„Хубава си, татковино!”


„Хубава си, татковино!”
08 Февруари 2016, Понеделник


Списание „Везни” посреща 2016 с двоен брой

Автор: Веселин Максимов

Още първата страница на първия за тази година брой на списание „Везни” ни посреща със задължителната въздишка на Петко Славейков „Хубава си, татковино, име сладко, земен рай!”. Списанието ни припомня и други стихотворения на поета, с които са израснали и би трябвало да растат поколения българчета – „Не пей ми се”, „Жестокостта ми ся сломи”, Народен”, Бъдний ден” и още.
Двойният брой (първи и втори за годината) е пълен със знакови имена от родната литература и история, разказват издателите.

Михаил Тошков, който през януари навърши 85 години, дава начало на територията за поезия, с творби от актуалната си стихосбирка „Следи от Феникс в пепелта”.
Представени са Любомир Николов, който от 1990 г. живее и работи в Съединените американски щати, но показва през всичките тези години, че изобщо не забравя България, етно-социалната и на места религиозна поезия на Първолета Маджарска, а един от доайените на академичната живопис Любен Зидаров тук се изявява като майстор-стихоплетец с „Поетически закачки”. Това са куплети-пародии, фрази и препратки към творчеството на Иван Вазов, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Радой Ралин и други ярки имена от родната литература. Впечатляващ е поместеният откъс от поемата „Манфред” на Байрон, в превод на гениалния Гео Милев.

Прозата в първия брой застъпва няколко известни имена: академик Антон Дончев с откъс от новия му роман „Сянката на Александър Велики”, Георги Чаталбашев с три нови разказа) и Цвета Нанова-Ленкова с откъс от нейните мемоари „Корени”.
На страниците за публицистика Николай Колишев се спира върху свободата в отношенията между ученици и учители и разсъждава за взаимното признаване на ценностите между различните поколения.

Историята е намерила място в този брой на „Везни” с текста на професор Иван Маразов, който ни запознава с изображенията на Орфей в паметниците на Древна Тракия.
Дарина Минева припомня на читателите цялостната и точна фактология около създаването на Втората българска столица със своя исторически преглед „Столицата Преслав”. В него тя обръща внимание на разцвета й по време на Златния век и новоизлезлите артефакти при археологическите разкопки там напоследък.

Философският отрязък в списанието по традиция е особено силен. Този път в рубриката „Философия и човек” Евгений Кузманов разсъждава по темата „Изкушенията, суетата и свободата по пътя на твореца”. Ако сте настроени за малко по-абстрактни четива, значи ще трябва да влезете в мислен спор или да се съгласите с неговото твърдение, че талантът в изкуството е бреме, което се носи цял живот – понякога щастливо, понякога не дотам... Заслепен от суетата на успеха, творецът губи своята свобода.
Първият за тази година двоен брой на „Везни” завършва със спомен на английската историчка и писателка великата Мерсия Макдермот за нейните гостувания в България през 60 и 80 години на ХХ век, за приятелството с тогавашни наши литератори, историци, изследователи и археолози.

Публикувано е и факсимиле от писмо на Мерсия Макдермот до преводачката Виолета Цонева. За всяка публика има по нещо за четене.
Редакционната колегия на „Везни” никога не е криела, че нейният продукт не е точно за масовия вкус. Но винаги са били похвални усилията неговите реч и стил да са на разбираем и достигащ до всички български език.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки