Накъде с двама министри на образованието и науката?


Накъде с двама министри на образованието и науката?
Имената на Меглена Кунева и Даниел Вълчев бяха спрягани министър на правосъдието, след като мястото се оваканти от подалия оставка Христо Иванов. Сега тандемът заедно ще управлява просветата
05 Февруари 2016, Петък


Кунева тръгва с рекордно ниска подкрепа в парламента, а Тодор Танев ще е в абсурдната роля на министър в сянка като съветник на премиера

Автор: Борислав Наумов

Всряда вицепремиерът Меглена Кунева бе избрана за министър на образованието и науката с гласовете на едва 104 народни представители. Депутатите гласуваха и оставката на досегашния министър проф. Тодор Танев, който става съветник на премиера Борисов именно по въпросите на науката и образованието.

Самият профeсор Танев коментира публично, че възприема новоназначението си като възможност да бъде министър в сянка, въпреки че правителство в сянка обикновено създава опозицията. Така България се оказа с двама просветни министри, почти равноотдалечени от премиера – единият вицепремиер, а другият – съветник на Борисов. И както се казва в един популярен виц: Дано да е за добро, ама на-дали...

До последния момент събирането на нужното мнозинство за избирането на Кунева, която бе номинираната за това съвместителство на постове от РБ (при явната съпротива на гражданската квота, чийто представител е проф. Танев),  висеше на косъм, тъй като бе обявено, че кандидатурата й няма да получи подкрепата на  парламентарните групи на Патриотичния фронт, БСП, АБВ, ДПС, „Атака” и петимата независими депутати, напуснали ДПС, както и на шестима от реформаторите.

Без излъчване на дебатите по БНТ и БНР

Дали заради скандалите вътре в Реформаторския блок около номинацията на Кунева, или за да се прикрият някои парламентарни хватки, които в крайна сметка осигуриха необходимата на Кунева подкрепа, но мнозинството от депутатите на два пъти отхвърли предложението дебатите по избора да се предават пряко по БНТ и БНР. 
Освен това самата процедура бе преместена и от първа стана последна точка в дневния ред, което даде възможност на ПГ на АБВ, например, да свика нарочна пресконференция, на която лидерът на формацията Първанов призова номинацията да бъде оттеглена и да се търси по-подходящ кандидат за поста, овакантен от Тодор Танев.

Същото предложение се чу и в пленарната зала, при това от депутат от Реформаторския блок – представителят на ДСБ Атанас Атанасов. Самият лидер на партията Радан Кънев, който в последно време е буквално генератор на скандали както вътре в РБ, така и в политическото пространство като цяло, отсъстваше от залата по много „основателна” причина – имал отдавнашна резервация за ски курорт в Австрия. Липсваха още двама депутати от РБ: Борис Станимиров от ДСБ и Станислав Иванов, който е с президента Плевнелиев в Латинска Америка.

Статистиката е едно, декларациите от парламентарната трибуна – второ, а парламентарната процедура – трето. За протокола 104-те гласа, вкарали Кунева и в ролята на просветен министър, дойдоха от цялата парламентарна група на ГЕРБ, без трима отсъстващи + 13 от реформаторите + 8 от БДЦ + трима независими - Анна Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев - общо 104-ма.

Как ДПС, „Атака” и Местан дадоха рамо на Кунева

При избора на Кунева натежа парламентарната процедура, въпреки че този термин може да се възприема и като евфемизъм на двуличие, сделка, разминаване между думи и дела – както прецените.
На практика в подкрепа на Кунева „гласуваха” деветима депутати от ДПС, шестима от "Атака" и петимата бивши депесари, които гравитират около Лютви Местан.
Направиха го въпреки декларациите си, че са против тази кандидатура.

Споменатите общо 20 народни представители не участваха в гласуването и затова Кунева получи споменатите 104 гласа „за” от гласувалите общо 205 народни представители –  крехко, но достатъчно мнозинство.
При 225 гласували на Кунева щяха да са необходими 113 гласа “за”, че да мине кандидатурата й, а тя явно нямаше откъде да събере такава подкрепа, въпреки че според добре информирани източници в дните преди вота активно е лобирала за себе си, вкл. и пред лидера на АБВ Георги Първанов. 

Ден преди гласуването ПГ на Патриотичния фронт има среща с Меглена Кунева, след което реши, че няма да подкрепи кандидатурата й по най-малко две причини. Едната е, че избирателите на патриотичната коалиция изпитват, най-общо казано, трайно недоверие към госпожата, още от времето, когато беше главен преговарящ за членството ни в ЕС, а и по-късно, когато стана еврокомисар с ресор „Защита на потребителите”.
Надали е нужно да се припомня престараването на Кунева със затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ, допускането българските земеделски производители да получават много по-ниски субсидии от гръцките и т.н.

Втората причина е, че в отговорите на Кунева на въпросите на депутатите от ПФ нямаше достатъчно убедителност, че като министър на просветата ще направи всичко възможно партриотичното възпитание да заеме полагаемото му се място в българските училища, както и че ще престанат опитите за пренаписване на историята ни.

Трудната симбиоза между патриотизма и глобализма

Всъщност тежненията на Меглена Кунева в тази посока бяха критикувани и от вицепремиера Томислав Дончев, който представи кандидатурата й пред депутатите, тъй като премиерът Борисов бе на работно посещение в Лондон.
В пленарната зала при дебатите за кандидатурата на Меглена Кунева не е трябвало да се допусне противопоставяне на патриотичното образование от една страна, и това, че България се намира в глобалния свят, от друга, коментира Томислав Дончев по БНР след гласуването в Народното събрание.

На въпрос ще успее ли Кунева да се справи и ще носи ли ГЕРБ отговорност при евентуален неин неуспех, Дончев отговори, че голямото предизвикателство пред образователното министерство е управляването на новата оперативна програма „Наука и иновации за интелигентен растеж“, така че тя е длъжна да успее.
А ето и трите спешни приоритета за следващите месеци, които Кунева си поставя като министър на образованието и науката: да подготви държавните образователни стандарти за новата учебна година, да се направят промени в Закона за висшето образование и доброто изпълнение на оперативната програма „Образование, наука и интелигентен растеж“.


Защо ПФ не подкрепи Кунева
Непосредствено преди гласуването в Народното събрание на кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър, председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира пред „Фокус“, че тя вероятно ще бъде приета, „но остава горчилката в коалиционните отношения".
Той уточни, че най-важното е как ще продължи да се работи занапред в съществуващия четирипартиен формат, „след като силово се налагат решения на партньорите“. Според него функционирането на една коалиция изисква предварително съгласуване, диалог и партньорство.

„Големият проблем е, че кандидатурата на Меглена Кунева не е съгласувана. След като бе издигната, в рамките на два дни трябваше да подкрепим решението на РБ и ГЕРБ. Когато има напрежение в обществото, свързано с промените в учебните програми, трябва много да се внимава кой ще бъде следващия издигнат и неговата кандидатура да бъде предварително съгласувана“, категоричен бе Валери Симеонов.

Той допълни, че Патриотичният фронт няма да подкрепи кандидатурата на Кунева, тъй като тя не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели, а и не е успяла да остави впечатление за капацитет, професионализъм и добро познаване на материята при срещата си с парламентарната група на ПФ.
„Имаме още една много сериозна причина за отхвърляне на тази кандидатура и тя се корени в отношението на нашите избиратели, симпатизанти и членове, които в последните дни буквално ни зариват с негативна реакция по отношение на кандидатурата на госпожа Кунева. И тази негативна реакция е свързана най-вече с нейното политическо минало в качеството си на главен преговарящ еврокомисар“, изтъкна още Валери Симеонов.


Кризисната ситуация в просветата остава
Отрезвяваща доза песимизъм прозвуча обаче от устата на кмета на София Йорданка Фандъкова, която е бивш учител и училищен директор, а за кратко бе и просветен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Според нея МОН става заложник на коалиционни и междупартийни борби и тя самата не е оптимист, че нещата ще се успокоят скоро. Фандъкова каза още, че би препоръчала на новия образователен министър да поиска от Народното събрание отлагане на приемането на новите учебни програми и да се съсредоточи върху успокояването на системата.
По думите ѝ учителите трябва да са водещи при съгласуването на реформи, а експертните екипи и самият министър трябва да представят визията си за промяна, в диалог с цялото общество.

Някои политолози отидоха и по-надалеч, прогнозирайки мрачни хоризонти пред образованието след избора на Кунева. Например Армен Бабикян окачестви финта с негласуването на 20-те депутати от ДПС и „Атака” като чиста парламентарна манипулация.
„Склонен съм да честитя по-скоро поста на Даниел Вълчев и на някои издателства, отколкото на госпожа Кунева”, каза още Бабикян.
Дали пък действителният премиерски съветник Тодор Танев няма да играе и ролята на таен антикорупционен фактор при усвояването на стотиците евромилиони, които се очакват в сектора?


Българите никога няма да простят на Кунева затварянето на ІІІ и ІV блок в АЕЦ Козлодуй Момент от срещата на Меглена Кунева с парламентарната група на ПФ

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки