем, че тези рани, особено атоничните, зарастват изключително трудно – за не по-малко от 23-24 седмици. Нещо повече – понякога се налага крайникът да бъде ампутиран.

Учените предполагат, че лечебният ефект на мехлема от сладководни водорасли от Рупите и българско розово масло се дължи на съдържащите се във водораслите биологично активни вещества и на противомикробните свойства на българското розово масло. Освен това съдържащата се във водораслите никотинова киселина разширява кръвоносните съдове, а това ускорява възстановителните процеси в увредените тъкани. При това не бяха установени нежелани реакции.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки