Опозиционни журналисти в Турция са заплашени с доживотен затвор


05 Февруари 2016, Петък


Международни организации призовават югоизточната ни съседка да спре злоупотребите със свободата на словото


Всряда се навършиха 70 дни от ареста на двама турски журналисти, чиято по-нататъшна съдба продължава да е толкова неясна, колкото и при задържането им.
Обвинителният акт срещу главния редактор на най-яростния опозиционен  всекидневник „Джумхуриет“ Джан Дюндар и ръководителят на кореспондентското му бюро в Анкара Ердем Гюл може да ги остави в затвора до края на живота им. За това алармират не само медиите в югоизточната ни съседка, но и редица международни журналистически организации.

Двамата журналисти, известни като едни от най-острите критици на ислямисткото правителство на Турция, бяха задържани в края на ноември миналата година заради публикации, уличаващи Националната разузнавателна служба MIT в оръжейни доставки за терористите от „Ислямска държава” в Сирия. Наказателен съд в Истанбул ги обвини в шпионаж и издаване на държавни тайни, а основни жалбоподатели са президентът Реджеп Ердоган и ръководството на тайните служби.

В обвинителния акт се посочва, че вестникарите са разкрили и огласили информация, представляваща държавна тайна, което според законите е политически или военен шпионаж, застрашаващ националната сигурност, което пък е престъпен опит и цел за преврат срещу правителството. Става въпрос за публикувани през май 2015 г. снимки на тировете на MIT, спрени в граничните със Сирия провинции Хатай и Адана, и последвалата поредица от разследващи статии с разкрития за схема за оръжейни доставки за терористите.

Дюндар и Гюл са обвинени и в осъзнато действие в подкрепа на въоръжена терористична групировка, без да се нейни членове.
Заради въпросните изключително тежки престъпления прокуратурата настоява те да получат доживотни присъди и 30 г. затвор.
Арестът им предизвика незабавна вълна от протести на гражданите в Истанбул и Анкара, сред които имаше и редица депутати от опозицията. Протестните акции бяха разпръсквани със сълзотворен газ, части за борба с безредиците издигаха барикади, възникваха сблъсъци между гражданите и полицията.

Широк е и международният отзвук след решението на Наказателния съд за лишаването от свобода на двамата журналисти, които продължават да са зад решетките в очакване на процеса на държавата срещу тях. Посланици от мисиите в Анкара публикуваха в социалните мрежи думи на  дълбоко безпокойство заради поредния удар по независимите медии в Турция, остри реакции изразиха и отделни представители на ЕС, ЕК и ЕП. По данни на правозащитни организации в Турция към момента в затворите 29 водещи журналисти изтърпяват наказания, репресиите спрямо медиите станаха ежедневие.

Миналата сряда представители на 11 журналистически организации по света протестираха мълчаливо пред затвора в Истанбул, където двамата критици на властта очакват присъдите си. Те реагираха и заради това, че правосъдното министерство на Турция им отказа среща с техните колеги, заплашени от доживотни присъди, въпреки официално поисканите разрешения за това.

Пристигналите от различни държави пратеници на най-авторитетните журналистически организации нарекоха акцията си пред затвора „Патрул на надеждата“. Сред тях бяха представители на „Репортери без граници“, Международния медиен институт, Комитета за защита на журналистите, Международната и Европейската федерация на журналистите и редица други.

Протестиращите пред затвора в Истанбул се подписаха в декларация до турските власти с призива да спрат злоупотребите спрямо свободата на словото, държавата да предприеме курс към демократизация, а несправедливо обвинените журналисти да бъдат незабавно пуснати на свобода. Засега обаче няма никакво развитие по случая и Дюнар и Гюл продължават да са зад решетките.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки