Време е да засеем градинския грах


Време е да засеем градинския грах
09 Февруари 2016, Вторник


По нашите земи той е бил познат много преди българите да започнат да отглеждат фасул

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Градинският грах (Pisum sativum) е едногодишно растение от семейство бобови (Fabaceae). Произхожда от Средна Азия и като културно растение се отглежда от древността. В миналото по българските земи грахът е бил познат преди фасула. През вековете той се утвърждава като ценна култура. Грахът е присъствал в менюто на френските крале и е бил отглеждан в градините на Версай.

Днес в Европа водещите страни по производство на зелен грах са Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Унгария и др.
Грахът е непретенциозна студоустойчива зеленчукова култура. Във фаза поникване той понася без проблем отрицателни температури до минус 4-6оС, а в по-късен стадий - до минус 8оС. Оптималната температура за вегетацията на граха е 18 - 20оС. Температури над 25оС се отразяват неблагоприятно на развитието му.

Растението е влаголюбиво. Развива се добре, когато почвените влагозапаси в коренообитаемия слой са над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност). Най-високи изисквания към влагата то проявява през генеративния стадий от развитието си - през фазите бутонизация, цъфтеж и формиране на чушките. В този период засушаването, високите температури и ниската атмосферна влажност имат негативно влияние върху добива.

Грахът се развива добре върху глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция. Той не понася засоляване. Като зърнено бобова култура грахът обогатява почвата с азот. Той е добър предшественик на зеленчуковите култури, а подходящи негови предшественици са окопните култури - картофи, цвекло, царевица и др. На даден участък той не трябва да се сее след себе си и след другите бобови култури (фасул, леща, бакла) по-рано от 5-6 години.
Грахът е с къс вегетационен период и към хранителните вещества в почвата няма много високи изисквания. Той реагира много добре при торене с фосфорни торове, внесени през есента с основната обработка на почвата. Торене с комбинирани минерални торове се прилага обикновено при отглеждане на грах на неплодородни почви.

Площите, предвидени за засяване с градински грах, се обработват през есента, след прибирането на предшественика, на дълбочина 25 см. Предсеитбените обработки включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 см.
Сеитбата на градински грах е желателно да се извърши при първа възможност до края на февруари. Препоръчва се използването на обеззаразени качествени семена с проверена кълняемост. Грахът се сее на дълбочина 5-6 см, като сеитбата може да се извърши по няколко начина:

* гнездово – в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 60 см между редовете и 30 см между гнездата;
* редов посев – с 20 см разстояние между редовете и 8-10 см вътре в реда;
* лентова сеитба – редуват се ленти с 2, 3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20 см, а между лентите 50-60 см.
Основните грижи през вегетацията включват 1-2 плитки окопавания, с които се унищожава конкурентната плевелна растителност. Първото окопаване се  извършва в началото на вегетацията при височина на растенията 5-6 см, а второто – две седмици по-късно.

Грахът като ранна пролетна култура е добре обезпечен с влага, натрупана през есенно-зимния период. Поливане при граха се налага само при по-късни сеитби и в години с климатични аномалии – суха пролет и екстремно високи температури.
От неприятелите на граха икономически най-важен е граховият зърнояд. За борбата с този вредител се препоръчват две пръскания – първото в началото на цъфтежа, второто – 7-8 дни след първото. Подходящи инсектициди са: Децис 2,5 ЕК – 0,05%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%,  Суми Алфа - 0,02%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%  и др.

Градинският грах се прибира в технологична зрялост, преди втвърдяване на семената, обикновено от края на май до средата на юни, в зависимост от сорта и сроковете на сеитба. Беритбата се извършва поетапно, през 2-3 дни.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки