Дежурство на повикване


11 Февруари 2016, Четвъртък


Подходящи билки при хипертония

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дм

Кръвен здравец. Той е старо народно средство против високо кръвно налягане. Използват се листата, цветовете и коренищата. Те съдържат етерично масло, кетони, флавоноиди, танини и др. Здравецът има и известно успокояващо действие.
Бял имел. Ефектът му е отдавна доказан от много изследователи. Различните препарати от имел се използват в началните фази на хипертонията и за различни нейни характеристики: І и ІІ стадий, хипертония при климактериум, хипертония при черепно-мозъчни травми.
Имелът потиска работата на центровете в продълговатия мозък. За този ефект определено значение има директното съдоразширяващо действие на имела.

Малък зимзелен. Това е тревисто растение, разпространено в Средна и Южна България. Използват се листата. Прилага се като съпътстващо лечение при І и ІІ стадий на хипертония.
Действа избирателно на мозъчните съдове, като премахва техните спазми и възникналото главоболие. С други думи, билката се използва при мозъчни форми на хипертоничната болест.
Кафяви черноморски водорасли. Водният извлек от тях има учудващо хипотензивен – намаляващ кръвното, ефект. За разлика от някои мощни лекарствени средства, които действат така бързо, че човек може да колабира, ефектът на кафявите водорасли е мек и постепенен.


Подходящи билки при атеросклероза
Ще напомним, става дума за средства, които само подпомагат основното лечение. Това означава, че билките могат да се прилагат в началния стадий и при леки форми на заболяването, за поддържане действието на синтетичните лекарствени форми.
Кромид лук. Има антиатеросклеротично действие. Медицинската наука по експериментален път е установила, че той намалява серумния холестерол в човешкия организъм. Има данни също така, че лукът намалява нивото на кръвната захар, поради което е много подходящ в диетите на болни от диабет, придружен с артериосклероза.

Чесън. Използва се широко при голям брой заболявания: сърдечносъдови, инфекциозни чревни заболявания, хронични гнойни бронхити и др. Понижава холестерина, триглицеридите и общите липиди. В това отношение действието му е по-силно от това на лука. Използва се и като помощно средство към съвременната лекарствена терапия на хипертонията.
Мечи лук. Употребява се при артериосклероза, високо кръвно налягане, чревни разстройства. А също и като богато на витамини средство.

Обикновен глог. В научната литература категорично се твърди, че билката има изявено съдоразширяващо действие върху коронарните съдове на сърцето. Особено активна е изолираната от листата и цветовете на глога флавоноидна съставка хиперозид. Той повишава минутния дебит на преминаващата през коронарните съдове кръв, има и антиаритмичен ефект, активира дейността на сърдечния мускул.
Пащърнак. Доказано е, че разширява коронарните съдове, има противоспастично и хипотензивно действие. Прилага се при гръдна жаба, сърдечни неврози и др.


Болестта на Кроон
Става дума за т. нар. регионален илеит, по-известен като болестта на Кроон. Това е възпалително (със зърнести образувания ) заболяване на тънките черва с неизвестен произход, което има склонност за образуване на стенози (стеснявания), разязвявания и абцедиране. То засяга главно крайния отдел на тънките черва, но може да обхване и хранопровода, стомаха, дебелите черва, включително и правото.
Регионалният илеит (болестта на Кроон) протича с диария, болки в долната дясна част на корема, повишена температура, както и със заболяване на ставите (артрит), болки в кръста, възпаление на съдовата обвивка на окото. За поставяне на диагнозата е необходимо симптомите да са продължили не по-малко от 4 седмици.

Произходът е неизвестен. Допуска се вирусен или гъбичен произход, но досега няма изолиран инфекциозен агент. В основата на заболяването стоят генетични и автоимунни механизми. Обсъжда се и близостта на заболяването с т. нар. улцерозен (язвен) колит.
Заболяването обикновено има регионален характер, като засяга в 90% крайния отдел на тънкото черво. Рядко то ангажира всички отдели на храносмилателната система от устата до ануса. Регионалните лимфни възли са увеличени, по-късно се развива склероза, стеснения, обширни чревни сраствания и съчленения между съседни чревни гънки и другите органи в корема.

Най-честият симптом на заболяването е диарията, като фекалните маси не съдържат кръв. Тя се съпровожда от коремни болки, които могат да бъдат коликообразни. Наблюдава се висока температура и намаляване на теглото.
Често се срещат болестни изменения в ставите (артрит), възпаление на гръбначния стълб и опашната кост, системен лупус еритематодес и възпалителни изменения в предния очен сегмент. Установява се също така и ускорена утайка на еритроцитите (червените кръвни телца), анемия, повишаване  броя на белите кръвни телца.

Не е рядко настъпването на сериозни усложнения като чревни стеснявания (стенози), абцеси, пробиви  на чревните стени (фистули), както и настъпващо крайно изтощение на болния.
Прогнозата е сериозна при тежки и усложнени форми. Лечението я подобрява.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки