Патриотите подкрепиха подписките срещу подмяната на историята


Патриотите подкрепиха подписките срещу подмяната на историята
Карловци заявиха несъгласието си с подмяната на турското робство с термина „съжителство“
05 Февруари 2016, Петък


Структурите на НФСБ в Карлово, Калофер и Сопот се включиха и  в протестите против „съжителството“, с което се канят да заменят турското робство

Автор: Десант

Хиляди жители на Карлово, Kaлофер и Сопот започнаха в края на миналата седмица подписка срещу скандалната нова формулировка „съжителство“, която ще замени определението турско робство в учебниците по история. Инициативата на хората от трите града бе подкрепена от местните структури на „Национален фронт за спасение на България“.

„Това е подмяна на българската история и най-вече подигравка с паметта на Христо Ботев, Васил Левски и всички борци за свобода и независимост, дали живота си за нашата Родина. Карловци помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, и как той е бил опожарен през времето на османското робство. Ако не е имало робство, щеше ли да има Априлско въстание? Как ще възпитаваме децата си тогава в патриотизъм?“, заяви Андон Андонов, общински съветник от НФСБ в карловския Общински съвет и областен координатор на формацията за Пловдив.

Той добави, че местният парламент в родния град на Апостола на свободата с единодушие е приел на 29 януари Декларация против фалшифицирането на историята в учебния материал. Документът, който ще бъде изпратен до Президентството, Народното събрание и Министерския съвет, е подкрепен единодушно от всички политически сили в града. В него се настоява отговорните държавни институции да предприемат адекватни мерки за пресичане тенденцията за опорочаване на националната памет.

Андонов припомни, че партията на СКАТ многократно е организирала митинги в защита на карловската „Куршум джамия“ от посегателствата на Главното мюфтийство, което претендираше за собственост на историческия паметник. Справедливостта възтържествува на 28 януари, когато в свое окончателно решение Върховният касационен съд обяви, че Главно мюфтийство не може да претендира по отношение на собствеността както върху „Куршум джамия“, така и над още 1000 други имота в страната.

В своята подписка калоферци също изтъкват, че не могат да приемат в българските учебници да не се пише, че в България е имало османско робство. „Ние сме съграждани на Христо Ботев – ще се отречем от самия него ли?!“, гласи част от нейния текст.
Организирането на подписки в трите града беше последвано на 30 януари от протести, чийто център бе Карлово. За да вземат участие в шествието срещу подмяната на българската история, преминало през централните улици на града до паметника на Васил Левски, бяха дошли десетки жители и на Сопот, Калофер, Пловдив, Стара Загора.

Пред паметника на Дякона, пременени в костюми на четници от Априлското въстание,  членове на национално дружество „Традиция" опънаха транспарант с надпис „Ние помним Баташкото клане. А вие?".
„Една шепа хора се опитват да продадат историята ни така, както продадоха и икономиката ни и пратиха българите в чужбина. Няма да допуснем това! Защо проляха кръвта си Левски и Ботев – заради съжителство, или за да ни отърват от турското робство?!“ – отправиха риторичен въпрос към Министерството на образованието участниците в протестите.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки