Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
05 Февруари 2016, Петък


Пролетни настроения в Страната на изгряващото слънце и новогодишни приветствия в съседен Китай


Британската армия купува дронове

Министерството на отбраната на Великобритания ще се сдобие с безпилотни самолети, захранвани със слънчеви батерии, способни да летят на голяма височина в продължение на няколко месеца без допълнително презареждане. На първо време дроновете Zephyrs ще са два. Те ще могат да издигат във въздуха леко оборудване – за следене и комуникации например.

Технологията на безпилотните аероплани е разработена и внедрена от британската компания  QinetiQ, но след това правата върху нея бяха закупени от Airbus Group.
Zephyrs постави световен рекорд по престой във въздуха без презареждане сред летателните средства от тази категория.


Папата поздрави китайците за Нова година

За първи път в историята главата на римокатолическата църква поздрави китайския народ с предстоящата Нова година, която според тамошния календар ще настъпи в нощта на 8 февруари.
„В навечерието на Новата година искам да изразя моите най-добри пожелания и поздравления на председателя Си Дзинпин и на целия китайски народ“ – заяви папа Франциск. Понтификът се надява, че Китай „никога няма да престане да осъзнава своята историческа роля на велик народ с мъдра история, който може много да предложи на света“.
През септември 2015 г. Светият отец изрази желание да посети Китай. Понастоящем преговорите между представителите на Ватикана и Поднебесната империя относно двустранните проблеми продължават.


КНДР хвърли над Южна Корея... тоалетна хартия

КНДР пусна над територията на Южна Корея пълни с хелий балони с прикрепени към тях пропагандни листовки, а също и угарки от цигари и... използвана тоалетна хартия. 
Както съобщава „Дейли мейл“, към всеки балон е бил закачен и малък заряд взривно вещество с таймер. Десетки от тях така и не са гръмнали, приземявайки се в полето. Южнокорейските военни заподозрели, че въздушните „мехури“ са „заредени“ с химическо или биологично оръжие.

Тези действия идват като отговор на пропагандата от страна на Южна Корея, засилила се, след като севернокорейските власти съобщиха за успешните опити с водородна бомба. Както припомнят медиите, през януари КНДР прехвърли в Южна Корея около един милион листовки в отговор на възобновяването на антипхенянската пропаганда от страна на Сеул.

Междувременно в сряда стана ясно, че Северна Корея е уведомила ООН, че планира между 8 и 25 февруари да изстреля ракета със спътник за наблюдение на Земята. Според експерти това е част от усилията на Пхенян да разработи междуконтинентална балистична ракета. 
Южна Корея поиска от КНДР да се откаже от проекта си и заплаши, че Пхенян ще си плати скъпо за тази инициатива. Срещу намеренията на Северна Корея реагира остро и Япония.


Гръцки фирми масово се регистрират в България

Около 6 хиляди гръцки фирми са „емигрирали“ в България през последните няколко години, съобщи президентът на Гръцката конфедерация на професионалистите, занаятчиите и търговците (GSEVEE) Гиоргос Кавантас, цитиран от „Екатимерини". По негова информация зад около 60 хиляди нови данъчни регистрации и банкови сметки у нас стоят гърци. Синдикалистът очаква реформите, планирани в системата за социално осигуряване,  да доведат до още по-масова емиграция на гръцки фирми към нашата страна.

Още през лятото медиите информираха, че между 50 и 60 хиляди са гърците, които са си  открили сметки в България като физически лица. Други пък жители на Гърция използват банковите сметки на работещи при тях като домашни помощници и болногледачки българки, за да избегнат строгите правила за контрол, каквито банките в южната ни съседка бяха задължени да приложат заради кризата. 


800 удара с камшик за палестински поет

Съд в град Абха в Саудитска Арабия замени смъртната присъда на обвинения в богохулство палестински поет Ашраф Фаяд на 8 години затвор и 800 удара с камшик, предаде „Франс прес“. Новината разпространи в „Туитър“ адвокатът на обвиняемия Абдел Рахман ал Лахим.
Съгласно предишното решение за наказанието му, майсторът на перото трябваше да бъде екзекутиран. Камшичените удари лирикът ще получава по 50 наведнъж. Той, също така, ще трябва и да се покае в официална медия.

Въпреки по-благоприятната присъда, защитата на Фаяд оспорва новото съдебно решение и настоява поетът да бъде напълно оправдан и освободен от затвора.
Неговата смъртна присъда предизвика бурни критики по цял свят срещу високия брой подобни наказания, които се прилагат в ултраконсервативното кралство, където ислямският закон се тълкува твърде сурово, отбелязва АФП.


В Япония гонят дяволите с магически церемонии

В сряда, 3 февруари, около 70 хиляди японци взеха участие във весели магически церемонии по прогонването на дяволи в будисткия храмов комплекс Наритасан край Токио. Обредът се извършва по случай древния празник Сецубун, с който се ознаменува победата на доброто над силите на злото във връзка с първите признаци на пробуждането на природата в края на зимата.

В този ден практически из цяла Япония се провеждат мащабни мероприятия – в обществените центрове, в училищата и по улиците на населените места. 
По време на обредните действия върху участниците със смях се посипват хиляди килограми пържени соеви зърна. Те биват „изстрелвани“ от въображаеми или напълно реални дяволи с опашки и рога, пресъздавани от артисти или доброволци, дегизирани в средновековни костюми и страшни маски.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки