Любетелка на моторите мери сили в канадска борба


Любетелка на моторите мери сили в канадска борба
Мария-Луиза по време на състезание по канадска борба
05 Февруари 2016, Петък


Мария-Луиза Раева е жената пилот, която най-дълго се е задържала на мотопистата

Автор: Здравка Христова Снимка: Личен архив

Мария-Луиза Раева е необикновено момиче. Тя се справя еднакво добре както с грациозното ходене на високи токчета, така и с екстремното шофиране и мотоциклетизма. Въпреки женствеността си, с лекота преодолява съперничките си в канадската борба.
Родена е на 24 октомври 1982 г. във Велико Търново. Баща й е българин, а майка й - германка. „Когато съм била четиригодишна, семейството ми е избягало в Западна Германия по политически причини.

„Израснала съм в градче на юг от Дортмунд, след това бях студентка в Макдебург, където завърших международна икономика. Когато започнах да следвам, идеята ми беше да съм мениджър на някоя голяма компания и да развивам бизнес контакти с България. Но след като 20 години живях в Германия,  реших да се прибера в родината.
България си има недостатъци, но тук се чувстваш по-свободно. В Германия хората са като в матрицата. Те следват подредения си живот и още с раждането си знаят какво ще им се случи”, започва разказа си атрактивното момиче.  

Всъщност Мария-Луиза никога не се е откъсвала от корените си. Всяка лятна ваканция си идвала в България, защото баща й бил категоричен, че не трябва да забравя езика и корените си.
Преди да вземе решението да се завърне, моторджийката вече имала свой магазин за моточасти в близкото до Велико Търново село Поликраище. Още 16-годишна тя подкарва скутер, след това изкарва и шофьорска книжка за мотор, движи се в компанията на моторджии.

Прибирайки се в България, започнала работа в голяма търговска верига, в която задачата й била да търси парцели за изграждането на нови магазини. „Издържах точно половин година и реших, че това не е за мен”, споделя Мария-Луиза, чийто живот са моторите, високите скорости и адреналина.
На мотопистата тя е безмилостна и отнася мъжката конкуренция. От 2007 г. се състезава в клас Superbike 600 на републиканския и източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и още тогава става четвърта, оставяйки зад себе си десетки мъже. „Спорадично се появява по някоя и друга състезателка, карат по един сезон.

Сега конкуренция ми е една румънка, която се справя добре, но определено аз съм жената пилот, която най-дълго се е задържала на пистата”, обяснява атрактивната млада жена.
Тя е вицепрезидент на мотоклуб „Боляри” във Велико Търново, като е избрана преди години с гласовете на много от мъжете в организацията. Днес твърди, че е оправдала доверието им и високата оценка, която са й дали.  

Но високите скорости водят и до инциденти. „Преди пет-шест години в квалификациите на източноевропейския шампионат на пистата в Плевен паднах, преобърнах се няколко пъти и бях в безсъзнание за кратко – оказа се, че съм имала и спукано ребро. По-сериозен инцидент имах на шосето. С Димитър Митов-Гришата, президент на “Боляри”, карахме със 180 км/ч на пътя София-Варна и вдигнахме моторите на задна гума. Моторът ми се заби в мантинелата и после от него нищо не ставаше. Добре че бяхме с пълна екипировка, та се разминах само с натъртвания” - споделя Мария-Луиза за преживените от нея произшествия.

Тя има два мотора – пистов и кросов, и сама прави по тях дребните ремонти. „С кросовите мотори падаш – ставаш, но ти си носиш отговорността. На пистата даваш максимума от себе си, което впоследствие те прави по-спокоен на пътя. Препоръчвам всеки, който ще кара на пътя, най-напред да покара на писта примерно по време на track-day, защото така ще се научи да си владее мотора” – съветва моторджийката.
От миналия сезон Мария-Луиза се пробва и в ендурото, откъдето също си тръгва с медал. Тя подкрепя идеята в градовете да бъдат направени полигони, на които моторджии и автомобилисти да си правят дрифтовете.

Наред с мотоспорта, атрактивната българка се занимава успешно и с канадска борба, където също жъне успехи.
Многократният световен и европейски шампион в тази дисциплина Цветан Гашевски е неин доведен брат. Преценяйки качествата й, той й обещава за две години да я направи европейска шампионка.

„Не успя, но това не ме сломява. Най-предното класиране, което имам, е четвърто място от световното първенство в Италия. Състезавам се в категорията на 50-килограмовите. Тази година има европейско за жени по канадска борба в Румъния, където не съм сигурна дали ще участвам, но се готвя за световното в София, което също е през тази година”, споделя плановете си амбициозната нашенка.

Колкото и да минава за силна жена, тя признава, че има нужда от мъжко рамо. „Мисля, че съм го намерила” – откровена е Мария-Луиза. Иначе не мечтае да се види в булчинска рокля. Но осъзнава, че ще й е много трудно, когато в бъдеще й се наложи да вземе решение дали да купи мощен мотор на децата си. „Возила съм на мотора си майка ми. Може и на мен да ми се случи да ме вози моята дъщеря”, усмихва се на раздяла мотористката.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки