Кой създаде митологията за топченгето Никола Гешев


Кой създаде митологията за топченгето Никола Гешев
Удостоверението на Ким Филби от КГБ
10 Февруари 2016, Сряда


Руснаците „активират“ негов двойник, за да издигнат в очите на „Сикрет сървис“ своя агент Ким Филби

Автор: Борис Цветанов

Един от най-изтъкнатите български изследователи – Христо Маджаров, отбелязва, че в митовете може да няма истински истории, но е пълно с исторически истини.
Една от най-значимите български митологии е тази за Никола Гешев. Дузина книги има издадени само за него (от тях само три са на истински ниво – две на моя приятел Андрея Илиев и една на Добри Желев, б.а.), над 500 са публикациите в жълта и шарена преса, стотина са интервюта на Сульо и Пульо, повечето самосметнали се за топченгета и как са си били душеприказчици с легендарния полицай чаак до 1984 или 1988 г., а един – дори през 1996 (?!). Не си струва да броим и пълните с легендарни подвизи книжки на борците за народна свобода как побеждавали садиста Гешев...

В „Кратка история на ДС“ Димитър Иванов го представя така: „Никола Гешев (1896-1944), ръководител на направлението за борба с комунистическите прояви (Отделение А). Ползва се с репутацията на най-опитния и успешен полицай преди Девети септември. Разкрил конспирации, провел дезинформационни игри, през 1942 г. обезглавил ЦК и Военната организация на БРП (к). На 9 септември 1944 г., при  опит да премине българо-турската граница, е убит от граничарите. Смъртта му е пазена в тайна години наред, с оглед разкриването на прикрили се негови агенти...“.

Един факт обаче избягва на цялата неизброима армия авторчета. Това е, че никой от взелите властта партийни деятели не търси Никола Гешев веднага след Девети септември. Сякаш не е съществувал. Веселина Гешева, съпругата, е разпитана  за първи път, и то рутинно, едва на 18 септември. Дотогава тя си ходи на работа, вече в новата Държавна сигурност, и си върши онова, което си прави две години – взема всяка заран купчината вестници и подготвя изрезки от тях, които предава на отделите по предназначение. За съдбата на Веселина кой ли не измисли какво ли не, но ние твърдим, че това, което писахме в „Десант“, е истината.

Едва на  25 февруари 1945 г. народният обвинител Богомил Касабов се сеща, че в безкрайните списъци на Народния съд фигурира името Никола Гешев и като не знае къде да го търси, отправя питане до Централния затвор, откъдето му връщат постановление 48/45 г. за обвиняемия Никола Гешев, „понеже не се намира в затвора“.
Същият обвинител е отправил запитване и до майката на Гешев – Райна. Тя му отговаря на 16 февруари 1945 г., като дава необходимите подробности за имущественото състояние на сина си и добавя, че „не съм го виждала от януари 1943 г., понеже бях евакуирана от София“.

Минава още една година и през януари 1946 г. този път началникът на ДС Димо Дичев пише заповед „за задържането на Никола Христов Гешев, бивш началник на отделение А при ДП... Да се търси брат му Емануил Христов Гешев, живущ на „Гладстон“ 65... да се направи щателен обиск – личен и на помещението“.
Димо Дичев отлично знае, както пише Андрея Илиев, че Гешев е мъртъв. Заедно с министъра на вътрешните работи Антон Югов и началника на Дирекцията на милицията Руси Христозов, той като пръв ръководител на ДС след Девети септември, заедно със съветски разузнавач, за който се предполага, че може би е българинът Иван Винаров, веднага след Девети са провели строго секретно съвещание без протоколи и документи с всякакви смразяващи кръвта грифове.

Решено е да се пази в най-строга тайна смъртта на Гешев. Идеята е, че тайната може да се окаже изключително перспективна по отношение бъдеща дезинформационна игра, независимо наша, българска, или на братската КГБ (за по-претенциозните читатели – тогава НКГБ или НКВД). А съветските тайни служби открай време са били майстори на дезинформацията.

Димо Дичев, ако идеята е била негова, се оказва изключително предвидлив. Всичко започва доста по-късно в московския кабинет на Георги Димитров. На 13 септември 1945 г. там пристигат на раздумка съветските емисари от разузнаването Голубенко, Студников и Зеленски. Няколко месеца по-късно те се оказват в София, изпратени там да дават акъл на българските тайни служби, радвайки се на особен статут – имат си дипломатически паспорти, но също така и лични карти на офицери в ДС, при това с българските имена Гълъбинов, Студенов и Зеленков. Запознати са вероятно от Иван Зинаров в перспективата за една игра със „Сикрет сървис“, в която те да подготвят един фалшив Никола Гешев, кошмар на комунистическото движение в България.

Историкът изследовател Добри Желев, ровил добросъвестно в най-тъмните кътчета на живота на топченгето, пише, че по това време се говорело за двама негови двойници. Не можем да отречем изключителните психологически качества на тримата братушки – те веднага виждат безценните козове в евентуално залагане на феномена Гешев. 
Въпросът вече е кого да подведат руснаците в една такава рискована и многообещаваща игра – разбира се, американци и англичани.

Точно в това време те си имат агент, който може да стане дясна ръка, която да бърка в джобовете и на най-тайните служби и на двете държави. Това е „шпионинът на двадесети век“, както ще го нарече в наше време неговият приятел Тодор Бояджиев, генерал от българското разузнаване, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса – Харолд Адриан Ръсел, по-известен като Ким Филби. Точно това е времето, в което Ким има въпиюща нужда да покаже на „шефовете си“ в Лондон от „Сикрет сървис“, че е нещо повече от обикновен чиновник и че има изключителни качества на разузнавач.

Самият Филби разказва в спомените си: „В края на 1946 г. ме извика генерал Сиклър и заяви, че е време да поработя в чужбина... Предстои да оглавя резидентурата в Турция с център Истанбул... По това време Истанбул беше главна южна база, от която шпионираха Съветския съюз и социалистическите страни на Балканите“. И още: „Голяма част от бегълците от революциите на Балканите в края на краищата попадаха в Истанбул, където ги поемаше управлението „Леля Джейн“ и офицерите изтръгваха всичко, което знаеха“. За сведение: „Леля Джейн“ е кодовото наименование на Инспекцията на „Сикрет сървис“ в града на Босфора.

Представяте ли си какъв трамплин за чиновника от английското разузнаване е той да предаде в ръцете на Лондон комунистическия кошмар Никола Гешев. Особено ако им го представи като черен дявол – нужни са само малко усилия и да припишат на Гешев организирането на атентата в „Пера палас“, където загиват шестима англичани от английската легация след напускането им на София. Нищо, че Гешев не се занимава с англичаните, а с руснаците.

Но спасеният от НКВД Андрей Праматаров, началник на отделение Б, който работи по „Сикрет сървис“, ще изпълни всичко, което му кажат руснаците. Още повече, че може да се подшушне на англичаните, че Гешев има архив с всички завербувани от него комунистически емисари.
„След 10 ноември започнаха да се публикуват какви ли не фантасмагории за Гешев“ – отбелязва Добри Желев. Само че големите фантасмагории ги съчиниха много по-рано съветските агенти, сред които перла в короната се оказа Ким Филби.

Спокойни, че Гешев е мъртъв, агентите на КГБ започват битка за утвърждаване Филби като суперагент. Истината още чака разбулването си. „Шпионинът на двадесети век“ не я споделя напълно дори с най-добрия си приятел Тодор Бояджиев. „Много е възможно – казва му великият нелегал през 1975 г. – след години премълчаването ми да стане доказателство, че съм спестявал истината“.

А тя е, че Майлз Купленд, висш служител в ЦРУ, казва след бягството на Филби в Москва през 1963 г., че времето, в което е бил координатор на сложните разузнавателни операции на „Сикрет сървис“ съвместно с ЦРУ, те не само се проваляли, но и се обръщали срещу тях.
И така – измисленият от руснаците двойник на Гешев издига Ким в очите на англичаните през 1946-1947 г., а по-късно – през 1951-1954 г., нова голяма игра го спасява от провал...


Никола Гешев Добри Желев

В категории: История , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Генади Савов
11.02.2016 09:37:41
0
0
С изв.за неволн.писм.грешка-с няколко удара е думата.[bluescreen]
2
Генади Савов
11.02.2016 09:29:33
1
1
Сп.Алфред Розенберг Никола Гешев е бил хитър,умен,находчив-полицай.Владеел е жиужицу и бокс и е могъл с наколко удара да просне работник-комунист-стачник на земята.За царски-голям началник на полицията,като Гешев сее искало да си голям спортист и стрелец с пистолет и карабина.Този голям полицай е могъл вероятно да улучва в мишена с 5 изстрела на пистолета си 5-те мишени в учебната дъска.Комунистическите тройки,които са убили ген.Луков са били добри стрелци и борци в курсове по спорт борба и царският полицай е трябвало дае спец.в ръкопашният бой и стрелбата.Снимката на Никола Гешев показва-викок,здрав,спортист-българин и хитър човек.Гешев е бил англофил и е имал връзки с английското разузнаване.На 7-8 септ.1944 год.Гешев по изключителен начин е избягал от България с кола на английската военна мисия в София,която до 15 септември сее намирала в бълг.столица.Споменатият бълг.голям полицай сее криел в английската кола облечен във военни американски дрехи.На 16-17 същ.месец Гешев сие пиел кафето в Сърбия...По изследвания на автор от в-к.Десант-2015 год.[bluescreen]
1
geshev peshev meshev feshev ke
10.02.2016 16:25:25
0
1
znashi az vinagi sam sabiral pravni i drugi znania za da pravja peshelivshi targovii kato burov onassis gigov kashoggi i drugi targovzi i ne shelaja
njakoi si koito se misljat za top shengeta kato geshev peshev meshev keshev neshev deshev beshev i podobni da imat bezplatni oblagi peshalbi ot mene i rodnini zatova daleshe ot doktor sorge доктор грижа i doktor shivago i podobni istorii i po bliso do doktor sorgenlos und sorgenfrei доктор безгрижен istorii
za da nasoshim istoriita kam mir ljubov zdrave blagodenstvie i tesi koito sa me isnudvali isnudvat i zamisljat da me isnudvat da se otkrijat razkrijat i ako se reshi da badat isnudvani s vazpitatelni namerinia e dobar lesheben pat predpisan ot doktor jogi
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки