6 000 000 лв. отиват при стопаните, пострадали от природни бедствия


6 000 000 лв. отиват при стопаните, пострадали от природни бедствия
09 Февруари 2016, Вторник


Производителите ще получат допълнително три милиона лева по схемата за борба с вредителите


Държавата ще компенсира с 6 милиона лева загубите на земеделските стопани, причинени от природни бедствия и неблагоприятни климатични условия през миналата година.
4 196 400 лв. е размерът на помощите, предвидени като компенсация за пропаднали през 2015 г. площи. С тези финансови средства ще бъдат компенсирани 80% от щетите при насажденията със зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

Допълнително 1 803 600 лв. са отложено плащане като компенсация за пропаднали площи през 2014 г. Тези средства обаче са предвидени приоритетно за зърнени и фуражни култури, както и за зимна маслодайна рапица. За доплащането не е нужно стопаните да подават нови заявления.
Ще бъдат подпомагани земеделски стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури в резултат на неблагоприятни климатични условия – измръзване, слана, наводнения, преовлажняване, градушка и суша.

Заявления за участие в схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 15 февруари до 2 март. Срокът за изплащане на средствата е до 28 април 2016 г.
Стопаните ще получат и още 3 млн. лв. по схемата за контрол на вредителите. 2 000 000 от тези средства ще им бъдат предоставени при кандидатстване за продуктите за растителна защита, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

1 000 000 лв. ще бъдат отпуснати за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат през есента в периода на масов листопад. Подпомагането ще се извърши на два етапа. Първият е през пролетта, след преминаване на студовете до набъбване на пъпките, а вторият - през есента, в периода на масов листопад. Заявления за първия период ще се приемат от 8 февруари до 2 март 2016 г. включително.
Документите за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци, или по адрес на управление за юридическите лица.

От помощта могат да се възползват малки и средни предприятия, отглеждащи трайни овощни насаждения, ягоди и малини.
По програмата ще се финансират разходи за растителна защита, извършени преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала и след като е подадено заявление за подпомагане до ДФ „Земеделие”.

Фондът ще изплаща помощта по фактури за купуване на препарати за растителна защита, издадени след подаване на документите в областните дирекции.
Срокът за отчитане и представяне на документи по направените разходи е до 15 април 2016 г., а за сключване на договори и изплащане на средствата – до 27 май. Срокът за подаване на документи за втория период ще бъде определен с ново решение на Управителния съвет на ДФЗ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки