Ще преписват творбите, „гонени“ от класните стаи


07 Февруари 2016, Неделя


„Преписвайте тая историйка и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!“ - това е призовал Паисий преди 254 години,

Автор: Десант

когато сътворява знаменитата си „История славянобългарска“. В последните години много често ученици от цяла България осъществяваха подобни инициативи, старателно изписвайки страници с редовете от тази знакова за нацията ни творба. 
Заради споровете кога и дали учениците да изучават едни от най-знаковите произведения в българската литература, общинската администрация в пазарджишката община Лесичово и тамошните читалища тези дни обявиха кампания под надслов „Да направим препис“, в рамките на която освен Паисиевата „историйка“, ще се преписват „Даваш ли даваш, Балканджи Йово?“, Чинтуловите „Вятър ечи, Балкан стене“ и „Къде си, вярна, ти любов народна“, „Родна реч“ от Ран Босилек, „Хубава си моя горо“ от Любен Каравелов и „Хайдути“ от Христо Ботев.

Не само учениците, които в момента са в междусрочна ваканция, но и възрастните, които имат желание и намерят време, ще може да се включат в патриотичната инициатива, домакини на която са читалищата във всички села на пазарджишката община.
Междувременно в хасковското читалище „Заря“ започна подписка срещу отпадането от учебната програма на „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и другите определени за целта произведения, чийто текст е обнародван и в социалната мрежа „Фейсбук“.

Подписите ще се събират до 20 февруари, тъй като до 22 февруари е срокът, обявен от Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане и до тази дата петицията ще може да бъде внесена в министерството.
Нейните организатори –  Вера Томасян и Красимира Стойчева, замислят и провеждането на мирен протест на площад „Свобода“ в Хасково, който е насрочен за 10 февруари.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
08.02.2016 09:44:52
0
0
Подкрепям тези родолюбиви идеи да се припишат Истор.славанобълг.на Паисий и Вятър ечи на Добри Чинтулов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки