По-скъпите винетки остават законни


По-скъпите винетки остават законни
А само преди година Лиляна Павлова се заричаше, че няма да пипа винетните такси
05 Февруари 2016, Петък


ВАС даде ход на делото „Филев срещу правителството” и отложи процеса за първа пролет

Автор: Борислав Михайлов

Върховният административен съд даде ход на дело, което по американски образец можем да наречем „Филев срещу правителството”, конституира Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) като страни по делото – откъм страната на ответника - и го отложи за 22 март за събиране на доказателства, поискани от страните.
Това съобщиха от пресцентъра на ВАС на 2 февруари и ако не друго, дадоха ни основания за размисъл и за надежда.

Става дума за новата цена на новите винетки. Делото е образувано по жалба на Николай Филев и касае увеличаването на годишната винетна такса за пътни превозни средства с българска регистрация от категория 3 (леките автомобили и товарни МПС до 3,5 тона) и по жалбите на инженер Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива” по отношение на седмичната, месечна и годишна винетна такса за същата категория.
Съдът допусна присъединяване на девет молби на физически лица, от които осем към жалбата на Николай Филев и една към жалбата на сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива”.

По една студена вода за начало

Значи още нищо не е решено. Поради което, за начало пийте по една студена вода и отворете портфейлите си. Защото също както при всяка надписана сметка от топлофикация, телефонен оператор или ВиК дружество, първо трябва да платим – т.е. да си купим нова винетка, след което можем да се жалваме, а жалбата ни… за това вече стана дума – още нищо не е решено и следователно има надежда.
Всъщност нека с няколко думи обясним колко формално прост – и следователно юридически сложен – е казусът с поскъпването на винетките. Гражданинът или дори народът, ако щете, сам по себе си не може да оспори правото на правителството да увеличава цената на тази  такса за ползване на магистралите и пътищата от републиканската мрежа.

Освен това се видя, че няма достатъчно енергия за мощни граждански протести, които да доведат до преоценка на решението за драстичното поскъпване.
Наложи се поскъпването да бъде оспорвано по наистина формален признак. Аргументите на вносителите са, че не са спазени изискванията при публикуването на ценни книжа, а и визията на винетките не е била обнародвана в „Държавен вестник” - нещо, което е задължително, ако се придържаме към процедурата, предписана от закона.
Тази проста фактическа обосновка се отрича от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, под чиято "шапка" е и Агенция "Пътна инфраструктура".

Когато думата на министъра не значи нищо

В поскъпването на винетките – в най-масовия случай с почти 50%, няма никаква новина още от ноември миналата година. Дотогава вярвахме на думите на министър Лиляна Павлова и на шефа на АПИ Лазар Лазаров, изречени ланшната пролет, че това правителство не планира да увеличава цената на винетните стикери.

Оказа се, че докато с една ръка чиновниците са ни махали: „Споко, винетките няма да поскъпват!”, с другата са плащали от парите ни – от парите на данъкоплатците – на Световната банка, която да ни каже как да направим пътищата си по-добри, защото сега сме някъде на 99-о място в световен мащаб – след Зимбабве, Танзания и Ботсвана.
На свой ред Световната банка, за която няма данни да е оправила проблем някъде по света със съвет, различен от „Затегнете коланите, увеличете приходите!”, казала на нашето правителство, че за да си оправим пътищата, годишните винетки трябва да струват 150, а не 67 лева.

Този съвет „случайно” изтече в публичното пространство, за да се приложи един стар управленски трик от времето на Тодор Живков: пуснете слух, че предстои поскъпване със 200 или 300%, та когато обявите намисленото увеличение с 50 на сто, хората да въздъхнат облекчено – „Размина ни се и този път”…
Така се стигна до обявеното решение винетките да поскъпнат от 67 на 97 лева за леки и лекотоварни автомобили.

Всяко поскъпване е предпоследно

И да знаете, че в АПИ обмислят ново поскъпване. „Цената на винетката догодина няма да стане 150 лв., но съм „за” повишаването на цените на винетните стикери, защото пътната ни мрежа се нуждае от ремонти”, обясни неотдавна за пореден път шефът на АПИ  Лазар Лазаров.
Той припомни, че именно 150 лева е била реалната цена на годишната винетка за лека кола, според анализа на Световната банка, който се ползва от АПИ. После обясни, че анализът на ценообразуването на винетките е много сложен.

„Държавната пътна мрежа е 20 000 км. Ремонтните дейности трябва да се извършват на 10 години, което означава преасфалтиране на пътя. Междувременно има текущ ремонт. Това означава, че всяка година ние трябва да правим ремонт на 2000 км като най-ниската цена, която сме постигнали, е около 360 000 лева на км. Всяка година трябва да даваме 720 млн.лв., а бюджетът на АПИ е 200 млн. лв.”, ожали се Лазар Лазаров.

По-рано тази зима омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждането на еднодневни винетки и за леките коли. Веднага министърът на регионалното развитие и главен "двигател" на всичко около винетките, тол-таксите и прехода към електронни такива Лиляна Павлова обвини омбудсмана на републиката, че заблуждава българите с идеята си за въвеждане на еднодневни винетки, които да се плащат със sms като таксите за престой в зоните за платено паркиране.

Сетне Павлова заяви, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това били редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.
Всъщност еднодневни винетки има. При това в България, и то не от вчера, а от години. Еднодневните винетки се предлагат за всички видове МПС с изключение на леките и лекотоварни автомобили. И  щом е възможно да има еднодневни винетки за МПС от всички останали категории, значи е възможно това да се отнася и до леките и лекотоварни автомобили.

На второ място: щом чичковците и лелките, които вардят зоните за платено паркиране, могат да разполагат с таблети или каквото е там, за да отчитат заплатена такса чрез sms, то това е възможно и за родната полиция - нали вече е с единия крак и стоп-палката в ерата на електронното управление.
На трето място: нищо не пречи да се продават еднодневни винетки, които да приличат на талоните за паркиране в синя и зелена зона - те също са ценни книги. И са така направени, че да можеш да отбележиш дата, ден, час и т.н.

И не последно по значение място - никак няма да е зле редица управленски решения, вкл. за начина, по който да се ползват републиканските и общинските пътища, как да се финансират ремонтите и поддръжката им и т.н., да се подлагат на реално обществено обсъждане, а не да се осъществяват „по заповед на щуката" (това е герой от детска приказка, а не псевдоним на агент на бившата ДС), каката, калекото или лелята от Световната банка, чиито съвети са точно толкова спорни, колкото акълите на незабравимия с тепегьозлъка си Симеон Дянков.

Нито е смешно, нито е весело, нито е евтино. Говорим за винетките…  Нали не си мислите, че тяхната увеличена цена не е калкулирана във всички стоки от първа, та до последна необходимост? Производители и превозвачи може и да са забравили да приспаднат поевтиняването на горивата, колкото и символично да е то на фона на сриването на цената на петрола през последните 18 месеца, но със сигурност не са пропуснали да включат поскъпването на винетките…

Затова, докато чакаме развитието на делото „Филев срещу правителството”, нека хвърляме по едно око и надаваме по едно ухо какво ще реши Комисията за защита на конкуренцията – има ли картел при продажбата на горива или няма? Както и да се замислим, че имаме право таксата за която и да е „услуга”, вкл. ползването на пътната мрежа,  да съответства на разходите и качеството на това, което получаваме.
Останалите неясноти около законността на новите винетки – макар и по формален признак – ще реши съдът.

Анализирай това
Затова докато чакаме развитието на делото „Филев срещу правителството”, нека „хвърляме” по едно око и надаваме по едно ухо какво ще реши Комисията за защита на конкуренцията – има ли картел при продажбата на горива или няма? Както и да се замислим, че имаме право таксата за която и да е „услуга”, вкл. ползването на пътната мрежа,  да съответства на разходите и качеството на това, което получаваме.



Какво плащат в другите европейски държави

Когато се говори за цената на винетките, не е излишно да си припомним колко струват те в някои други европейски държави. В съседна Румъния годишната винетка за леки коли важи 12 месеца от датата на придобиване и струва 28 евро.
В Швейцария винетките са целогодишни и задължителни, но пък струват скромните 40 франка, което е пренебрежимо малко за стандарта на гражданите. В малкото други европейски страни, където има винетки, годишните струват около 50 евро.

Има и нещо друго: само три са страните, в които се изискват винетки за пътуване по второкласните и третокласните пътища. Това са България, Румъния и Молдова.
В останалите европейски страни не се плаща за минаването по втори и трети клас пътища. На практика там повече от 50% от инфраструктурата е свободна от винетки.


Протестите около скъпите винетки утихнаха, до следващата година, когато таксата ще скочи на 150 лв...

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки