Килър от Украйна организирал (полу)атентата срещу Алексей Петров


Килър от Украйна организирал  (полу)атентата срещу Алексей Петров
Бившият агент на ДАНС обяви 100 000 долара награда за информация относно организаторите на серията опити за атентати срещу него
05 Февруари 2016, Петък


Имената на свидетелите, които го посочват, странно бързо изтекоха в медиите – дали ще доживеят до процеса?

Автор: Янко Георгиев

Ако българският Октопод и смъртните му врагове живеят в Морето на организираната престъпност, то водоемът определено е заприличал на евтина шкембе-чорба. Това кулинарно определение се отнася както за самия (полу)атентат през октомври срещу бившата барета Алексей Петров (вижте бр. 332 на „Десант” или просто посетете сайта на вестника), така и за начина, по който тръгна разкриването на това престъпление, в което мнозина виждат твърде странни за мафията прояви на аматьорщина.

На 2 февруари един от вестниците, смятани за традиционно близки до МВР и спецслужбите, съобщи, че при спецоперация два дни по-рано, при опит да влезе в България с кола, на Дунав мост е арестуван украинец, съпричастен към атентата срещу Алексей Петров. 
Буквално няколко часа по-късно стана публично достояние и името на задържания – някой си Роман Логвиненко, а малко след това се оказа, че от съдебното заседание за мярката му за неотклонение е изтекла толкова много информация, сякаш някои медии са спечелили обществена поръчка за огласяване на данни, които могат да попречат на следствието, а на по-късен етап – и на процеса.

Съобщено бе, че двама свидетели са уличили Роман Логвиненко като организатор на атентата срещу Алексей Петров, както и имената на самите свидетели, които изведнъж станаха трима: Бойко Георгиев и някой си Бухлев, както и Евтим Евтимов, който пред съдия Руси Алексиев подкрепил тезата на прокуратурата с твърдението, че  Бухлев бил посещаван много често от рускоговорящи мъже.
В морето на организираната престъпност, за което споменахме, поръчковите убийства (атентати) са тясноспециализиран и грижливо организиран бизнес, в който стремежът е нищо да не бъде оставяно на случайността.

Ако приемем, че срещу Алексей Петров наистина е бил пратен наемен убиец, а организатор на мократа поръчка е украинецът Логвиненко, то с огласяването на имената на свидетелите срещу него те просто могат да бъдат смятани за поръчани, т.е. оттук нататък животът им е в опасност.
Българското правосъдие има теоретични възможности да пази „защитени свидетели”, но ако прокуратурата или съдът имаха такива намерения, имената им нямаше да изтекат като сводката за нивото на река Дунав.

Същото се отнася и за самия Логвиненко, който дори да е организатор на опита да се убие Алексей Петров, надали е сам като чаша ром, забравена на масата, поради което има основания да се предполага, че също е заплашен от случка, целяща да го направи ням като риба.
От тази гледна точка искането на защитата му Логвиненко да получи мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, изглежда повече от нелогично. Както казваше един бивш главен секретар на МВР при такива случаи, „ако (X, Y, Z) беше влязъл в затвора, можеше още да е жив”.

И понеже говорилнята по тези арести и показанията на свидетелите изглежда абсолютно безконтролна, ще е направо грях към читателите да не ги осведомим, че заподозреният и вече арестуван Роман Логвиненко е роден през 1968 г., имал е някакъв бизнес у нас – май с недвижими имоти (500 000 имота в Източна България са собственост на руски граждани), но напоследък при посещенията си в България отсядал в хотели.

Свидетелите Георгиев и Бухлев казали, че украинецът плащал за гранатометите и автомобилите, с които е извършен атентатът срещу Алексей Петров, но в съдебната зала не станало ясно, дали знаят това от Роман Логвиненко или са го научили от други хора.
Издирват се още трима, съобщи  “24 часа”. Те са обявени за общонационално издирване. Издадени са и европейски заповеди за арест. В информацията на вестника се изтъква, че мотивът за покушението срещу Алексей Петров още не е известен, но според източник на медията, арестуваният украинец е организаторът, а не поръчителят на атентата.

Предполага се, че той е бил нает да изпълни мократа поръчка. По неофициална информация Логвиненко бил уловен от охранителна камера в района на покушението. Спецслужбите го следили известно време и в момента, в който разбрали, че се кани да влезе в България през Дунав мост, го задържали, но сам.
Самият Алексей Петров, който по едно време обяви награда от $100 000 за достоверна информация кой се опитва да го убие с гранатомет, бил в чужбина и според Ива Павлова, с която живее от години, надали знае, че има задържан заподозрян за организатор на атентата, както и приказливи свидетели. 

А може би всъщност знае – да речем, чисто хипотетично, че е получил достоверни сведения срещу своите $100 000 – и като съвестен гражданин (все пак е бивш съветник в ДАНС, той информира Борисов за изчезналите от кабинета на Станишев секретни доклади) е дал съответната информация на българската прокуратура. А държавното обвинение на свой ред е ръководило и надзиравало спецоперацията, при която е арестуван украинецът Роман Логвиненко.

Толкова за развитието на този (полу)атентат, извършен дилетантски от аджамии, които видимо не умеят да работят с просто оръжие като РПГ и не знаят, че ако мишената е на по-малко от 50 метра, гранатата няма да се взриви и ще свърши толкова работа, колкото камък, изстрелян от ловна прашка. След злополучните стрелци останаха толкова много следи, вкл. и автомобилчето, с което са се придвижвали, че дори непредубеният любител на криминални четива започва да си мисли, че щом така се е случило – така е било замислено.

Прочее сериалът „Атентати срещу Алексей Петров”, известен и с прозвището Трактора, продължава и дано занапред прокуратурата проявява повече грижи за детайлите, та да се поздравим с присъда по опит за поръчково убийство.


Колата на Алексей Петров след последния атентат

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки